Protestul transportatorilor şi fermierilor se extinde în toată ţara

F.D.
Miscellanea / 15 - 19 ianuarie

Protestul transportatorilor şi fermierilor se extinde în toată ţara

Actualizare - Constanţa: Fermierii şi transportatorii continuă protestul şi joi seară

Protestele fermierilor şi transportatorilor continuă joi seară, la Constanţa, pentru a şasea zi consecutiv, ei anunţând că se îndreaptă către Portul Constanţa Sud - Agigea, relatează Agerpres.

Potrivit protestatarilor, zeci de autovehicule de mare tonaj au plecat în coloană dintr-o parcare de pe şoseaua de centură a municipiului Constanţa şi merg la poarta 10 Bis a portului maritim pentru a o bloca.

Oamenii se mobilizează pe reţelele de socializare, în afară de poarta 10 Bis, unii dintre ei îndreptându-se şi către alte porţi de acces ale portului.

Protestatarii nu exclud posibilitatea ca, la fel ca miercuri seară, să protesteze cu autoturismele şi camioanele şi în unele zone ale oraşului.

Ample proteste au fost, la Constanţa, în serile de sâmbătă şi duminică, fiind paralizat traficul rutier pe şoseaua de centură a municipiului, respectiv bulevardul către ieşirea din oraş spre sudul litoralului. Începând de luni, în fiecare seară fermieri şi transportatori au blocat porţile numerele 7, 9 şi 10 Bis ale Portului Constanţa Sud - Agigea.

Conform reprezentanţilor Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, activitatea economică în portul maritim se desfăşoară normal, nefiind afectată de protestele derulate de fermieri şi transportatori.

"Traficul în interiorul portului nu este perturbat, fluxurile de mărfuri ajungând fără întârzieri la operatorii portuari, pe cale ferată, navală şi rutieră", au declarat aceştia.

---

Actualizare - Fermierii şi transportatorii au cerut aviz pentru a protesta în Bucureşti

Fermierii şi transportatorii au cerut, joi, aviz pentru a protesta în Piaţa Victorie, solicitarea fiind făcută pentru 50.000 de persoane şi 200 de utilaje. Primarul general al Capitalei, Nicuor Dan, a precizat că a aprobat solicitarea, dar pentru 5.000 de participanţi şi 200 de vehicule, relatează News.ro.

"Am aprobat un protest care nu va afecta traficul din Bucureşti. Acesta va avea loc duminică, luni şi marţi în parcarea din Piaţa Constituţiei", a transmis, joi, primarul general al Capitalei, Nicuţor Dan.

Acesta precizează că manifestarea a fost aprobată pentru 5.000 de persoane, 100 de tractoare şi 100 de capete tractor de tir.

Protestatarii afirmă că vor sta doar în Piaţa Victoriei, fără a fi necesară închiderea traficului în zonă.

Oficialii Primăriei Capitalei iau în calcul să avizeze manifestare, dar posibil cu număr mai mic de participanţi.

Fermierii şi transportatorii protestează, joi, în mai multe zone din ţară, pentru a noua zi consecutiv.

Anterior, Nicuşor Dan a anunţat că nu a avizat până acum protestul pentru ce cererile nu erau rezonabile, dar şi-a arătat disponibilitatea de a aviza protestul dacă acesta se încadrează în limite legale.

---

Actualizare - Agricultorii vor intra în Timişoara cu tractoarele, pentru a protesta, după ce au primit aviz de la primărie

Agricultorii vor putea intra cu maşinile agricole în centrul oraşului Timişoara, joi seară, după ce au primit aprobare ca să protesteze...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Fermierii români blochează un punct de trecere a frontierei cu Ucraina

Fermierii români au blocat joi un punct de trecere a frontierei cu Ucraina, a anunţat Serviciul vamal ucrainean, relatează Reuters.

Fermierii şi camionagiii blochează autostrăzile şi încetinesc traficul cu convoaie de tractoare şi camioane grele în semn de protest împotriva creşterii preţului motorinei, costului asigurărilor şi presiunilor asupra pieţei interne din partea produselor agricole ucrainene importate.

Protestatarii doresc un moratoriu asupra rambursării creditelor, accelerarea plăţilor subvenţiilor şi culoare separate la punctele de trecere a frontierei şi la intrarea în portul Constanţa pentru camioanele UE faţă de cele din afara blocului comunitar, printre care din Ucraina.

''Blocajul este realizat cu utilaje agricole mari'', a declarat joi Serviciul vamal ucrainean despre situaţia de la punctul de trecere Halmeu-Diakove.

''Traficul pe direcţia dinspre Ucraina pentru camioane a fost suspendat temporar pentru a evita blocarea autoturismelor. Durata blocajului nu este deocamdată cunoscută'', a adăugat pe Telegram instituţia citată.

Porturile româneşti de la Marea Neagră sunt esenţiale pentru exporturile ucrainene de produse agricole, pe fondul blocadei parţiale impuse de Rusia asupra Mării Negre şi al dificultăţilor logistice în tranzitul prin frontierele terestre ale Ucrainei către UE.

Înainte de a ajunge la un acord în această săptămână, şi camionagiii polonezi blocaseră unele puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, în semn de protest faţă de ceea ce ei au afirmat că este concurenţă neloială din partea omologilor ucraineni. Protestele au susţinut cererea ca UE să reintroducă un sistem în care companiile ucrainene să aibă nevoie de autorizaţii pentru a opera în interiorul blocului comunitar şi acelaşi lucru să se aplice transportatorilor europeni care intră în Ucraina.

---

Actualizare - Guvernul urmează să aprobe joi un set de măsuri convenite cu transportatorii şi fermierii

Guvernul urmează să aprobe, joi, un set de măsuri convenite ca răspuns la revendicările formulate de transportatori şi fermieri, a anunţat prim-ministrul Marcel Ciolacu, miercuri, la finalul consultărilor pe care le-a avut la Palatul Victoria cu reprezentanţii confederaţiilor din sectorul transporturilor...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Reprezentanţii patronatelor din transport au stabilit cu vicepreşedintele ASF, Sorin Mititelu, un set de probleme care urmează să fie rezolvate

Reprezentanţii patronatelor din transport au stabilit, împreună cu vicepreşedintele ASF pentru piaţa de asigurări, Sorin Mititelu, un set de probleme care urmează să fie rezolvate în perioada următoare.

Printre problemele prezentate de către transportatori se numără:

- Aplicarea tarifului de referinţă la camioane, care este de 8600 de lei, tarif care include frecvenţa daunelor şi marja de profit de 5%;

- Egalizarea primelor între persoane fizice şi juridice care au aceeaşi activitate comercială sau cod CAEN;

- Plata în rate a primelor de asigurare pentru poliţele emise prin BAAR;

- Măsuri pentru creşterea gradului de cuprindere în asigurare;

- Respectarea principiului bonus malus din legea actuală;

- Întălnire interministerială de urgenţă pentru soluţionarea problemelor pe legea 132/2017;

- Modificarea HG de plafonare la tariful practicat de fiecare asigurator de către Premier.

Conform unui document primit de ziarul BURSA, este vorba despre următoarele patronate:

- COTAR

- APTE

- APULUM

- UNTRR

- FORT

- APM BUCOVINA

---

Actualizare - Transportatorii şi agricultorii protestatari au transmis Guvernului o listă cu 76 de revendicări

Transportatorii şi agricultorii care protestează în aceste zile pe şoselele din ţară au transmis Guvernului o listă cu 76 de revendicări în numele "poporului român" pentru a înceta protestele, printre care reducerea RCA la 5000 de lei pentru camioane fără istoric de daună, majorarea subvenţiei pe suprafaţă la 250 euro/ha sau respectarea referendumului privitor la reducerea numărului de parlamentari...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - FAPPR: Solicitări legate de problemele grave cu care se confruntă fermierii români în 2024

Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FAPPR) anunţă că a participat ieri, prin doi reprezentanţi, la discuţiile cu mediul asociativ privind solicitările legate de problemele grave cu care se confruntă fermierii români la acest început de an...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Ministrul Agriculturii i-a îndemnat pe fermieri să meargă acasă

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a făcut marţi un apel către toţi fermierii din ţară care protestează să meargă acasă, având în vedere că a pus la dispoziţie toate resursele necesare pentru ca în anul 2024 agricultura din România să fie una performantă, relatează Agerpres.

Deşi asociaţiile de fermieri au transmis, luni şi marţi, că din punctul lor de vedere revendicările lor au fost soluţionate, protestatarii din stradă au venit marţi cu alte cerinţe, respectiv creşterea subvenţiei de la 100 de euro/ha la 250 euro/ha pentru culturile afectate de secetă şi eliminarea totală a accizei la motorină.

Întrebat despre noile revendicări ale fermierilor, el a răspuns că nu-i mai numeşte pe aceştia fermieri ci protestatari. "Aşa cum am spus, acciza în agricultură a fost suportată integral de către Ministerul Agriculturii în anul 2023. Repet şi fermierilor încă o dată, dar şi protestatarilor, pentru că eu nu-i mai numesc fermieri pe cei care stau în zona Afumaţi, aceştia sunt protestatari nu sunt fermieri şi vreau să fac un apel către toţi fermierii din ţară să meargă acasă pentru că Ministerul Agriculturii a pus la dispoziţie resursele necesare pentru ca în anul 2024 agricultura din România să fie una performantă. Aşa cum spuneam, domnul premier Marcel Ciolacu a pus 2% din PIB-ul României în bugetul MADR. Transmiteţi-le direct de la MADR către cei care sunt la Afumaţi că ministrul Agriculturii nu-i mai consideră fermieri ci protestatari", a subliniat Florin Barbu.

El a transmis că suma cerută de ei nu poate fi alocată pentru că pierderile pe venit sunt stabilite printr-un indice care este calculat de un institut şi a afirmat că cerinţele lor sunt "aberaţii". "Sunt aberaţii pe care le cer. Dacă se vrea în România, până la urmă putem aplica altfel de finanţare pe pierderile de venit înregistrate. În momentul de faţă discutăm de un efort al Guvernului României pus în bugetul Ministerului Agriculturii de 100 euro pe hectar. Şi aşa cum am spus: cred că domnii de la Afumaţi nu sunt fermieri ci sunt instigatori şi protestatari", a explicat el.

Ministrul a menţionat din nou toate întâlnirile pe care le-a avut deja cu fermierii, precum şi toate documentele semnate cu organizaţiile reprezentative ale fermierilor cu "care a bătut palma" şi pe care le va respecta.

"Din punctul meu de vedere, repet încă o dată, sâmbătă am avut întâlnire cu toţi protestatarii din stradă, cu toţi protestatarii de la Afumaţi, cu toţi protestatarii din Chiajna, toţi protestatarii care au blocat Bucureştiul în ultimele zile. Am încheiat un proces-verbal. Eu vreau să vă spun că în calitate de ministru şi în calitatea mea de om de onoare am încheiat un proces verbal şi am bătut palma cu aceşti oameni, eu mă voi ţine de cuvânt, de acest proces-verbal. Din alte puncte de vedere, ceea ce vor ei să facă, ceea ce vor să mai ceară în plus sau lucruri care nu au fost stabilite în acest proces verbal din partea ministrului agriculturii. Le urez multă sănătate şi la mulţi ani. Nu mai există negocieri cu Ministerul Agriculturii. Negocierile s-au încheiat. Am formele asociative care au în spate aproape 9 milioane de hectare, sunt fermieri români, sunt aproape 700.000 de fermieri înscrişi în formele asociative. Am discutat şi cu fermieri, persoane fizice, am avut întâlniri şi cu fermieri care se dau "fermieri", în ghilimele din zona Afumaţi şi din zona Chiajna, am încheiat şi cu dânşii un proces-verbal. Din punctul meu de vedere şi al Ministerului Agriculturii, din sursele de finanţare pe care le avem, pe ordonanţele pe care mi le-am asumat, inclusiv le repet încă o dată asimilarea categoriei B cu TR 1, amânarea ratelor la bănci, creditul fermierilor, creditul agricol, suta de euro pe culturile din toamna 2022, sprijin Ucraina pentru sectorul bovin, ovin, suin, avicol. Şi o ştire foarte importantă pentru dumneavoastră: în anul 2023, Ministerul Agriculturii şi Guvernul României a alocat subvenţii, plăţi directe în contul fermierilor de 3 miliarde de euro", a adăugat el.

În timpul discuţiilor, un nou protest cu vuvuzele şi lozinci patriotice a început în faţa ministerului, al unor "simplii cetăţeni", care au declarat că sunt apolitici dar susţin protestul transportatorilor şi al fermierilor.

Ministrul a transmis că îi primeşte şi pe aceştia la discuţii, numai dacă sunt fermieri.

---

Actualizare - Fermierii şi transportatorii din Constanţa continuă protestul

Protestele fermierilor şi transportatorilor continuă marţi seară, la Constanţa, pentru a patra zi consecutiv, ei începând să se deplaseze către Portul Constanţa Sud - Agigea, relatează Agerpres.

Protestatarii se mobilizează în principal prin intermediul reţelelor de socializare.

Autoturisme şi autovehicule de mare tonaj se deplasează dinspre diverse localităţi, printre care Poarta Albă, Murfatlar, Valu lui Traian, Ovidiu, Cumpăna, Mangalia, 23 August, către porţile numerele 7 şi 9 ale Portului Constanţa Sud - Agigea, zone unde protestatarii au blocat accesul în portul maritim şi luni seară.

Potrivit unora dintre protestatari, pe drumurile către Portul Constanţa, inclusiv pe Autostrada Soarelui, sunt echipaje ale jandarmeriei şi poliţiei.

Pe reţelele de socializare sunt postate şi informări conform cărora premierul Marcel Ciolacu este "mincinos" atunci când spune că "creşterea accizei pe motorină este prinsă în PNRR".

Protestatarii nu vor să renunţe la acţiunea lor revendicativă, ei anunţând continuarea acesteia şi în weekend.

Fermieri şi transportatori cu zeci de camioane şi autoturisme au blocat, luni seară, unele dintre porţile de intrare în Portul Constanţa Sud - Agigea, pe reţele de socializare făcându-se apel ca numărul acestora să crească.

La Constanţa, ample proteste au fost în serile de sâmbătă şi duminică, fiind paralizat traficul rutier pe şoseaua de centură a municipiului, respectiv bulevardul către ieşirea din oraş spre sudul litoralului.

---

Actualizare - Dinescu, UNTRR: "Protestele transportatorilor, generate de indiferenţa guvernelor"

Protestele transportatorilor şi ale fermierilor care s-au extins în 24 de judeţe ale ţării sunt consecinţa lipsei de dialog dintre Guvern şi reprezentanţii industriei transporturilor din ultimii ani...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Sorin Grindeanu se întâlneşte din nou cu transportatorii

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, are, marţi, programată o nouă întâlnire cu transportatorii, în cea de-a şaptea zi de la declanşarea manifestaţiilor de protest în întreaga ţară...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Aproape 250 de camioane blocate în vama Siret, din cauza protestului agricultorilor

Aproximativ 250 de camioane aşteptau, marţi la prânz, să intre în Ucraina, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, însă accesul acestora a fost blocat ca urmare a protestului agricultorilor, care au ocupat DN 2 cu zeci de tractoare şi alte utilaje agricole, relatează Agerpres.

Coloana de camioane de pe sensul de ieşire din România, pe drumul naţional DN2, măsoară aproximativ zece kilometri, de la intrarea în oraşul Siret până în apropiere de localitatea Bălcăuţi.

"Aştept de ieri dimineaţă aici şi nu ştiu când voi trece. E greu să aştepţi ore întregi şi să nu ştii când o să te porneşti", a spus unul dintre şoferii de tir care aşteaptă în zona punctului de trecere a frontierei.

Traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret din judeţul Suceava este afectat, pentru a doua zi consecutiv, de protestelor fermierilor şi transportatorilor.

Zeci de tractoare şi utilaje agricole continuă să ocupe trei din cele patru benzi de circulaţie de pe drumul naţional DN2, pe porţiunea cuprinsă între oraşul Siret şi punctul de trecere a frontierei, astfel încât accesul camioanelor către şi dinspre Ucraina este blocat.

O singură bandă de circulaţie este deschisă maşinilor mici, traficul rutier pe aceasta desfăşurându-se alternativ.

"Vom sta aici cât va fi nevoie, până ce nemulţumirile noastre vor fi auzite şi rezolvate", a declarat unul dintre protestatari.

La faţa locului se află numeroase echipaje de poliţie şi jandarmi, însă nu au fost semnalate incidente.

---

Actualizare - Satu Mare: Protest pe centura municipiului, cu zeci de tractoare şi camioane ale fermierilor şi transportatorilor

Zeci de fermieri şi transportatori protestează, marţi, pe centura municipiului Satu Mare, nemulţumiţi de importurile de cereale care au afectat preţurile din piaţa de la noi din ţară, precum şi de preţurile RCA, relatează Agerpres.

Fermierii, alături de reprezentanţi ai unor firme de transporturi din judeţ s-au adunat în parcarea de pe centura de ocolire, au arborat drapelul României pe tractoare şi au afişat mesaje precum "România, trezeşte-te, vrem să muncim, nu să cerşim" sau "STOP, JAF, RCA".

Însoţiţi de echipaje ale Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei, protestatarii au început să circule în coloană, cu viteză redusă, pe centura de ocolire a municipiului Satu Mare, între intersecţia cu aeroportul Internaţional Satu Mare şi ieşirea spre Baia Mare.

---

Actualizare - Dolj: Protestul fermierilor continuă

Protestul fermierilor din judeţul Dolj continuă, marţi, pe drumul naţional DN 56 Bucureşti-Craiova, de la bifurcaţia către centura de sud a oraşului, până la cea de pe centura nord, care duce către Fabrica de Avioane, relatează Agerpres.

Potrivit Prefecturii Dolj, în jurul orei 11,00, un număr de 51 autovehicule (36 utilaje agricole, 4 cap tir şi 11 autoturisme) erau în deplasare pe DN 56.

În urma unei decizii luată luni de Prefectura Dolj, fermierii şi transportatorii au acces pe drumul european, până la Aeroportul Internaţional Craiova, aşa cum au solicitat, fără a afecta însă traficul şi accesul în acea zonă şi în aeroport.

Fermierii şi transportatorii protestează cu utilaje pe artere de circulaţie din mai multe oraşe din ţară, în semn de nemulţumire faţă de condiţiile impuse prin Planul Naţional Strategic 2023-2027 al României, despre care spun că le pun în pericol existenţa fermelor.

Totodată, fermierii susţin că au fost mărite tarifele pe partea de transport şi preţurile la inputurile pentru înfiinţarea culturilor agricole, în timp ce preţurile produselor lor sunt tot mai mici.

Printre solicitările fermierilor se află acordarea subvenţiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, compensarea pierderilor cauzate de perturbarea majoră a pieţei cerealelor în urma importului cerealelor ieftine din Ucraina, subvenţii de 3 euro/tonă depozitată/lună, pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024, aferente pierderilor cauzate de volatilitatea preţurilor de comercializare a cerealelor şi oleaginoaselor în anul agricol 2023, dar şi linii de creditare avantajoase, cu garanţii guvernamentale, pentru antreprenorii din agricultură, până cel târziu la finalul lunii ianuarie, care să permită fermierilor continuarea activităţii în anul curent - lansarea operaţională a Creditului Agricol şi Creditul Fermierului.

O altă propunere vizează continuarea programelor Agro IMM Invest şi Rural Invest prin creşterea plafoanelor de garantare şi a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecărui agent economic din sectorul agricol, în cadrul creditării cu garanţie FGCR, precum şi extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B şi C, plata cheltuielilor privind compensarea parţială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafeţelor agricole în baza contractelor multianuale/sezoniere pentru întreg anul 2023 şi bugetarea integrală a plăţilor parţiale pentru anul 2024 privind asigurarea consumului de energie electrică necesar irigării terenurilor agricole etc.

---

Actualizare - Covasna: Peste 100 de fermieri au ieşit cu utilajele agricole pe drumurile naţionale

Peste 100 de fermieri din judeţul Covasna au ieşit, marţi, cu utilajele agricole pe drumurile naţionale, alăturându-se acţiunilor de protest declanşate la nivel naţional, relatează Agerpres.

Primii au fost cei din zona Târgu Secuiesc, care au format o coloană de peste 70 de maşini şi au patrulat pe DN 11, între localităţile Cernat şi Târgu Secuiesc, fără a bloca, însă, circulaţia. Acestora li s-au alăturat, ulterior, circa 35 de fermieri din Sântionlunca, cu tractoare şi alte maşini agricole, pe care au afişat diverse mesaje prin care şi-au exprimat nemulţumirile şi revendicările.

În jurul prânzului s-au mobilizat şi fermierii din zona Baraolt, care au anunţat că au ieşit cu circa 35 de utilaje pe DN 12.

Protestatarii susţin că acţiunea a fost spontană şi că mobilizarea s-a făcut din om în om, pe reţelele de socializare. Aceştia au întocmit o listă de revendicări pe care o vor preda Prefecturii Covasna.

"Judeţul Covasna este un judeţ cu specific agrar, sunt peste 1000 de fermieri în judeţ, iar mulţi sunt la limita suportabilităţii. Oamenii nu vor să renunţe, dar foarte mulţi îşi pun foarte serios întrebarea dacă merită şi dacă mai pot să continue în condiţiile astea", a declarat Szocs Laszlo, unul dintre protestatari.

Un protest similar a avut loc sâmbătă pe DN 11, între localităţile Reci şi Târgu Secuiesc, la care au participat, potrivit celor prezenţi, în jur de 80 fermieri cu utilaje agricole.

---

Actualizare - Botoşani: Accesul tuturor vehiculelor către şi dinspre Republica Moldova este blocat pe DN 29D

Zeci de utilaje agricole ale fermierilor din Botoşani blochează, marţi dimineaţă, Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-Costeşti, relatează Agerpres.

Protestatarii au ocupat ambele sensuri de mers ale DN 29D, astfel încât accesul tuturor vehiculelor către şi dinspre Republica Moldova este blocat.

Acţiunea are loc în contextul protestelor organizate la nivel naţional atât de agricultori, cât şi de transportatori.

---

Actualizare - Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, se va întâlni marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri din sectorul zootehnic şi cu cei ai procesatorilor pentru a analiza măsurile de sprijin aferente anului 2024, precum şi soluţiile la problemele pe care le întâmpină aceste sectoare.

Astfel, începând cu ora 11:00, vor intra la discuţii reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de bovine, de la 14:00 cei care reprezintă sectorul de porc şi pasăre, iar de la ora 16:00 sunt aşteptaţi procesatorii din industria alimentară, respectiv organizaţii patronale reprezentative din sectoarele morărit şi panificaţie, procesarea cărnii şi a laptelui.

Luni, ministrul Agriculturii a avut o primă întâlnire cu fermierii şi asociaţiile reprezentative din sectorul ovine şi caprine şi cu cei din sectorul vegetal, care s-a încheiat cu un proces verbal prin care s-au agreat 13 solicitări venite din partea asociaţiilor.

Discuţiile cu reprezentanţii comercianţilor şi procesatorilor pentru a analiza rezultatele măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază care trebuiau să aibă loc tot luni au fost amânate pentru miercuri dimineaţa.

---

Actualizare - Reprezentanţii asociaţiilor agricole din sectorul vegetal au recomandat fermierilor din stradă se renunţe la proteste

Reprezentanţii asociaţiilor agricole din sectorul vegetal au recomandat fermierilor din stradă se renunţe la proteste şi să aştepte termenele decise pentru implementarea măsurilor, cerând totodată presei să comunice în aşa fel încât fiecare fermier să înţeleagă faptul că o parte dintre problemele lor au fost prinse în procesul verbal încheiat luni cu ministrul Agriculturii, relatează Agerpres.

"Aveţi un mare aport în a linişti prin a comunica în aşa fel încât fiecare fermier din stradă să înţeleagă că o parte din probleme sunt prinse aici, iar dacă sunt probleme particulare, acelea pot fi aduse pe un alt traseu în atenţia autorităţilor, fie că sunt de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Transporturilor, ele pot fi comunicate, dialogate. (...) Sunt convins că fiecare punct de aici se găseşte şi în stradă şi pe această cale şi noi putem comunica colegilor noştri, dar şi dumneavoastră presa aveţi rolul de a stabiliza România şi vă rugăm să o faceţi. (...) De aceea vă rugăm să fiţi alături de noi în sensul în care să putem să stabilim normalitatea în România. Normalitate înseamnă dialog", a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Ionel Arion, la finalul negocierilor.

El a subliniat că în documentul semnat de ministrul Agriculturii şi reprezentanţii asociaţiilor agricole au fost asumate nişte termene, în aşa fel încât aceste măsuri să poată fi implementate.

"Trebuie să lăsăm timp să se implementeze aceste măsuri, fie pe termen scurt, fie pe termen un pic mai lung. Dacă vedeţi, nicio măsură nu are mai mult 7 - 9 luni. Nu cerem să lăsăm nouă luni de zile, dar vedeţi că sunt unele care se vor implementa în luna ianuarie, mai avem 2 săptămâni din luna ianuarie, vedeţi că scrie proxima şedinţă de Guvern, deci unele dintre ele vor fi adoptate săptămâna aceasta. Deci este normal şi vă rugăm să o faceţi. Comunicaţi pentru normalitate în România", a mai spus Arion.

La rândul său, Marius Micu, reprezentantul Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), a recomandat fermierilor din stradă să meargă către casă şi să aştepte termenele decise pentru implementarea celor 13 solicitări.

"Având în vedere că solicitările coincid cu cele ale fermierilor din stradă, recomandăm, precum şi noi facem, să aşteptăm termenele pe care le-am decis de implementare, astfel încât să putem identifica clar şi fără echivoc că s-au îndeplinit aceste 13 propuneri, da sau nu, iar la momentul respectiv să stabilim de comun acord cu consiliile directoare, care să fie direcţia şi ce instrument să alegem. Astfel, recomandăm fermierilor din stradă să meargă către casă, au trecut câteva zile, suntem solidari cu ei, pentru efortul depus le mulţumim, dar cred că este momentul să dăm şi timpul cuvenit pentru rezolvarea problemelor", a transmis Micu.

În opinia sa, doar o parte din cele 13 propuneri sunt în curtea Ministerului Agriculturii şi se pot rezolva într-un termen mult mai scurt, dar o altă parte din aceste propuneri, "care coincid cu strada", sunt atributul altor ministere sau chiar al Parlamentului. "Prin documentul asumat ne aşteptăm la sprijinul domnului ministru pentru a duce mesajul în Guvern, de a convinge colegii din Guvern. De asemenea, ne bazăm pe domnul ministru că vom avea suportul domnului premier Marcel Ciolacu pentru a motiva ceilalţi colegi din guvern, ceilalţi miniştri, astfel încât, ca o echipă, Guvernul să îndeplinească aceste 13 propuneri", a adăugat el.

Nu în ultimul rând, Marius Micu a susţinut că aceste 13 propun "nu înseamnă inovarea în agricultură", ci problemele de bază de la care se poate construi în agricultură.

"Noi vom continua procesul pe calea dialogului pentru a rezolva şi celelalte probleme, care nu au fost puse în acest document astăzi, şi vă spun că nu au fost puse în acest document pentru că am căzut de comun acord în cadrul şedinţei să avem nişte termene clare. Haideţi să fim serioşi, să fim pragmatici unii cu alţii şi să putem rezolva împreună într-un termen relativ scurt. Cu siguranţă există multe alte probleme care trebuie rezolvate în perioada următoare, astfel că împreună vom continua această muncă. Le mulţumim fermierilor, o parte dintre ei sunt membrii noştri din asociaţii, care au luat decizia în mod personal de a merge acolo, nu prin cadrul organizaţiilor, dar chiar şi aşa suntem solidari cu ei, i-am pus la masa dialogului", a adăugat acesta.

Micu a mai spus că este posibil ca unii fermieri din stradă să nu se retragă, cel puţin până joi, când sunt programate o serie de întâlniri şi cu cei din cadrul altor ministere, dar a adăugat că este convins că "din seara aceasta mulţi vor merge către casă".

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat luni 13 solicitări venite din partea fermierilor, după mai bine de trei ore de negocieri.

Printre acestea se află acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, cu termen 29 februarie 2024, şi compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, prin adoptarea de culoare separate şi monitorizarea importurilor prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanţa.

Totodată, şeful de la agricultură şi reprezentanţii Asociaţiei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) au convenit acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme, cu marja dobânzii de maximum 2% +ROBOR (termen: 29 februarie 2024) şi plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina. "În cazul în care, după rectificarea bugetară, se vor identifica sume disponibile la MF se va lua în calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023 - termen: 31 mai", se arată în procesul verbal care conţine cele 13 puncte agreate de cele două părţi.

Pe lista solicitărilor aprobate se află şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură, cu termen 31 iunie 2024.

De asemenea, o altă propunere vizează derogare GAEC 7 (rotaţia culturilor - n. r.) şi GAEC 8 (lăsarea a 4% din suprafaţa fermei teren necultivat - n. r.), agricultorii solicitând clarificarea condiţiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 şi diminuarea procentului de sancţiuni la nivel minim, în baza forţei majore. Pentru această solicitare termenul este sfârşitul lunii ianuarie.

Pe de altă parte, s-a stabilit modificarea în regim de urgenţă a Ordonanţei 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi echivalarea categoriei permis categoria B cu TR şi a celei B1 cu TR1 precum şi că înmatricularea utilajelor se va realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj. Modificările ar urma să fie aprobate în următoarea şedinţă de Guvern.

Alte propuneri agreate vizează asumarea revizuirii şi adoptării legislaţiei necesare, în actualul exerciţiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum şi concesionarea păşunilor, apă gratuită pentru infrastructura principala de irigaţii în anul 2024 şi subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii).

De asemenea, în acest an se vor efectua modificări la Legea 34/2013, Legea 170/2023 şi Legea 138/2004 prin asimilarea amenajărilor locale de irigaţii cu subvenţionarea ca şi a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigaţii doar cu acordul OUAI -urilor şi implementarea şi operaţionalizarea Sistemului Naţional de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.

Ordonanţa de urgenţă privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenţei urmând a fi discutată în proxima şedinţă de guvern.

Totodată, ultima propunere convenită prevede realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea.

Luni dimineaţa, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare avertizase că va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu soluţionează revendicările organizaţiei.

AAC este o organizaţie cu reprezentativitate la nivel naţional, formată din Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor - AFF.

---

Actualizare - Florin Barbu: "Acciza la motorină va fi achitată integral de Ministerul Agriculturii şi în 2024"

Acciza la motorina utilizată în agricultură va fi suportată integral de Ministerul Agriculturii şi în anul 2024, a anunţat, luni, ministrul de resort Florin Barbu, precizând că valoarea ajutorului de stat va fi ajustată...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Protestatarii au blocat mai multe intrări în Portul Constanţa

Protestatarii au blocat, luni seara, mai multe intrări în Portul Constanţa, cu peste 100 de camioane şi autoturisme. Liderul AUR, George Simion, care a dorit să vină să discute cu transportatorii, a fost alungat de aceştia, relatează News.ro.

Protestatarii s-au strâns pentru a treia seară consecutiv, dar de această dată au decis să blocheze mai multe intrări în portul Constanţa - Porţile 7 şi 9, în zona respectivă fiind prezente peste 100 de camioane şi autoturisme.

Liderul AUR, George Simion, care a fost luni în Constanţa, a mers la începutul protestului să discute cu protestatarii din port, dar a fost alungat de aceştia. Simion se afla într-o maşină, dar a fost alungat şi nu a fost lăsat să coboare din autoturism.

Protestul de luni seara este transmis în direct de cei prezenţi pe mai multe reţele de socializare.

Coloana de autovehicule se întinde pe mai mulţi kilometri.

Au existat şi situaţii mai tensionate, atunci când unii angajaţi din port au vrut să plece acasă, deoarece îşi terminaseră programul de lucru, dar nu o puteau face pentru că totul era blocat în jur.

Protestatarii îi îndeamnă, prin intermediul reţelelor de socializare, pe cei care doresc să li se alăture să nu mai vină acolo pentru că nu vor putea ajunge, dar să meargă la alte intrări ale portului Constanţa pentru a le bloca şi pe acelea.

Sâmbătă seara, protestatarii au blocat Şoseaua de Centură a municipiului Constanţa, iar duminică, bulevardul de la ieşirea din Constanţa spre Mangalia.

---

Actualizare - Fermierii au ajuns la o înţelegere cu ministrul Agriculturii

Reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micu a anunţat că probabil că va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de proteste, deoarece a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a spus că "aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă", iar procesul verbal pe care l-a încheiat cu reprezentanţii fermierilor va fi asumat şi respectat de el, relatează News.ro.

"O să avem o întâlnire în care o să ne consultăm, pentru că o mare parte dintre solicitările noastre au fost agreate de ministru. Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen. La momentul în care se vor îndeplini sau nu se vor îndeplini, vom lua din nou decizia ce vom face în actul de reprezentare. Am agreat împreună cu domnul ministru să constituim grupuri de lucru, ca împreună, în cadrul acestor grupuri de lucru, să urmărim termenele pe care vi le-am prezentat pentru soluţionarea celor 13 propuneri menţionate", a explicat Micu, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Agriculturii.

Printre solicitări se numără acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, acordarea de credite cu dobândă subvenţionată, plata unui sprijin de 100 de euro per ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură.

Totodată, permisul de conducere categoria B este echivalat şi va fi recunoscut pentru categoria tractor (TR). Este introdus şi Creditul Fermierului, un credit cu capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvern, având termen până la finalul lunii februarie.

Marius Micu a adăugat că a fost încheiat un proces verbal cu ministrul Agriculturii cu privire la aceste solicitări.

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a spus că "aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă". El a explicat că, până la 30 mai, va fi acordat un sprijin de 100 de euro pe hectar pentru toate culturile plantate în toamna anului 2022.

"Aştept ca toţi fermierii să meargă acasă, la familie, la părinţi şi să aibă încredere totală în formele asociative care sunt lângă mine aici la această conferinţă şi îi asigur că procesul verbal pe care l-am încheiat astăzi cu colegii din formele asociative este asumat de ministrul Agriculturii şi 100% toate cele transpuse în acest proces verbal vor fi rezolvate. Suntem astăzi aici la Ministerul Agriculturii. Asociaţiile au dat curs dialogului pe care l-am avut astăzi în cadrul bugetului pe care l-am avut pe anul 2024 pentru Ministerul Agriculturii. Aşa cum v-am spus şi mai devreme, agricultura are 2% din PIB al României. Sunt foarte multe forme de sprijin pe care asociaţiile le ştiau. Majoritatea fermierilor din ţară au fost informaţi de sumele pe care le avem prevăzute în buget. Vorbim aici de sume foarte importante pentru că, anul acesta, până pe 30 mai vom acorda un sprijin de 100 euro pe hectar pentru toate culturile din toamna anului 2022", a explicat Barbu.

El a vorbit şi despre sprijin în domeniul zootehnie, cât şi două proiecte importante care vin în sprijinul fermierilor şi anume "creditul fermierilor care se dă pe cadrul Ucraina, unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvernul României" şi "un al doilea credit, creditul agricol cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru".

"Vom da un sprijin în zootehnie. 100 de euro/ UVM vaca de carne, 100 de euro porc, 100 de euro în sectorul UVM avicol. Vom subvenţiona integral în anul 2024 şi actul este emis până în anul 2026 toată acciza care este utilizată în agricultură. Sunt forme de sprijin pe care Ministerul Agriculturii şi Guvernul României le au în bugetul pe anul 2024 pentru a încerca în această perioadă destul de grea pentru fermierii români să scoatem toate societăţile fermierilor din dificultate. Pentru acest lucru am venit în sprijinul fermierilor români cu două proiecte foarte importante. Pe de o parte creditul fermierilor care se dă pe cadrul Ucraina, unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvernul României. Doi, un al doilea credit, creditul agricol cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru", a mai precizat ministrul Agriculturii.

---

Actualizare - Protest cu aproape 200 de tractoare la Alba Iulia

Fermieri din Alba, cărora li s-au alăturat şi câţiva transportatori, au participat luni la un marş de protest, autorizat, cu aproape 200 de autovehicule, majoritatea tractoare, desfăşurat pe durata mai multor ore în Alba Iulia, conform Agerpres.

Veniţi din mai multe părţi ale judeţului, oamenii s-au adunat la intrarea în Alba Iulia dinspre Cluj-Napoca, de unde au plecat pe un traseu convenit anterior cu autorităţile. Traseul ales a fost pe străzile Alexandru Ioan Cuza - Tudor Vladimirescu - Ardealului - I.C. Brătianu - Bucureşti - centura Alba Iulia, de unde mai apoi s-au dispersat.

Pentru a nu bloca traficul din municipiu, s-a respectat cerinţa autorităţilor de a se circula în coloană pe o bandă de mers.

Acţiunea de protest a durat mai multe ore, deoarece viteza cu care oamenii s-au deplasat cu autovehiculele a fost una de doar câţiva kilometri pe oră.

O delegaţie a protestatarilor a fost primită de către prefectul de Alba, Nicolae Albu, căruia i-au prezentat o listă cu revendicările lor.

Printre acestea se numără eliminarea accizei pe motorina utilizată în agricultură, subvenţionarea energiei în domeniul agricol, eliminarea e-Factura pentru producătorii agricoli mici, urgentarea plăţii subvenţiilor la exploataţiile care au fost la control, acordarea creditelor subvenţionate pentru agricultură, controlul tuturor produselor agricole primare şi procesate care intră în România din ţările UE şi non-UE, oprirea importurilor de materii prime şi produse procesate din Ucraina.

Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei Alba, adunarea publică a fost declarată, avizată şi înregistrată la nivelul Inspectoratului. "Toate prevederile legale în materie sunt respectate", au precizat cei de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba.

Protestul, autorizat până la ora 17,00, s-a desfăşurat fără incidente.

Actualizare - Zeci de fermieri au protestat pe centura municipiului Roman şi pe o porţiune din DN2

Zeci de fermieri au protestat, luni, blocând circulaţia pe centura municipiului Roman şi pe o porţiune din DN2 care tranzitează oraşul, raliindu-se, astfel, la protestele naţionale. Au participat reprezentanţi ai marilor şi micilor fermieri, cu tractoare, camioane şi maşini mici. Pe unele dintre utilaje au fost arborate drapele, dar şi mesaje prin care se solicită Guvernului facilităţi pentru agricultori, potrivit Agerpres.

La un moment dat, circulaţia pe DN2, pe podul peste Moldova, a fost paralizată aproape complet după ce fermierii au ocupat cu utilajele ambele benzi de circulaţie şi au mers cu circa 3 kilometri pe oră.

Un echipaj de poliţie a intervenit şi a solicitat deblocarea uneia dintre benzile de circulaţie pentru ca traficul să se poată desfăşura oarecum normal pentru ceilalţi şoferi. Protestul fermierilor a durat circa o oră şi nu s-au înregistrat incidente.

---

Actualizare - Peste 50 de autocamioane participă luni la un protest al transportatorilor organizat în Bistriţa

Peste 50 de autocamioane participă luni la un protest al transportatorilor organizat pe drumul de centură al municipiului Bistriţa, acestea deplasându-se cu viteză redusă şi claxonând, scrie Agerpres.

Protestul a pornit, la orele prânzului, din zona unui parc auto din localitatea componentă Viişoara, iar autocamioanele au pătruns apoi pe DN 17 şi au străbătut centura municipiului, până la intersecţia cu DN 17C, şi înapoi.

La faţa locului se află mai multe echipaje ale jandarmilor şi poliţiştilor, care asigură fluidizarea traficului şi respectarea normelor de ordine publică.

---

Actualizare - Proteste ale fermierilor în Timiş

Fermierii protestează luni şi în judeţul Timiş, lângă frontiera cu Serbia. Aproximativ 25 de tractoare şi alte circa 25 de maşini se află pe drumul spre şi dinspre Punctul de Trecere a Frontierei de la Moraviţa, potrivit news.ro.

Coloana de maşini porneşte din centrul localităţii Moraviţa şi ajunge până aproape de Punctul de Trecere a Frontierei spre Serbia. Coloanele şi maşinile nu blochează drumul, ci doar circulă pe această porţiune.

Zilele trecute, fermierii au blocat cu utilajele centura ocolitoare a municipiului Timişoara.

---

Actualizare - Fermierii şi transportatorii protestează în faţa prefecturii Mureş

Un protest are loc în faţa Prefecturii Mureş, la care participă fermieri, transportatori, dar şi persoane care susţin mişcările de stradă ale celor două categorii, a relatat news.ro.

De asemenea, la intrările în oraşul Târgu Mureş, autorităţile au instituit filtre pentru a nu permite intrarea în oraş a utilajelor agricole şi autovehiculelor de mare tonaj. Proteste ale fermierilor şi transportatorilor mai au loc şi la Sibiu, Suceava şi Craiova. De asemenea, manifestaţii sunt şi în judeţul Dolj, fără ca traficul rutier să fie afectat.

---

Actualizare - Blocaje în vama Nădlac, în Baia Mare şi Alexandria

O coloană de tractoare s-a format şi pe centura oraşului Alexandria. Este o nouă zi de proteste şi la Brăila. Fermierii au ieşit cu utilajele pe şoseaua de centură a oraşului şi merg cu viteză redusă, îngreunând traficul, relatează Agerpres.

Mulţi dintre protestatari au plecat deja spre capitală pentru a se alătura protestului agricultorilor din ţară. Traficul rutier este paralizat şi la Baia Mare, după ce protestatarii au intrat cu utilajele în oraş şi circulă cu viteză redusă.

Zeci de camioane şi TIR-uri stau în coloană la protestul de la Vama Nădlac.

---

Actualizare - George Simion solicită sesiune parlamentară extraordinară pentru proiecte legislative privind transportatorii şi agricultorii

Preşedintele AUR, deputatul George Simion, solicită întrunirea de urgenţă a Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a convoca o sesiune extraordinară în cadrul căreia să fie puse pe ordinea de zi proiecte de lege care îi privesc pe transportatori şi agricultori, relatează Agerpres.

"În calitate de preşedinte al AUR, principala forţă de opoziţie, solicit întrunirea de urgenţă a Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru o sesiune extraordinară în care să fie puse pe ordinea de zi a celor două Camere proiectele de lege cu privire la transportatori şi agricultori. Avem cinci proiecte de lege care pot fi puse pe ordinea de zi, iar colegii mei pregătesc hârtia către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor cu ordinea de zi. (...) Sunt proiecte de lege, unele aparţin AUR, altele partidelor din actuala coaliţie, care trebuie dezbătute de faţă cu românii şi în faţa protestatarilor care ies pe centura Bucureştiului, în Constanţa, la Suceava, în Dolj şi în alte judeţe ale ţării", a afirmat Simion, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

George Simion a menţionat că îşi doreşte ca doleanţele celor două categorii profesionale, cele 12 puncte dorite de transportatori şi 40 de agricultori, să ajungă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi Senatului "cât de repede posibil".

"Astăzi înaintăm această hârtie, miercuri se poate convoca sesiunea extraordinară a Parlamentului şi poate începe dezbaterea acestor legi. După cum ştie toată lumea, luna ianuarie este o lună de vacanţă pentru parlamentari. Nu cred că trebuie să aşteptăm noua sesiune, 1 februarie. Îi cer lui Marcel Ciolacu, îi cer lui Nicolae Ciucă, preşedinţii celor două partide care formează actuala coaliţie, să convoace de urgenţă această sesiune", a transmis liderul AUR.

La rândul său, senatorul Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a criticat modul în care Guvernul Ciolacu a reacţionat până acum la protestele din transporturi şi agricultură.

"Săptămâna trecută, din prima zi a revoltei transportatorilor şi agricultorilor, i-am avertizat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu şi pe ceilalţi responsabili din structurile executive despre potenţialul de creştere al protestelor dacă puterea se va dovedi surdă şi oarbă la semnalele de alarmă din stradă. Azi, în a şasea zi de proteste paşnice - subliniez: paşnice! - nişte miliţieni răspund comenzilor ticăloase ale politicienilor puterii şi deschid pe bandă rulantă dosare penale ' pentru instigare publică'. Iar asta, în absenţa unei reacţii normale, de bun simţ, din partea Guvernului şi, mai ales, în absenţa soluţiilor realiste care să fi rezultat în urma unor negocieri cu demonstranţii", a afirmat Târziu, conform unui comunicat de presă.

Potrivit acestuia, coaliţia de guvernare, prin faptul că a fost "realmente surprinsă" de anvergura protestelor, probează nu numai "incapacitatea" de administrare a ţării, ci şi "o lipsă a instinctului de conservare politică".

"Nu decontul electoral catastrofal al actualei puteri ne interesează, ci ne priveşte şi ne responsabilizează adevărul trist că, din pricina lipsei de viziune economică în interes naţional, suferă, iată, producătorul agricol român, transportatorul român, de fapt, până la urmă, fiecare cetăţean al acestei ţări devastate de incompetenţa şi jaful ultimelor mai bine de trei decenii", a susţinut Claudia Târziu.

---

Actualizare - Reprezentanţii fermierilor din Vaslui au discutat cu prefectul despre revendicările lor

Reprezentanţii fermierilor din judeţul Vaslui şi-au prezentat, luni, revendicările, în cadrul unei întâlniri cu prefectul Daniel Onofrei, relatează Agerpres.

La discuţii au participat şi reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor şi ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, care le-au răspuns agricultorilor la problemele cu care aceştia se confruntă în activitatea de zi cu zi.

"Sunt optimist că, prin intermediul dialogului deschis şi paşnic, vom identifica soluţii eficiente pentru rezolvarea problemelor semnalate. Încă din cursul săptămânii trecute, am manifestat disponibilitatea pentru dialog şi astăzi am primit o serie de revendicări şi probleme specifice judeţului Vaslui. În timpul discuţiei, am subliniat faptul că, în colaborare cu conducătorii instituţiilor deconcentrate, ne vom implica activ în soluţionarea acestor solicitări. În acelaşi timp, facem un apel la calm către reprezentanţii transportatorilor şi fermierilor, îndemnându-i să respecte legislaţia în timpul acţiunilor lor. Suntem hotărâţi să menţinem un climat de dialog şi colaborare, cu speranţa că vom găsi împreună cele mai potrivite soluţii pentru întregul context", a transmis prefectul de Vaslui, Daniel Onofrei.

Reprezentanţii fermierilor au organizat în ultimele zile proteste în capitală şi în mai multe oraşe din ţară.

---

Actualizare - Sibiu: Delegaţie a protestatarilor din agricultură şi transporturi, primită de prefect

Conducerea Prefecturii Sibiu a informat că s-a întâlnit, luni, cu o delegaţie a protestatarilor din agricultură şi transporturi, a preluat solicitările acestora şi le va înainta Guvernului, relatează Agerpres.

"În contextul protestului agricultorilor şi al transportatorilor, astăzi, 15 ianuarie 2024 la sediul Instituţiei Prefectului - Judeţul Sibiu a avut loc o întrevedere a delegaţiei protestatarilor cu domnul prefect, Mircea Dorin Creţu şi cu domnii subprefecţi, Şebu S. şi Florea C. De asemenea, la şedinţă au participat şi reprezentaţii APIA Sibiu şi Direcţia Agricolă Sibiu. Toate solicitările incluse în adresele prezentate au fost discutate şi vor fi înaintate în cel mai scurt timp Guvernului României", se arată într-un comunicat al Prefecturii Sibiu.

Conform sursei citate, printre revendicările protestatarilor au fost: restricţionarea totală a importurilor de cereale din Ucraina, acordarea subvenţiilor APIA aferente anului 2023 în regim de urgenţă, reglementarea poliţelor RCA.

Peste o sută de tractoare şi alte utilaje agricole ale fermierilor protestatari au intrat luni, după prânz, în municipiul Sibiu, în coloane pe trei artere intens circulate ale oraşului, iar acestora li s-au alăturat şi zeci de camioane ale transportatorilor. Protestatarii au circulat cu viteză redusă pe străzile oraşului, cu scopul de a fi afectată cât mai mult circulaţia rutieră, iar la orele amiezii în mai multe zone ale Sibiului, inclusiv în centru, traficul rutier era blocat aproape complet.

Coloanele protestatarilor au fost însoţite de echipaje ale Poliţiei Rutiere, care au încercat să fluidizeze traficul.

Protestatarii, care au ţinut să dea asigurări că nu au legături cu partidele politice, au distribuit şi o listă cu 26 de revendicări, printre care plata unei compensaţii de 100 de euro/tonă pentru fermierii care au fost nevoiţi ca anul trecut să vândă cereale sub preţul de producţie în urma intrării pe piaţă a produselor mai ieftine din Ucraina; instituirea anuală a unui ajutor de stat de 10 euro/tonă de cereale produsă şi vândută direct de către fermier; subvenţionarea integrală a accizei la motorină pentru producătorii agricoli; amânarea ratelor fermierilor aflaţi în incapacitate de plată şi subvenţionarea dobânzii pe perioada amânării, adoptarea de urgenţă a unei noi legi a arendei; reintroducerea scutirii CASS pentru angajaţii din agricultură; introducerea unui RCA special pentru utilajele agricole; renunţarea la ITP-ul obligatoriu pentru utilajele agricole; stabilirea unui cadru legal mai aspru cu privire la furtul culturilor agricole.

---

Actualizare - Fermierii şi transportatorii protestează în Suceava

Circulaţia autovehiculelor de mare tonaj este restricţionată, luni după-amiază, spre punctul de trecere a frontierei Siret din judeţul Suceava, unde peste o sută de tractoare, TIR-uri şi maşini au blocat, parţial, drumul, potrivit news.ro.

