Putin, "mândru" de faptele militarilor ruşi în Ucraina

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iunie 2022

Putin, "mândru" de faptele militarilor ruşi în Ucraina

Moscova anunţă că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea oraşului-port ucrainean Odesa

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat, ieri, "mândru" de faptele militarilor săi în Ucraina şi se angajează să consolideze şi mai mult armata rusă, relatează AFP.

"Suntem mândri că, în cursul operaţiunii militare speciale, combatanţii noştri acţionează cu curaj, profesionalism, ca nişte adevăraţi eroi", a spus liderul de Kremlin, care foloseşte expresia pe care a autorizat-o să catalogheze Războiul rus din Ucraina, notează news.ro.

Vladimir Putin a făcut aceste declaraţii la Kremlin, în faţa unor tineri absolvenţi ai academiilor militare ruse şi în faţa unor cadre cu cel mai înalt grad.

Putin a evocat sancţiunile impuse de către Occident Rusiei, subliniind că acestea "vor fi depăşite".

"Împotriva noilor ameninţări şi riscuri, ne vom dezvolta şi consolida forţele armate", a subliniat liderul rus.

Putin a promis darea în folosinţă, în acest an, a celei mai mari rachete balistice intercontinentale (ICBM) ruseşti - Sarmat.

"Nu există nicio îndoială că vom fi şi mai puternici", a menţionat liderul de la Kremlin.

Rusia suţine că şi-a lansat ofensiva în Ucraina, la 24 februarie, cu scopul de a împiedica un pretins "genocid" al populaţiilor rusofone. Justiţia rusă pedepseşte cu amendă şi închisoare declaraţii care se abat de această linie oficială, interzicând, de exemplu, numirea acestui conflict drept "război" sau evocarea unor crime comise de către militari ruşi

Ruşii "controlează total" satul Tocivka, situat pe linia frontului în Donbas

Ministerul rus al Apărării a anunţat ieri că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea oraşului-port ucrainean Odesa, ca represalii la atacul efectuat cu o zi înainte de forţele ucrainene asupra platformelor de foraj de hidrocarburi Cernomorneftegaz din Marea Neagră, au relatat agenţiile de presă ruse, notează Reuters, care nu a putut verifica independent informaţia.

Şapte persoane erau date dispărute luni după atacul atribuit de Moscova forţelor ucrainene vizând platforme de foraj din Marea Neagră, în largul Crimeii anexate, a precizat guvernatorul Crimeii numit de Moscova, Serghei Aksionov, pe contul său de Telegram, potrivit Agerpres.

Printre altele, autorităţile locale ucrainene au anunţat ieri, citate de France Presse, că ruşii "controlează total" satul Tocivka de pe linia frontului în Donbas (est), la câţiva kilometri de Severodoneţk şi Lisiceansk, unde luptele sunt intense.

"Conform informaţiilor noastre, ruşii deţin controlul total asupra Tocivka", a declarat şeful districtului Severodoneţk, Roman Vlasenko, la televiziunea ucraineană, indicând că "presiunea persistă" asupra liniei frontului.

"Întreaga regiune Lugansk este acum epicentrul confruntării dintre armatele ucrainene şi cele ruse", a adăugat el, citat de AFP.

Această regiune este aproape în întregime controlată de forţele Moscovei. Numai rezistenţa ucraineană din jurul Lisiceansk şi Severodoneţk scapă încă de controlul armatei ruse, aminteşte AFP.

Rusia a anunţat ieri că a respins o încercare "nebună" a forţelor ucrainene de a recuceri Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic cucerit de către Moscova, la Marea Neagră, la începutul invaziei Ucrainei, relatează AFP, conform news.ro.

Această insulă a devenit emblematică din prima zi a ofensivei ruse, când un membru al micii garnizoane ucrainene care o apăra a înjurat nava rusă care-i cerea să se predea. În afară de valoarea sa simbolică, insula este considerată strategică din cauza poziţiei sale în largul coastei Ucrainei şi României şi care-i oferă, astfel, un statut de post de observaţie şi un loc de desfăşurare de sisteme de apărare de tip sol-aer.

Moscova a mai anunţat, în trecut, că a dejucat încercări de apropiere ale forţelor ucrainene - însă cea anunţată ieri se distinge prin amploarea mijloacelor mobilizate.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat că "15 drone de atac şi de recunoaştere ucrainene au luat parte la un raid aerian, iar baterii de lansatoate de rachetă şi obuziere au tras către insulă". Cu toate acestea, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă ruseşti au interceptat toate proiectilele şi au doborât 13 drone, "obligând inamicul să abandoneze orice debarcare pe Insula Şerpilor", a spus Igor Konaşenkov, dând asigurări că radare ruseşti au detectat în sectorul insulei o dronă de observaţie americană de tip RQ-4 "Global Hawk".

Declaraţiile purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării nu pot fi verificate în mod independent, scrie AFP.

-------------------------

Site-ul ziarului britanic The Telegraph a fost blocat în Rusia la solicitarea procurorului general, a anunţat ieri agenţia de presă rusă Tass, citând informaţii furnizate de agenţia de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, relatează Reuters.

Accesul la site-ul publicaţiei a fost restricţionat după ce autorităţile ruse au constatat că ziarul a difuzat "informaţii inexacte despre operaţiunea militară specială desfăşurată de Forţele Armate ruse pe teritoriul Ucrainei", a precizat Tass conform Agerpres.

upă desfăşurarea de trupe în Ucraina în februarie, Rusia a reprimat acoperirea mediatică a conflictului, blocând site-uri ale instituţiilor mass-media străine despre care Moscova consideră că au răspândit informaţii false privind campania sa militară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb