Reprezentanţii social democraţi susţin că Avocatul Poporului dă dreptate PSD, în ceea ce priveşte OUG privind "privatizarea sănătăţii" făcută noaptea de PNL, care "este extrem de nocivă", transmite News.ro.
"OUG «Plăteşti ca să trăieşti» adoptată de Guvernul Orban pentru prieteni afecteaza grav dreptul românilor la servicii medicale şi va distruge sistemul de sănătate", afirmă ei.
PSD susţine că OUG privind sistemul sanitar va distruge, de fapt, Sănătatea.
"OUG «Plăteşti ca să trăieşti» adoptată de Guvernul Orban pentru #prieteni afecteaza grav dreptul românilor la servicii medicale şi va distruge sistemul de sănătate!", declară aceştia.
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională privind modificările aduse sistemului sanitar prin OUG nr. 25/2020, despre care spune că "sunt în contradicţie cu Constituţia şi afectează grav dreptul la sănătate al cetăţenilor români". Avocatul Poporului susţine că faptul că iniţiatorul ordonanţei a omis să solicite şi să obţină avizul conform al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, deşi era obligat legal să îl ceară, atrage neconstituţionalitatea întregului act normativ.
Avocatul Poporului anunţă că a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. I pct. 1, pct. 2, pct. 5 şi pct. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 25/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
"Avocatul Poporului observă, între altele, faptul că iniţiatorul ordonanţei a omis să solicite şi să obţină avizul conform al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, organismul de la care era obligat de lege să îl ceară, întrucât O.U.G. 25/2020 are ca obiect de reglementare inclusiv asistenţa medicală de urgenţă. Acest fapt atrage neconstituţionalitatea întregului act normativ", arată sursa citată.
Conform Avocatului Poporului, în condiţiile în care actul normativ afectează drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, iar Legea fundamentală interzice adoptarea ordonanţelor de urgenţă care, prin obiectul de reglementare, afectează respectivele drepturi şi libertăţi, OUG nr. 25/2020 nu respectă această interdicţie, nu există nicio analiză care să justifice urgenţa şi nu este dovedită situaţia extraordinară care
a determinat emiterea ordonanţei de urgenţă.
În opinia Avocatului Poporului, OUG nr. 25/2020 încalcă dreptul la ocrotirea sănătăţii şi dreptul la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, prevăzute de art. 34 alin (2) si art. 47 alin. (2) din Legea fundamentală.
"În condiţiile în care mare parte din finanţarea de la bugetul de stat va fi transferată către sectorul privat, efectele pe termen mediu şi lung vor conduce la sărăcirea accentuată a sistemului public de servicii medicale, concomitent cu lipsa accesului la orice tip de servicii medicale al persoanelor care nu-şi permit accesarea serviciilor private. Avocatul Poporului atrage atenţia asupra faptului că domeniul reglementat de către actul normativ sus-menţionat este unul de interes public, iar în privinţa serviciilor medicale de urgenţă chiar un domeniu de interes strategic al statului", arată instituţia.
Avocatul Poporului mai observă faptul că nu există un sistem concurenţial corect între furnizorii publici de servicii de sănătate şi cei privaţi, primii fiind supuşi unor condiţionări legale şi administrative. Spre exemplu, sectorul comercial achiziţionează materialele şi medicamentele după reguli proprii, fără a fi obligat să respecte legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, pe când sectorul public este supus unor proceduri obligatorii, în conformitate cu legislaţia achiziţiilor publice, iar depunerea contestaţiilor, de către oricine, inclusiv de către concurenţi, este unul din motivele blocării multora din aceste achiziţii şi întârzierii lor. Ca atare, în situaţii de finanţare similară sau chiar de subfinanţare a spitalelor
publice, există riscul unui fenomen de migraţie a medicilor şi a pacienţilor dinspre spitale publice înspre spitalele private.
"O altă critică majoră este că prin O.U.G. nr. 25/2020 se liberalizează sistemul medical de urgenţă fiind deschisă finanţarea publică pentru tratamentul cazurilor de urgenţe critice de către sistemul privat. Suntem în prezenţa unei schimbări majore de paradigmă, care nu se poate realiza fără o dezbatere extrem de largă cu toate segmentele interesate ale societăţii. În context, Avocatul Poporului apreciază că, în condiţiile unei finanţări unice, provenind de la bugetul de stat sau bugetul asigurărilor sociale, scindată la un număr nedefinit de unităţi sanitare de urgenţă, rezultatul va fi închiderea unităţilor sanitare publice de urgenţă, cu consecinţa încălcării principiului solidarităţii, a dreptului la ocrotirea sănătăţii în unităţile sanitare de stat. Drept urmare, statul, prin autorităţile sale, devine culpabil pentru nerespectarea obligaţiei constituţionale de asigurare a dreptului la asistenţă medicală în unităţile de stat", mai arată Avocatul Poporului.
Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, precum şi a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate a fost publicată în urmă cu o săptămână în Monitorul Oficial.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2020, 12:57)
Da, vad ca matale , te pricepi la toate....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2020, 13:23)
Din cate stiu nu s-a privatizat nimic
1.fondurile casei de sănătate NU sunt publice, ale statului etc ci ale ..asiguraților
Carora li s-au dat dreptul să aleagă un spital privat
2.e o mare minciună ca ,la stat, accesul e gal pt.toti asigurații, căci ,la medicii buni , se ajunge greu si cu bani în plus fata de asigură
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2020, 17:23)
Avocatul Poporului nu intelege dar totusi se pronunta.
Culmea PSD-ismului politic: sa te pronunti desi nu intelegi!
2. lutul galben
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2020, 13:55)
sau selecția naturii: soluții turbo ..
3. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 21.02.2020, 17:33)
Eu stiu ca este vorba de un Plan National care cuprinde DOAR anumite servicii medicale si anume acelea mai COMPLEXE si la care sunt cozi infernale la Spitalele de Stat si in final pacientul ajunge tot la privat,dar plateste integral serviciul medical Acum prin NOUA hotarare de Guvern EU pacient hotarasc pe bani mei ce mi se cuvin de la Casa de Asigurari unde ma duc sa-mi fac o interventie...sa zicem ( doamne feri} cardio-vasculara etc, Stiti cat au fost costurile anul trecut in ,2019.... pentru interventiile si serviciile medicale facute in afara tari la clinici private :150 milioane de Euro Dar nu numai atat ,afara costurile /persoana sunt de 4/5 ori mai scumpe. Si atunci de ce sa nu se faca la noi in tara aceste interventii la Spitalele Private. Lasati dna Avocata a poporului cuvantul de solidaritate, acest cuvant l-ati imprumutat din epoca comunista. Creeati CONCURENTA,deoarele concurenta este Legea Fundamentala a Capitalismului. Daca exista intradevar neechitati intre stat si privat...rezolvatile.sa exista aceleasi conditii. Stiti acum cum se intampla cu serviciile la stat ???. Te duci la Spitalul de Stat si vrei sa-ti faci un serviciu medical la un doctor bun : te consulta si te invita a doua zi la cabinetele particulare si acolo platesti din "buzunar", iar bani mei de la Casa de Asigurari se duc la Spitalul de Stat.. E bine asa av. Pop[orului ??
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2020, 19:08)
Au iesit omidele galbene sa comenteze contra Av P., ei saracii fiind analfabeti functional.
Întrebarea la care trebuie să oferim un răspuns inteligibil este cât oportună şi acceptabilă această liberă concurenta pentru finanţarea din bani publici a unor servicii spitaliceşti, implicit în ceea ce privește programele naționale de sănătate.
Welfare versus Laissez-faire state
În rândul persoanelor informate există o opinie unanimă asupra faptului că un sistem de sănătate de tip Laissez-faire, ca cel din SUA, care pune pe primul loc individul şi dreptul său de a alege, este cea mai proastă variantă posibilă pentru țara noastră. Sistemul de asigurări sociale este menit a acoperi cheltuielile catastrofale presupuse de o îmbolnavire pentru persoanele obișnuite să își ducă traiul de pe o zi pe alta. Confruntat cu perspectiva plății integrale a unei internări, majoritatea celor aflați sub pragul sărăciei ar fi aprioric condamnați la moarte. În fond, aşteptările noastre de îngrijiri de sănătate nu diferă cu nimic de cele ale cetăţeanului american, care cheltuie, în medie 30 de ori mai mult pe cap de locuitor decât cetățeanul român!
Pe de altă parte, Constituţia noastră atribuie statului, nu individului, rolul fundamental în apărarea dreptului la îngrijirea sănătăţii. De aceea, schimbările care sunt operate în funcţionarea sistemului sanitar trebuie să ia în vedere consecinţele asupra individului din perspectiva statului social. Orice abordare a schimbărilor trebuie făcută din perspectiva celui mai sărac dintre români.
Tendințe actuale în solidaritatea socială la români: “Te rog să nu mai fii solidar cu mine cum tot aşa eu mă lipsesc cu dragă inima de solidaritatea ta faţă de mine!”