Către vamă pot circula doar autoturismele şi mijloacele de transport persoane, care intră, alternativ, pe un culoar format printre autovehiculele protestatarilor. Aproximativ 150 de protestatari continuă în judeţul Suceava acţiunile spontane declanşate de către fermieri şi transportatori. În cursul după-amiezii, participanţii la manifestaţii au ajuns cu 95 de tractoare, şapte TIR-uri şi şase autovehicule pe drumul care duce către vama Siret, aflându-se la doi kilometri de punctul de trecere a frontierei.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Jandarmeriei Suceava, Iuliana Botezatu, drumul către punctul de trecere a frontierei este parţial blocat, fiind posibilă circulaţia doar a autoturismelor şi a autovehiculelor de transport persoane.

---

Actualizare - Barbu anunţă sume importante pentru sectorul ovin: 80 de milioane de euro pe sprijinul cuplat şi 40 de milioane pe ANT

Sectorul ovin şi caprin va beneficia în anul 2024 de o sumă de 80 de milioane de euro prin sprijinul cuplat, iar prin ajutorul naţional tranzitoriu (ANT) vor fi disponibile în acest an alte 40 de milioane de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, relatează Agerpres.

"Din punctul nostru de vedere, industria alimentară este la pământ. De aceea eu vreau să mulţumesc fermierilor din sectorul zootehnic ovin şi caprin pentru dezvoltarea acestui sector, pentru investiţiile pe care urmează să le facă în acest sector. Am discutat despre bugetul pe anul 2024 şi vreau să anunţ public că sprijinul cuplat în sectorul ovin şi caprin va fi în anul 2024 de 80 de milioane de euro. Vreau să anunţ că ajutorul naţional tranzitoriu în sectorul ovin din România va beneficia de 40 de milioane de euro în anul 2024. Este pentru prima oară în România când sectorul ovin are prin Programul Strategic axă separată pentru dezvoltarea şi înfiinţarea fermelor. Sunt 20 de milioane de euro în momentul de faţă, iar această axă este deschisă", a subliniat Florin Barbu, la finalul discuţiilor cu asociaţiile din sectorul ovin şi caprin.

Acesta a precizat că le-a cerut asociaţiilor să depună în continuare proiecte pe această axă, chiar dacă în prezent banii nu sunt suficienţi, pentru că este posibilă relocarea sumelor de pe alte axe din Programul Strategic, iar aceşti bani pot merge către investiţii în fermele din sectorul ovin.

"Foarte mulţi fermieri ne-au solicitat inclusiv echipamente noi prin care să reducă costurile în ferme. Solicitările au fost îndreptăţite. Sunt probleme pe partea de colectare a lânii. (...) Am reuşit împreună deblocarea celui mai important proiect de 40 de milioane de euro pentru valorificarea şi colectarea lânii în România. Acel proiect este semnat şi în luna martie vor începe lucrările la acest proiect", a mai spus şeful MADR.

O altă problemă ridicată de ciobani a vizat tunsul oilor, având în vedere că au crescut costurile, însă ministrul i-a asigurat că va veni şi pe acest segment cu un sprijin suplimentar.

"Mai avem un lucru foarte important şi aici o să am o discuţie împreună cu domnul premier Marcel Ciolacu prin care să venim cu un sprijin suplimentar pentru partea de tuns. Este o problemă destul de delicată. În momentul de faţă, preţurile au crescut şi sunt convins că vom găsi sumele necesare pentru a acoperi aceste costuri", a transmis el.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a transmis că a stabilit cu toate asociaţiile şi cu toate persoanele fizice care deţin efective de ovine în România să elaboreze împreună actele normative. "Eu cred pentru prima oară când asociaţiile şi persoanele fizice din România stau la masă şi sunt în faţa dumneavoastră a presei şi cred că vom cădea de acord pe aceste acte normative, prin grupurile de lucru pe care le-au solicitat (...) Consider că cel mai important lucru într-un stat democratic este dialogul. Nu cred că trebuie să fim în stradă, pentru că lucrurile pot fi rezolvate prin dialog şi prin implicarea atât a echipei tehnice din Ministerul Agriculturii, cât şi a fermierilor, iar acestea să lucreze împreună, ca să iasă acte normative bune pentru acest sector", a adăugat Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii se întâlneşte luni şi marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare.

---

Actualizare - Protest al fermierilor şi transportatorilor la Zalău

30 de vehicule - tractoare, maşini, autoutilitare s-au deplasat, luni, cu viteză redusă, pe principalul bulevard al Zalăului, în cadrul unui protest iniţiat de fermieri şi transportatori la nivel naţional, relatează Agerpres.

Participanţii la protest au precizat, pentru mass-media, că nemulţumirile fermierilor şi transportatorilor din Sălaj sunt legate, în principal, de preţurile mari la combustibili, asigurările obligatorii şi îngrăşăminte.

Protestul a început la ora 11,00, la una din intrările în oraş, iar apoi autovehiculele s-au deplasat cu viteză redusă pe străzile Zalăului, purtând steaguri tricolore.

Până în prezent nu au fost semnalate incidente sau nemulţumiri ale altor participanţi la trafic.

---

Actualizare - Constanţa: Zeci de protestatari din rândul fermierilor şi transportatorilor, amendaţi cu peste 38.000 lei de jandarmi

Un număr de 33 dintre reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor care au protestat pe 10 şi 13 ianuarie la Constanţa au fost amendaţi de jandarmi cu suma totală de peste 38.000 de lei , a informat luni Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, conform Agerpres.

Potrivit sursei menţionate, în urma acţiunii de protest neautorizate din ziua de miercuri, 10 ianuarie, iniţiate de către reprezentanţi ai fermierilor şi transportatorilor, jandarmii constănţeni au aplicat 85 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 80 de amenzi şi cinci avertismente, unui număr de 31 de participanţi, pentru mai multe abateri.

"Pentru fapte ce constituie contravenţii conform prevederilor Legii nr. 60 din 23 septembrie 1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, (...) au fost aplicate următoarele amenzi: 28 amenzi în valoare de 12.500 de lei pentru fapte legate de Articolul 26, litera d) - participarea la adunări publice nedeclarate sau interzise şi urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfăşurare a acestora, la avertizările şi somaţiile organelor de ordine făcute potrivit legii; 3 amenzi în valoare de 3.000 de lei pentru fapte legate de Articolul 26, litera a) -organizarea şi desfăşurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de IJJ Constanţa.

Alte 29 de sancţiuni, în cuantum de 13.500 de lei, au fost date pentru "constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, în scopul de a săvârşi acţiuni ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice şi normelor de convieţuire socială, precum şi actele de încurajare sau sprijinire, sub orice formă, a unor astfel de grupuri de persoane, care incită la dezordine socială", iar 25 de amenzi, în valoare totală de 5.000 de lei, pentru "tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă".

De asemenea, au fost sancţionate două persoane şi sâmbătă, 13 ianuarie, fiind constatate şase contravenţii la aceleaşi legi menţionate anterior, cuantumul amenzilor aplicate acestora fiind de 4.200 de lei.

"În ceea ce priveşte protestele din zilele de 13 şi 14 ianuarie, sancţiunile pentru persoanele care nu au respectat prevederile legale în vigoare se vor aplica ulterior identificării acestor persoane şi stabilirii cu exactitate a faptelor de care se fac vinovaţi", se mai spune în comunicat.

---

Actualizare - Iaşi: Peste 200 de mici fermieri protestează în zona Metro

Peste 200 de fermieri au ieşit, luni, cu utilajele agricole şi protestează între rond giratoriu Carrefour şi rondul giratoriu din comuna Leţcani, traficul în zonă desfăşurându-se cu greutate, relatează Agerpres.

"Am ieşit în stradă pentru că s-au adunat foarte multe probleme la care Ministerul nu a venit cu soluţii. Mărirea de taxe a fost ultima picătură care a determinat mai mulţi fermieri să ieşim în stradă să protestăm. Îmi doresc ca acest protest să fie unul paşnic şi legal. Avem 14 revendicări punctuale. Nu vorbim neapărat de creşterea RCA sau alte cheltuieli. La o ieşire neorganizată în stradă, cum e şi aceasta, sunt oameni care au tendinţa de a cere mai mult, lucruri exagerate. Eu personal vreau lucruri de bun simţ şi consider că mesajul transmis de FAPPR (Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România), care nu e organizatorul acestui protest, este unul de bun simţ. Cred că Ministerul ar putea să găsească rezolvare la problemele punctuale, care au fost aduse la cunoştinţa ministrului de aproape un an, dar nu s-au găsit soluţii", a declarat Tiberiu Dan Stan, un fermier din Iaşi.

Fermierii participanţi la protest spun că s-au săturat de promisiunile şi tergiversările guvernanţilor. Ei spun că au nevoie "de un pic de certitudine şi stabilitate" în activitatea pe care o desfăşoară, pentru a putea fi profitabili.

"Dorim promisiuni concrete, cu termene rapide pentru că este o situaţie dificilă. E un context greu, şi seceta şi războiul (din Ucraina -n.r), s-a lăsat greu pe spatele fermierilor. În aceste condiţii chiar e nevoie de soluţii de bun simţ, practice şi rapide. Ne dorim un fond de garantare a riscului. În condiţiile în care s-au purtat enorm de multe discuţii în ultimii ani, nu s-a întâmplat nimic. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost că s-a luat 3% din subvenţia fermierilor. Nu avem legislaţie care să ne spună cum se vor întoarce aceşti bani în buzunarele fermierilor. E o chestie de corectitudine şi de practică. Faptul că suntem amânaţi e normal că enervează foarte mult şi disperă fermierii. Ne dorim planuri concrete pentru irigaţii. Ne dorim un răspuns concret şi urgent la politica europeană, cu privire la GAEC 7 şi GAEC 8. Anul agricol a început din septembrie, dar noi nu ştim ce trebuie să facem în câmpurile noastre. Va trebui să lăsăm 5% din terenurile noastre necultivate? Europa aşa spune, iar ministrul nu ne dă un răspuns clar", a mai afirmat Tiberiu Dan Stan.

---

Actualizare - Marcel Ciolacu: "Am cerut urgentarea elaborării normative care să rezolve problemele fermierilor şi transportatorilor"

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut luni, o întâlnire de lucru cu miniştrii implicaţi în negocierile cu transportatorii şi fermierii protestatari, scopul discuţiilor fiind urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluţiile convenite de cele două părţi prin procesele-verbale încheiate...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Şeful IGPR: 24 de dosare penale pentru instigare publică, în cazul protestelor transportatorilor şi fermierilor

Poliţia a întocmit 24 de dosare penale care vizează infracţiunea de instigare publică, în urma unor mesaje distribuite pe grupul de Whatsapp folosit de cei care participă la acţiunile de protest ale transportatorilor şi fermierilor, a anunţat, luni, şeful IGPR, Benone-Marian Matei...Citeşte mai mult...

---

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu le soluţionează revendicările, a anunţat luni organizaţia, relatează Agerpres.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a transmis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale lista de probleme ridicate de membrii săi, fermieri şi cooperative.

"AAC a inclus în lista de solicitări şi termene clare pentru soluţionare/implementare, pe care Ministerul Agriculturii, prin ministrul Florin-Ionuţ Barbu, să şi le asume în cadrul consultărilor programate să înceapă de astăzi, luni, 15 ianuarie. (...) În cazul în care ministrul Florin-Ionuţ Barbu nu va accepta şi respecta termenele asumate, AAC va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional. Acest lucru a fost anunţat de AAC încă din 12 ianuarie 2024, în cadrul unui comunicat de presă", avertizează Alianţa.

În plus, AAC subliniază că toate aceste probleme au fost aduse la cunoştinţa MADR şi a altor structuri din Guvern prin numeroase adrese transmise oficial în ultimii doi ani şi nu numai.

Pe lista de solicitări este menţionată plata către toţi fermierii în regim de urgenţă a subvenţiilor APIA - plăţi directe şi plăţi compensatorii, iar termenul este 31 ianuarie 2024 pentru schemele care nu ţin de alte termene.

Asociaţia a făcut referire la "derogarea GAEC 7 (rotaţia culturilor - n. r.) şi GAEC 8 (lăsarea a 4% din suprafaţa fermei teren necultivat - n. r.) solicitând clarificarea condiţiilor în care se aplică sau nu se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023 - 2024, termenul fiind 23 ianuarie 2024.

Pe listă se mai află compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina şi reintroducerea taxelor vamale pentru mărfurile de origine ucraineană.

"Este obligatorie adoptarea unor măsuri de stabilire a unor culoare separate pentru cerealele şi oleagioasele din România/UE, monitorizarea transporturilor prin sigilii electronice cu GPS şi clarificarea situaţiei cu mărfurile agricole de origine Republica Moldova. Termen: 31 mai 2024", precizează asociaţia.

Reprezentanţii AAC au făcut referire şi la acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme, cu marja dobânzii de maxim 2%. O astfel de măsură ar reprezenta "o atenţie deosebită faţă de fermierii aflaţi în dificultate şi care actualmente sunt excluşi din proiectul de OUG aflat în consultare publică", termenul fiind 31 ianuarie 2024.

De asemenea, printre revendicări se mai află utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către toţi fermierii pentru plata în regim de urgenţă a sprijinului de 100 euro/ha/UVM pentru toate culturile agricole în anul agricol 2022-2023 (culturi de primăvară şi culturi de toamnă). Alianţa mai solicită promovarea unei ordonanţe de urgenţă pentru declararea stării de forţă majoră, în agricultură, la nivel naţional, termenul de implementare fiind 31 mai 2024.

Un alt punct pe listă este reprezentat de actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură, cu termen în 30 iunie 2024.

De asemenea, AAC solicită modificarea în regim de urgenţă a Ordonanţei 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: echivalarea permiselor de condus categoria B cu categoria TR; introducerea tractoarelor agricole şi forestiere în categoria vehiculelor lente; continuarea înregistrării la primărie a tractoarelor şi celorlalte vehicule lente; exceptarea utilajelor şi echipamentelor agricole folosite maximum 60 zile pe an în circulaţia pe drumurile publice, de la obligaţia realizării inspecţiei tehnice periodice şi obţinerea CIV, cu termen în 31 ianuarie 2024.

Pe listă se mai află: asumarea revizuirii şi adoptării legislaţiei necesare, în actualul exerciţiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum şi concesionarea păşunilor, cu termen în 30 iunie 2024, precum şi acordarea unui ajutor de stat pentru subvenţionarea îngrăşămintelor utilizate în sectorul agricol, cu termen în 30 iunie 2024.

Reprezentanţii asociaţiei au mai făcut referire la: compensarea costului energiei folosite pentru irigaţii (termen: 31 ianuarie 2024), reintroducerea facilităţilor fiscale pentru salariaţii din agricultură (termen: 30 iunie 2024), clarificarea legislaţiei pentru plata ANT (Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii) şi SCZ (Sprijinul Cuplat în Zootehnie) în zootehnie, începând cu anul de cerere 2023 (termen: 31 ianuarie 2024) şi sprijin pentru sectorul de vaci de lapte printr-un ajutor de minimis pentru achiziţia de viţele (termen: 31 martie 2024).

Printre revendicări se mai află: plata subvenţiilor pe baza unor dovezi privind activitatea agricolă pentru combaterea încasării sumelor APIA de către persoane care nu fac agricultură, cu termen de implementare 29 februarie 2024.

Alte chestiuni relevante identificate de membrii organizaţiilor membre AAC sunt: modul de aplicare a legislaţiei privind amplasamentul fotovoltaicelor pe terenuri fertile; Legea vânătorii şi carnivorelor mari; analiza modului prin care OCPI (Oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară, n.r.) implementează legislaţia şi hotărârile judecătoreşti cu impact asupra fermierilor (vânzarea-cumpărarea terenurilor, cadastru etc.); implementarea şi operaţionalizarea Sistemului Naţional de Gestionare şi Control Integrat al Riscurilor în Agricultură, cu termen de implementare 31 mai 2024.

Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare participă luni la întâlnirea care va avea loc la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi vor susţine lista de solicitări care vizează soluţionarea unor probleme importante cu care se confruntă fermierii din România, semnalate anterior autorităţilor responsabile pentru agricultură prin numeroase adrese şi documente de poziţie.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este o organizaţie cu reprezentativitate la nivel naţional, formată din Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor - AFF.

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. ...

    1. au spus-o chiar ei nu trebuie sa mirosi tu , mai cusher ...

      DOMNULE CIOLACU. FITI INTELIGENT si SCOATETI PSD de la GUVERNARE si lasatii pe cei care sustin PRETENTIILE unor GROFI care cica sunt agricultori,adica TOATA OPOZITIA si o parte a PNL,daca nu vreti sa DISTRUGETI PSD si sa patiti ce a patit DRAGNEA. Va asigur ca la alegeri veti castiga anfanfare,nu mai dati nicio declaratie la presa care este INSTIGATOARE si ROMANIIo rsa se roage de PSD ca sa preia PUTEREA.!

      DOMNULE CIOLACU. Dupa emisiunea de aseara de la postul care va ATACA frecvent,atat pe dumneavoastra cat si PSD,consider ca ,colegii dumneavoastra cu care conduceti PSDul,sa nu va lase sa cadeti in RIDICOL.PROTESTUL asazis SPONTAN al asazisilor AGRICULTORI si TRANSPORTATORI,carora dumneavoastra intrun fel de PROSTERNARE le dati dreptate,credeti ca a fost unul SPONTAN.? daca credeti acest lucru,sunteti chiar NAIV ca sa ma exprim elegant. Nu domnule CIOLACU,cei care au pus la punct aceasta MASCARADA,au calculat foarte bine cine sa participe si cum sa creasca MASCARADA GRADUAL,iar tinta nu sunt niste REVENDICARI ci tinta este PSDul si conducerea lui. Cum se explica faptul ca dupa ce asa cum sustineti dumneavoastra revendicarile asazisilor AGRICULTORI si TRANSPORTATORI au fost REZOLVATE in proportie de 80%,in loc ca OCUPAREA TARII sa inceteze,ea se EXTINDE.? Deja,cei care au ORGANIZAT aceasta MASCARADA sau deconspirat, dintre ORGANIZATORI,se detaseaza PARTIDELE DIN OPOZITIE si PDListii care cica acum sunt PNListi. Atata timp cat asazisul presedinte al PNL,onorabilul general .domnul CIUCA a condus guvernul ROMANIEI,a avut loc in ROMANIA vreo astfel de asazisa DEMONSTRATIE care cica a fost SPONTANA.? Cum PSD a preluat GUVERNAREA la un SEMNAL,deja toate CLASELE SOCIALE(mai scolite) au trecut la DEMONSTRATII care cereau LEFURI de NABABI,desi traisera pana atunci bine mersi cu salariile pe care le aveau. DOMNULE CIOLACU,fiti INTELIGENT,RETRAGETI PSD de la GUVERNARE daca nu vreti ca la viitoarele ALEGERI sa suferiti o INFRANGERE USTURATOARE. Aveti ca si EXEMPLU,CONDAMNAREA la PUSCARIE a lui DRAGNEA si inainte DARAMAREA GUVERNULUI PONTA,care nu avea nici o VINA ca niste oameni au ARS de VII intr-o cladire in care focul a MISTUIT in cateva zeci de secunde o MARE SALA cu cateva sute de participanti,iar pentru MOARTEA acelor tineri NEVINOVATI,a raspuns primarul PIEDONE,care s-a dovedit ulterior ca nu avea nici o vina.Asa ca domnule CIOLACU,nu va jucati cu FOCU,lasatii pe cei care au ORGANIZAT MASCARADA sa preia puterea si la viitoarele alegeri PSD o sa castige alegerile anfanfare. CEL MAI DESTEPT,CEDEAZA primul intr-un SCANDAL,ARTIFICIAL.!

      Platim toti pentru incompetenta si hotia de la ASF (pe zona de RCA, dar si pe piata de capital in cazul SIFurilor) si pentru guvernele care i-au numit, tolerat si chiar sustinut pe infractorii de acolo. Ei au ramas cu veniturile uriase, iar noua ne revin pagubele.

      APROPO. Nu va ingrijoreaza domnule CIOLACU faptul ca si o parte a politistilor condusi de MINISTRUL PNL,INDEAMNA participantii la MASCARADA sa continue PROTESTELE si sa se ORGANIZEZE mai bine.?

      tu crezi ca e de capul lui? iese si intra cand vrea el?

      DOMNULE CIOLACU. Am vazut ca in sfarsit v-ati hotarat sa nu mai luati in seama asazisa televiziune libera care in fond este o televiziune care INSTIGA cetatenii la NESUPUNERE CIVICA . Este vorba de postul IREALITATEA din care a plecat si AGRICULTORUL RARES BOGDAN care din vanzarea de ILUZII DESARTE a ajuns de poarta ceasuri mai scumpe ca un apartament. Nu mai trimiteti membri PSD care sa fie UMILITI de niste COTOFENE numite prezentatoare si reporterite, folositi parghia legala a institutiei care supravegheaza pastrarea legalitatii in presa si aceasta institutie sa dea amenzi pana la falimentarea INSTIGATORILOR. Unul dintre actionarii postului,care tot ii da zor cu SPECIALII din INSTITUTIILOR de FORTA si a JUSTITIEI,a fost cel care la INMORMANTAREA generalului IULIAN VLAD,a prezentat NECROLOGUL. Intreb,o fi avut legatura oare cu fosta SECURITATE. Mai sunt inca doua televiziuni carora trebuie sa le aplicati acelasi tratament,nu ii mai luati in seama si cand gresesc,sanctiuni maxime. Cat il priveste pe cel care se autointituleaza POPORUL ROMAN,o SARMA ANALFABETA din BOTOSANI,treceti la aplicarea MASURILOR LEGALE. Bai SARMA,si eu sunt ROMAN,mai intrebat si pe mine daca eu vreau ca tu sa semnezi in numele meu niste ABERATII care cica sunt ale POPORULUI ROMAN. ? Cat despre cei care OCUPA ILEGAL,PORTUL CONSTANTA OBIECTIV STRATEGIC al ROMANIEI,scotetii de acolo cu FORTA si lasatii PIETONI pe langa DOSARE PENALE si CONTRAVENTII aplicate LEGAL. Cei care fara nici un TEMEI,BLOCHEAZA DRUMURILE NATIONALE si isi bat joc de ceilalti CETATENI,aplicatile acelasi tratament,sau daca nu vreti,plecati de la PUTERE si datile TARA pe mainile partidelor PUTINISTE si o parte a PNL,de fapt ARIPA PDLista si o sa castigati alegerile la un scor nemaiatins de vreun PARTID din ROMANIA. In rest,sa auzim numai de bine.!

      DOMNULE CIOLACU. Prin intalnirea pe care ati avuto cu noua ANA PAUKER de ROMANIA ,adica isterica anca alexandrescu,care se lauda ca de frica ei ati hotarat sa trimiteti la postul RUSESC IREALITATEA pe cei din conducerea PSD,va spun cu deferenta dar si cu mirare ca ,ati facut din PSD,un partid mic si care la urmatoarele alegeri o sa primeasca la VOT cu un procent de 10% mai mic. Am crezut ca dumneavoastra purtati pantaloni,insa vad ca deja ati trecut la FUSTA si dintr-un barbat de STAT,v-ati transformat in CAMELEON. Cum oare se simt GRINDEANU,GABI FIREA si alti membrii din conducerea PSD,cand vor merge la SPOVEDANIE in fata ANEI PAKER.? Daca pentru ca in strada au iesit 1000 de GROFI,care exploateaza taranii de la sate,v-ati speriat de moarte si sunteti in stare sa puneti romania la picioare unui post TV si a unor GROFI,cred ca romania nu mai are nici un viitor. Oare ce zic AMERICANII cand vad ca AMBASADOAREA lor este facuta PRAF intrucat s-a intalnit cu PROSCRISUL GRINDEANU,UMILIT luni de zile de ANA PAUKER. Va spun domnule CIOLACU,ca in urma FRICII de care ati dat dovada in fata unor asazisi PATRIOTI,in fapt niste PATRIHOTI,AMERICANII,vor face in asa fel incat dumneavoastra personal si PSD in TOTALITATE sa deveniti atat de mici in peisajul politic romanesc de o sa rada si CURCILE de dumneavoastra si PSD. Ma dezic total de PSDul ingenuncheat de niste RUSI .!

    deja s-a redus numarul participantilor

    Primesc subvenții grase, dau arenda în bătaie de joc, primesc și alte ajutoare, fura la cântar, declara producții mai mici.

    Sunt foarte bogați și nu le ajunge.

    1. de asta dau faliment si umbla strainii pe la ei sa le vanda pamantul?

      strainii nu dau faliment?

      Corect. N-am văzut vreo cerere să se desființeze restricțiile de a primi subvenții prin programe afir împotriva ersoane fizice. De ce musai ÎI, PFA, asociație, societate? Acum o sută - o sutăcincizeci de ani nu existau practic aceste forme juridice (și nici utilaje performante) totuși producțiile (în anumite cazuri) erau ok.

    s-a incheiat fisul

    1. minti

    cand marfa ucrainiana intra pe piata si face pret de dumping e greu.

    1. Revolta latifundiarilor

      Fermierii mari vand futures pe cereale la bursa.

      cat e cotatia internationala aia e. 

      cand s-au dublat preturile in 2021 n-a comentat nimeni.

      noi am platit mancarea dublu, ei u ramas cu profiturile 

    Ati vazut macar un singur cetatean al bucurestilor sa se situieze de partea asa zisilor protestatari ? Plimba unii camioanele degeaba . Parada modei la tractoare este de risul lumii .Nici macar nu au avut curajul sa merga pe jos in Piata Victoriei .Nu sunt in stare sa aduca nici macar 1000 de cetateni linga ei .Un nou protest de tip fake .

    Problemele agriculturii sunt în mare parte generate de lipsa de reforme ale României. Noi încă ne conducem după legi comuniste, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism excesiv este o frână a dezvoltării economice în general. Referitor la fermieri o bună parte din problemele cu care se confruntă sunt de natură organizatorică iar rezolvarea se află în ograda proprie. Un exemplu este tărăgănarea infiintării camerelor agricole. Incă din anul 2010 a fost emisă Legea nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Potrivit expunerii de motive atributiile Camerelor agricole prevazute de lege sunt corelate cu atributiile care decurg din statutul de utilitate publica al camerelor agricole, care sunt retele nationale de structuri autonome private ce promoveaza interesul public general, prin actiune la nivel local si prin integrarea specificului local in procesul de elaborare a politicilor diferentate pe sectoare de agricultura. De asemenea, acestea asigură premisele respectării obligatiilor prevazute de legislatia comunitara cu privire la instituirea, la nivel national, a unui serviciu de consultantă agricolă obligatorie pentru fermieri, cu implicatii in procesul absorbtiei fondurilor europene in agricultura, industrie alimentara, silvicultura, pescuit si acvacultura.

    Culmea este că in anul 2016 a fost emisa LEGEA nr. 157 din 15 iulie 2016

    privind unele măsuri pentru reorganizarea unor structuri aflate în subordinea/coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care prevede intrea altele DESFIINTAREA Camerelor Agricole. Astfel, articolul 2 aliniatul (1) prevede următoarele; "Se reorganizează direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, instituţii publice cu personalitate juridică, servicii publice deconcentrate în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumite în continuare direcţii, prin preluarea activităţii, patrimoniului şi personalului direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, caselor agronomului, compartimentelor funcţionale din subordinea Direcţiei monitorizare inspecţii, verificare şi control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi ale camerelor agricole judeţene, structuri care se desfiinţează". 

    Din pacate 2 Romanii, cea rurala, "palmasii" si cea urbana, cu diferentele de rigoare si intr-un defazaj continuu.

    Ultimii ies la proteste pentru idei, lucruri abstracte, deranjul fiind minim, o plimbare o pancarda o scandare, cu aprobare si fara violenta. 

    Primii ies la proteste pentru lucruri palpabile, cand cutitul ajunge la os si falimentul e la 2 pasi, derajul fiind major si cu risc crescut de violente. Multe nu mai au de pierdut daca protestul se dovedeste inutil. 

    Un exemplu perfect al principiului divide et impera, nici una neavand forta necesara pentru a genera o schimbare, fara participarea celeilalte. 

    Pacat.

    Baaaa! Manipulation si spalatilor pe creier!!!! RCA a crescut pana la cer! Suntem nebuni toti?

    1. sunt mana in mana cu derbedeii din UE, planul e ca soferii sa renunte la masini, transportatorii si agricultorii sa falimenteze pentru a li se lua terenurile agricole

      e bine pt producatorii locali cum sunt si eu, ca e scump transportul si nu mai concuram cu toata tara. sau cu alte tari.

      cred ca pn la urma se va consuma mai mult din productia locala cel putin mancarea, asta e bine si pt firmele mai mici din agricultura. 

    Domnule Ciolacu nu trebuie sa acoperiti si sa protejati pe Nicu Marcu groparul pietei asigurarilor.

    Demisia Ciolacu! Du-te și vinde covrigi, doar la asta te pricepi.

    1. Cere demisia lui iohanis,el ne-a adus în situația asta

    pai nu voi, transportatorii, sinteti membri de partid si votanti??? f bine va fac guvernantii.

    acum va suparati cand platiti RCA si alimentati pentru ca intelegeti cum e cu un cont de profit si oierdere sau un bilant. Intre timp Insa ati devenit sclavii lor demult...

    Practic Nicusor Dan si-a compromis obtinerea viitorului mandat participind astfel la formarea unei noi coalitii ce are in fruntea ei narativul Moscovei .Kelemen anunta ca vrea sa participe la viitoarea guvernare ceea ce ne arata exact adevarul pe care il tot zic de vreo luna de zile .Orban de Budapesta a dat comanda narativului de la Moscova in Romania .Kelemen ,Orban ,Barna ,Tomac ,Ciolos , Sosoaca , acum si Nicusor Dan si primarul Timisoarei (mare atentie ce se poate intimpla la protestul aprobat de catre Fritz ) se vor alia spre al sprijini pe favoritul Simion punctual in alegerile Prezidentiale din 2024 .Romanilor verzi si europeni nu le mai ramine decit a vota alternativa cu romanul „absolut” numit Ciuca .Atentie si la protestul din Bucuresti ce va incerca sa recupereze narativul Revolutiei anticeausiste .

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb