Provizioane "buclucaşe" ar putea încurca socotelile de listare a Fondului Proprietatea

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 30 mai 2008

Provizioane "buclucaşe" ar putea încurca socotelile de listare a Fondului Proprietatea

Fondul Poprietatea a încheiat anul trecut cu un profit brut de 249,6 milioane lei, însă, din cauza deprecierii valorii unor participaţii, din această sumă ar trebui deduse provizioanele pentru ajustarea valorii imobilizărilor financiare, care ar putea lăsa Fondul în pierdere. În această eventualitate, calendarul de listare a FP ar fi, din nou, decalat, întrucât regulile Bursei îi cer să înregistreze profit doi ani consecutiv.

Provizioanele "buclucaşe" cu cel mai mare impact asupra profitului Fondului sunt cele pentru deţinerile la "Nuclearelectrica" şi "Hidroelectrica". Dacă, în primul caz, situaţia este pe cale să se rezolve, în cazul "Hidroelectrica" reprezentanţii Fondului nu sunt deloc optimişti.

"Conform legii 247/2005, FP deţinea 20% din acţiunile , însă, în urma a două majorări de capital, am ajuns la 9,7%, deoarece FP nu a primit acţiuni şi deţinerea s-a diminuat", a spus Daniela Lulache, director general al "Fondului Proprietatea", explicând: "Pentru prima majorare, am clarificat faptul că nu trebuia să se întâmple aşa, că Fondul trebuia să primească acţiuni şi urmează să le primim, astfel încât vom ajunge la o participaţie de 17% şi sperăm că nu va mai fi nevoie să constituim provizion. Pentru a doua majorare, încă purtăm discuţii. Provizionul total pentru Nuclearelectrica era de 380 milioane lei".

Doamna Lulache nu are soluţii pentru rezolvarea situaţiei "Hidroelectrica", însă a declarat: "Din informaţiile pe care le avem astăzi (n.r. ieri), considerăm că vom încheia exerciţiul financiar cu profit".

Amendă pentru întârzierea depunerii situaţiilor financiare

Pentru că nu a depus până ieri (termenul limită) situaţiile financiare aferente anului trecut, Fondul Propritatea va plăti amendă, preţ considerat de către reprezentanţii FP mult mai mic decât o eventuală amânare a listării. "Înainte să prezentăm situaţiile financiare auditate, vrem să rezolvăm problema provizioanelor", a spus Daniela Lulache. Directorul general al FP a mai adăugat că raportul financiar va fi prezentat până la finalul lunii iulie.

Venituri cu 25% peste cele bugetate

În anul 2007, FP a obţinut venituri financiare totale în sumă de 283,9 milioane lei, faţă de 81 milioane lei, în anul 2006 - în creştere cu 250%. Ponderea cea mai mare în veniturile financiare o reprezintă veniturile din interese de participare (206,2 milioane lei) şi veniturile din dobânzi (30,8 milioane lei).

Cheltuielile de exploatare, în anul 2007, au fost de 5,6 milioane lei, în scădere faţă de anul 2006, când au fost înregistrate cheltuieli de exploatare de 6,8 milioane lei.

"Performanţa Fondului în 2007 a fost una semnificativ mai bună faţă de 2006", a spus Daniela Lulache, adăugând că veniturile realizate le-au depăşit cu 25% pe cele din bugetul de venituri şi cheltuieli.

Rezultatul brut preliminat, înainte de înregistrarea ajustarii valorii imobilizarilor financiare, este de 249,6 milioane de lei.

În vederea obţinerii celei mai bune estimări a valorii imobilizărilor financiare deţinute, Fondul Proprietatea are nevoie de situaţiile financiare aprobate la 31.12.2007, pentru societăţile din portofoliu, mai ales cele care deţin o pondere semnificativă, potrivit unui comunicat al FP.

Valoarea de înregistrare a fiecărei participaţii din portofoliu poate fi ajustată prin constituitea unui provizion, în condiţiile în care se înregistrează o diminuare a valorii acesteia. Având în vedere impactul semnificativ al constituirii acestui provizion asupra rezultatului net al societăţii la 31.12.2007, managementul apreciază că, în cel mai scurt timp, se va putea face o estimare cât mai justă a acestei valori, pentru definitivarea situaţiilor financiare anuale.

Zece angajaţi

Conducerea executivă a Fondul Proprietatea este asigurată de Directorat, care este format din Daniela Lulache, preşedinte directoratului şi director general al Fondului, Mihai Darie, membru al directoratului şi director economic (fost director în cadrul diviziei risc la Raiffeisen Bank), şi Laura Constantin, membru al directoratului şi director juridic.

Membrii directoratului nu sunt salariaţi ai Fondului Proprietatea.

La sfârşitul lui 2007, Fondul avea 12 angajaţi, însă în prezent are doar 10 salariaţi, incluzând şi personalul administrativ, au precizat oficialii săi.

Depozite bancare de 200 milioane de euro

Fondul Proprietatea are în prezent depozite bancare în valoare de 200 milioane euro, a spus ieri directorul general al Fondului, Daniela Lulache, sumă care depăşeşte de aproape cinci ori ultimele cifre anunţate de oficialii FP, la finalul anului trecut.

La începutul lunii decembrie 2007, Fondul Proprietatea avea 150 milioane lei (circa 44 milioane euro) plasaţi în depozite la termen la BRD SocGen, Banca Comercială Română (BCR) şi Raiffeisen Bank, potrivit oficialilor Fondului de la acea vreme.

Fondul Proprietatea, creat în 2005 ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, pe 29 decembrie 2005.

În prezent, Fondul Proprietatea are deţineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

Numărul de acţionari persoane fizice ai Fondului Proprietatea este în prezent de 1.643, care deţin 17,07% din capitalul Fondului, potrivit datelor publicate luni de instituţie.

Planurile guvernului prevăd listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti şi la o bursă internaţională, Londra sau New York. Ultimele declaraţii ale oficialilor indicau jumătatea anului 2009 ca termen probabil pentru listarea la Bursa din Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa ne futem pe mortii ma-tii!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb