PSD a sesizat CCR din cauză că Guvernul nu a consultat Parlamentul pentru prelungirea stării de alertă

A.D.
Politică / 21 iunie 2020

Lucian Romaşcanu

Lucian Romaşcanu

Social-democraţii au sesizat Curtea Constituţională privind un posibil conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament, după ce Cabinetul Orban a aprobat prelungirea stării de alertă fără a mai solicita încuviinţarea Legislativului, anunţă Radio Europa Liberă.

Mai mult, social-democraţii nu cred că este necesară prelungirea stării de alertă la nivel naţional şi spune că ar trebui instituite stări de alertă locală, în zonele unde se înregistrează multe cazuri de COVID-19.

"Din ştiinţa mea, a fost deja sesizată Curtea (...) pe un posibil conflict (n.r. - între Guvern şi Parlament privind prelungirea stării de alertă) şi aşteptăm data la care se va pronunţa. Nu ar trebui prelungită starea de alertă la nivel naţional, ci ar trebui declanşată stare de alertă locală", a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu.

Tot pe această temă, premierul Ludovic Orban i-a răspuns, recent, lui Marcel Ciolacu, preşedinte interimar al PSD şi al Camerei Deputaţilor, care a reproşat, la rândul său, Guvernului că nu a cerut încuviinţarea parlamentului pentru prelungirea stării de alertă, amintindu-i că potrivit legii modificate de PSD guvernul trebuie să ceară încuviinţare doar pentru starea de alertă, nu şi pentru prelungirea sa.

"Procedura invocată (n.r. de solicitare a încuviinţării) se referă la momentul instituirii stării de alertă prin raportare la legea 55/2020. (...) Pentru situaţia prelungirii stării de alertă, spre deosebire de momentul institurii acesteia, în Legea 55/2020 nu este precizată atribuţia Guvernului de a se adresa Parlamentului printr-o solicitare de încuviinţare. Or, Guvernul României nu poate acţiona în afara cadrului legal aprobat recent chiar de Parlamentului României", i-a transmis premierul Ludovic Orban printr-o adresă remisă miercuri seară de Secretariatul General al Guvernului şefului Camerei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb