PSD: Salariul minim din România trebuie majorat pentru încadrarea în modelul de salarizare european

G.D.
Politică / 24 noiembrie 2022

Salariul minim din România trebuie majorat pentru încadrarea în modelul de salarizare european

PSD consideră că abordarea clasei politice din România în privinţa majorării salariului minim trebuie să ţină cont de modelul de salarizare deja adoptat la nivelul Uniunii Europene. Astfel, creşterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022, transmite News.ro.

"Prin această majorare, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022, şi va permite ca la 1 ianuarie 2024 să se atingă nivelul de 50% recomandat de Directiva europeană. În prezent, salariul minim din România reprezintă 39,5% din salariul mediu brut", precizează PSD.

Sursa citată mai spune că "alinierea României la modelul european privind salariul minim este cea mai bună cale pentru a determina tinerii să nu mai plece la lucru în străinătate şi pentru a asigura forţa de muncă necesară companiilor din România".

Totodată, introducerea acestui mecanism european ar oferi stabilitate, coerenţă şi predictibilitate mediului economic, ceea ce ar încuraja investiţiile mediului privat în România, mai precizează social-democraţii.

PSD consideră că raportarea la modelul european ar trebui să fie însuşită, ca proiect de ţară, de întreaga clasa politică din România.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Statul ia partea leului. La un salariu minim de 3.000 de lei brut, angajatul ar primi un salariu net de 1755 de lei, iar patronul ar suporta un cost salarial de 3.068 de lei, cu toate taxele, fără scutiri de taxe conform măsurii de creștere voluntară a salariului cu 200 de lei.

    In prezent, salariul minim pe economie este de 2550 de lei brut. La acest nivel salarial, angajatul primește un salariu net de 1524 lei, iar firma suportă un cost salarial complet de 2607 lei. 

    Dacă angajatorul a optat pentru majorarea voluntară a salariului minim, angajatul poate primi în mână un salariu net de până la 1724 lei, iar firma suportă un cost salarial de 2807 lei, cu facilitatea introdusă din iunie 2022. 

    De la 1 iunie 2022 până acum, firmele din România au majorat voluntar 130.000 de contracte de muncă, oferindu-le angajaților un plus de până la 200 de lei la salariul minim, beneficiind de scutirile de taxe acordate de Guvern. Așadar, 10% dintre anagajații din economie (în afară de cei din agricultură și construcții) au beneficiat de majorarea salarială la care au contribuit patronii lor și statul. 

    1. M-am saturat de CIUMA ROSIE (PSD)

      Simt dezgust ,scarba, greata si furie fata de CIUMA GALBENA (PNL ) , pt ca si-a batv joc de votul meu aliindu-se cu psd pt a treia oara.  

      Solutia mea ? In 2024 voi vota alianta USR-REPER-FORTA DREPTEI

      Protectie sociala oferita de psdpnl? Mai bine lipsa 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb