Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, ieri, o mobilizare militară parţială în ţara sa pentru îndeplinirea obiectivelor "operaţiunii militare speciale" în Ucraina, anunţă agenţiile TASS, Reuters şi AFP.
Într-un discurs televizat către naţiune, Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parţială începând din 21 septembrie a rezerviştilor pentru "operaţiunea militară specială" în Ucraina, "ale cărei obiective nu s-au schimbat".
Liderul rus a afirmat că obiectivul său este "eliberarea" Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei, compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk, şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină "sub jugul" Ucrainei. Vladimir Putin a mai spus că sprijină referendumurile de anexare care vor fi organizate în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, menţionând că este "de datoria lui morală" să-i protejeze pe locuitorii din regiunile respective de "neonaziştii" aflaţi la putere la Kiev.
Preşedintele rus a subliniat că ţara sa nu face decât să răspundă agresiunii Occidentului, care, "supune Moscova unui şantaj nuclear", notează Agerpres.
Ulterior, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a precizat că Rusia va mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a-şi consolida trupele în Ucraina. Şoigu a declarat că numai cei care au servit deja în forţele armate vor fi eligibili pentru a fi convocaţi, în timp ce studenţii vor fi excluşi.
Ieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze posibilitatea închiderii frontierelor pentru a împiedica cetăţenii să se sustragă apelului după apariţia informaţiilor despre o creştere a vânzărilor de bilete doar dus în afara Rusiei. Acesta a spus, însă, că guvernul rus va decide în scurt timp care cetăţeni vor fi autorizaţi să amâne răspunsul la convocare.
Opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi este de părere că mobilizarea parţială anunţată de către Putin va conduce la "o enormă tragedie", conform AFP, informează news.ro.
"Toate astea vor conduce la o enormă tragedie şi la o enormă cantitate de morţi", a spus principalul critic al Kremlinului, în cursul unei audieri la unul dintre numeroasele sale procese, potrivit unei înregistrări video difuzate de presa rusă.
"Este clar că războiul criminal care se desfăşoară în prezent se agravează şi se amplifică, iar Putin încearcă să implice cât mai multă lume posibil în el", a menţionat Navalnîi.
În opinia sa, liderul de la Kremlin - prin mobilizarea a 300.000 de rezervişti cu scopul de a întări trupele Moscovei în Ucraina - vrea "să murdărească de sânge (mâinile) a sute de mii de oameni".
"Se face totul pentru ca un singur om să-şi păstreze puterea (...) şi să şi-o prelungească", acuză principalul opozant al Kremlinului, încarcerat începând din ianuarie 2021, în dosare judiciare pe care le denunţă drept fabricate piesă cu piesă.
• Monedele europene s-au depreciat
Dolarul american, o valoare de refugiu tradiţională în perioade de crize, a urcat ieri până la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, în contextul în care Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviştilor, iar traderii se aşteaptau la o nouă majorare semnificativă a dobânzii de bază din partea Rezervei Federale americane (Fed), informează Reuters.
Indicele Dollar, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu un coş format din alte şase valute, a urcat cu 0,5% până la 110,87 puncte, un nou record înregistrat după 2002, conform Agerpres.
În schimb, monedele europene au avut de suferit, euro depreciindu-se cu 0,56% până la 0,9913 dolari, iar lira sterlină - cu 0,31%, la 1,1345 dolari, după ce anterior a coborât la 1,1304 dolari, nivelul minim al ultimilor 37 de ani.
Danni Hewson, analist financiar la AJ Bell, spune: "Evident că avem o situaţie în care investitorii se îndreaptă spre valori de refugiu şi avem, de asemenea, aşteptări că vom vedea o nouă majorare de dobândă din partea Fed. Aşa că dolarul era deja puternic, iar apropierea Ucrainei de ţările din Europa îi face pe oameni să se gândească cum va arăta situaţia dacă războiul din Ucraina escaladează. Deci este o sabie cu două tăişuri, care afectează în mod diferit euro, lira sterlină şi dolarul".
Tot ieri, rubla s-a depreciat, iar acţiunile companiilor ruseşti s-au prăbuşit după anunţarea mobilizării rezerviştilor ruşi.
Moneda rusească a coborât la un curs de 63 de ruble pentru un dolar, revenind la cea mai redusă valoare din ultimele două luni, iar acţiunile companiilor ruseşti au înregistrat scăderi de peste 10%, conform Reuters.
În jurul orei 07:08 GMT, rubla rusească înregistra o depreciere de 2,6%, fiind cotată la 62,18 unităţi pentru un dolar, după ce anterior a scăzut până la 62,975 ruble pentru un dolar, cel mai slab curs de după data de 7 iulie. Moneda rusească s-a depreciat cu 1,7% în raport cu euro, care era cotat la 61,61 ruble, şi cu 1,5% în raportul cu yuanul chinez, care se tranzacţiona pentru 8,776 ruble.
În paralel, indicii bursieri ruseşti erau în picaj, în condiţiile în care acţiunile giganţilor energetici Rosneft şi Gazprom afişau la un moment dat scăderi de aproximativ 12%.
Indicele MOEX al Bursei de la Moscova a atins cel mai scăzut nivel de după data de 24 februarie, ziua în care Rusia a trimis zeci de mii de militari în Ucraina. Acest indice denominat în ruble afişa o scădere de 5,5%, până la 2.094,5 puncte, după ce anterior a atins un minim de 2.002,73 puncte.
Indicele RTS, denominat în dolari, afişa o scădere de 8%, până la 1.061,9 puncte, cel mai redus nivel de după data de 27 aprilie.
• Japonia cere o reformă a ONU, din cauza incapacităţii organizaţiei de a reacţiona adecvat la conflictul din Ucraina
Premierul nipon Fumio Kishida a cerut marţi o reformă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, după ce acest organism a fost blocat de Rusia şi nu a mai putut să reacţioneze în faţa invaziei acesteia în Ucraina, relatează EFE.
"Credibilitatea" organizaţiei este pusă sub semnul întrebării în urma agresiunii pe care Rusia, ţară cu statut de membru permanent şi drept de veto în Consiliul de Securitate, a declanşat-o împotriva Ucrainei", a subliniat Kishida în discursul său rostit în faţa Adunării Generale a ONU.
"Noi, statele membre ale ONU, trebuie să acţionăm pentru a restabili credibilitatea organizaţiei", a afirmat premierul Japoniei, ţară care aspiră de decenii la un statut de membru permanent în cadrul celui mai înalt organism decizional al Naţiunilor Unite, conform Agerpres.
La ora actuală, Tokyo vede în războiul din Ucraina un nou argument în favoarea acestei reforme a Consiliului de Securitate, pronunţându-se pentru iniţierea unor negocieri aprofundate pentru ca în cele din urmă acest obiectiv să fie realizat.
În discursul său, Kishida a calificat invazia Rusiei în Ucraina ca un factor ce destabilizează fundamentele ordinii mondiale şi a subliniat că statul de drept, nu coerciţia prin forţă, ar trebui să prevaleze, potrivit Reuters.
"Invazia Rusiei în Ucraina este o conduită care calcă în picioare filozofia şi principiile Cartei ONU... Nu ar trebui să fie niciodată tolerată", a afirmat Kishida.
În plus, el a acuzat Rusia că ameninţă cu utilizarea armei nucleare, ceea ce consideră drept "absolut inacceptabil".
"Trebuie să facem în aşa fel încât să ne asigurăm că Nagasaki rămâne ultimul loc care a suferit un bombardament atomic", a subliniat premierul nipon, el însuşi originar din Hiroshima, primul oraş supus vreodată unui bombardament atomic.
De menţionat că şi preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat marţi Rusia că a provocat o întoarcere la epoca imperialismelor prin invadarea Ucrainei la sfârşitul lunii februarie, transmite AFP.
"Asistăm din 24 februarie a acestui an la o întoarcere la epoca imperialismelor şi a coloniilor. Franţa refuză acest lucru şi va căuta cu obstinaţie pacea", a subliniat preşedintele Macron, adăugând: "Cine este astăzi hegemonică, dacă nu Rusia?".
"Cei care astăzi tac slujesc, fără să vrea, sau în secret cu o anumită complicitate, cauza unui nou imperialism, a unui cinism contemporan care dezintegrează ordinea noastră internaţională fără de care pacea nu este posibilă", a afirmat în continuare Emmanuel Macron.
Preşedintele francez urmăreşte să demonteze ideea că războiul din Ucraina este un conflict regional, rezultat al opoziţiei dintre Occident şi Rusia, care nu priveşte restul lumii.
La Adunarea Generală a ONU, preşedintele francez a cerut inventarea unei "noi cooperări" pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă lumea, de la conflicte la schimbările climatice şi pandemii.
Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat că preşedintele ucrainean "a distrus ţara care i-a fost încredinţată", conform agenţiei ruse TASS.
"Contraofensiva ordonată de preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a distrus ţara care i-a fost încredinţată", a scris pe canalul său Telegram Maria Zaharova, potrivit news.ro, adăugând: "Contraofensiva lui Zelenski a avut un efect contraproductiv asupra Ucrainei. Jokerul însângerat de la Kiev, din pachetul de cărţi de joc al Statelor Unite, a distrus ţara şi poporul care i-au fost încredinţate".
------------------------------------
Anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin privind o mobilizare parţială pentru a-şi consolida trupele aflate pe front în Ucraina i-a făcut ieri pe ruşi să se grăbească să intre pe website-urile companiilor aeriene pentru a încerca să părăsească Rusia cât mai rapid, transmite AFP.
Potrivit Google Trends, care permite cunoaşterea frecvenţei cu care un cuvânt este căutat pe Google, căutările în Rusia cu termenii "bilete" şi "avion" s-au dublat începând de la ora 06:00 GMT a zilei de ieri, adică de la începutul alocuţiunii televizate înregistrate a lui Vladimir Putin.
În timpul dimineţii, formularea "a părăsi Rusia' s-a înregistrat de 100 de ori mai mult decât într-o perioadă obişnuită, potrivit Agerpres.
Toate biletele pentru zboruri directe către destinaţiile cele mai apropiate de Rusia - Armenia, Georgia, Azerbaidjan sau chiar Kazahstan - erau epuizate pentru ziua de ieri, conform website-ului Aviasales, extrem de popular în Rusia pentru achiziţionarea de bilete. În direcţia Istanbul, la compania Turkish Airlines "toate zborurile sunt complete" până sâmbătă.
La compania AirSerbia, pentru a ajunge la Belgrad, viitorul zbor cu locuri disponibile era afişat pentru luni, 26 septembrie.
Zborurile interne în direcţia oraşelor apropiate de frontierele ţării au fost de asemenea foarte căutate, un bilet de la Moscova la Vladikavkaz (sud) ajungând să coste chiar şi 750 de dolari, faţă de 70 de dolari în mod normal.
------------------------------------
Ţările membre ale Uniunii Europene discutau, ieri, despre o acţiune comună ca răspuns la cele mai recente evoluţii în războiul declanşat de Rusia contra Ucrainei, a anunţat Comisia Europeană, avertizând Moscova că vor exista "consecinţe din partea noastră", transmite Reuters.
------------------------------------
Preşedintele american Joe Biden: "Putin a ameninţat astăzi (n.r. ieri) nuclear Europa. Acum, Rusia îşi doreşte ca mai mulţi soldaţi să servească ţara, să organizeze referendumuri care încalcă în mod clar reglementările şi carta ONU. Putin spune că trebuia să acţioneze pentru că Rusia era ameninţată, dar nu este adevărat, nimeni nu a ameninţat Rusia. Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi-a invadat vecinul, a încercat să şteargă un stat suveran de pe hartă. Rusia a încălcat fără ruşine principiile de bază din Carta Naţiunilor Unite. Războiul din Ucraina este un război ales de un singur om, să fie foarte clar. Condamnăm în mod neechivoc acest război. Este un război brutal, complet inutil. (...) Susţinem Ucraina. SUA vor ca acest război să se termine în mod corect. Nu poţi să iei cu forţa teritoriul unei ţări. Singura care nu acceptă acest lucru este Rusia".
------------------------------------
În Rusia au fost lansate proteste ieri, după anunţul mobilizării militare parţiale, potrivit AFP şi Reuters, care menţionează că Putin a decis trimiterea forţelor de ordine pentru arestarea manifestanţilor. Până la închiderea ediţiei, forţele de ordine ruse începuseră să aresteze protestatarii din Ekaterinburg, iar pe reţelele sociale erau distribuite imagini cu demonstraţiile din oraşele Ufa şi Novosibirsk.
Procuratura din Moscova a avertizat că persoanele care participă la mitinguri "ilegale" vor fi pedepsite.
------------------------------------
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat ieri "retorica nucleară periculoasă" a lui Vladimir Putin, care s-a declarat pregătit să utilizeze "toate mijloacele" arsenalului său contra Occidentului, conform Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2022, 11:13)
Pi cai mujicilor ...
1.1. LoL (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Nume în data de 22.09.2022, 14:01)
Mda, tare :))
Pe cai și pe... La Revedere!!!
Așa era continuarea pe vremea mea :))
2. Tot eu
(mesaj trimis de Nume în data de 22.09.2022, 14:23)
Și tot eu revin și spun: "Domnilor, e groasă!".
Pe zi ce trece observ că Europa și zona Euro / UE are probleme din ce în ce mai mari.
Pe lângă acest conflict care toacă economiile și producția din zona UE de vreo 7-8 luni, văd că și europenii au început cu proteste, ascensiuni ale partidelor de extremă dreapta. Cauzele sunt lesne de înțeles și nu includ peste tot implicarea factorului extern. Adică agenți.
Toate aceste aspecte + imposibilitatea independenței energetice ( să fim sinceri, doar 3-4 țări din Europa au resurse fosile) + duplicitatea și lăcomia politicienilor din toate comisiile Europei vor avea un rezultat destul de trist. Nu vreau să induc nicio teamă, departe de mine dorința de a face pe "profetul" pe aici. Dar nu poți să nu le pui pe toate cap la cap și să nu observi că dă pe Minus. Brrrr!!!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2022, 16:38)
Nu prea cred ca da cu minus, rusii ne intarata cam mult cand ne ameninta cu nucleare. Putin a pierdut o buna ocazie de a tacea. Incepe sa-mi pese mai putin de facturi si de pene de curent cand vii si ma ameninti cu moartea.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de antonim în data de 22.09.2022, 17:22)
Merkel l-a făcut pe Putin ceea ce este astăzi.
Pe motiv de trecere la energie verde, am închis termocentrale pentru gaz rusesc, energie de 3 ori mai putin poluanta.
Vedem clar că mai bine ne asumam o trecere mai rapida la energia verde, dar și redeschiderea termocentralelor, iar rușii n-au decât să facă duș cu gaz.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2022, 17:28)
Te-a amenintat cu moartea pentru ca tu ii ameninti cu moartea. Mai stii ce spuneau fosti comandanti ai NATO sau ministrul apararii american?
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2022, 18:38)
Nu, NATO nu a a amenintat niciodata Rusia propriu zisa. Si nu ma intereseaza decat ca ma ameninta cu moartea, aia e tot ce conteaza. Supravietuirea e totul.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Sorin în data de 22.09.2022, 19:27)
Poate asta se si vrea.
Se numeste diversiune.
Iar abordarea in general, manipulare
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2022, 23:24)
Da , daca Vestul si Putin sunt de fapt mana in mana. Ceea ce nu m-ar mira, dar e putin probabil. Dar nu imposibil, in fond nu mor Putin sau conducatorii NATO, mor doar oameni neimportanti, ca noi.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2022, 17:52)
Se pare ca marea armata si rusa si extraordinar de bine dotata are nevoie de ceva batranei....
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2022, 21:36)
Normal cand te lupti cu toti mercenarii din SUA, UK si UE.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2022, 23:25)
Oho, departe de a fi "toti".
4. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 22.09.2022, 23:16)
plictisala.... abureala....
care e versiunea mea?
:)
versiunea mea e urmatoarea: cand strangi o armata de plictisiti care nu sunt condusi de o cauza dreapta in care sa creada ... vei obtine o armata de viitori ucigasi de comandati proprii si de dezertori ... cu tot cu arma si munitie!
ce poate fi mai minunat (in vederea unui razboi civil in Rusia) decat rusii revenind dezertori in orasele mari ale Rusiei ... cu arme si munitie?
just sayin' :)) ...nu dau cu parul, doar zic! :)
E cea mai mare greseala pe care o putea face Putin, sa decreteze mobilizarea! (nu e partiala, asta e vrajeala pentru fraierii rusi... cei ...sa zicem "300.000" rezervisti mobilizati fac parte din bazinul de 25-26 milioane de rezervisti rusi.... deci dupa primii 300.000 ... mai urmeaza 300.000, apoi 500.000 .... metoda "Putin" de evitare a fluxului operational decizional clasic pentru decretarea mobilizarii generale ... care mobilizare generala in Rusia (apropo) se declara in caz ca RUSIA E ATACATA !!! nu in caz ca i s-a sculat (ma scuzati de eufemism! ca nu se mai poate datorita varstei ) unui dictator ca vrea sa plece in campanii de batut vecini !
Citeam pe alt site (ala cu "stiri fierbinti") ceva mai devreme ca Putin nici nu mai respecta lantul decizional militar procedural din armata rusa! Deci pune mana pe telefon si suna si da indicatii directe cadrelor militare superioare de pe frontul ucrainean ... trecand asadar peste mecanismul de consultanta si comanda din Armata rusa!
Si mai apoi ofiterii rusi de pe front se plang ca isi pierd armele si oamenii in urma deciziilor luate! :))
Nu e gluma ce scriu!
Voi va dati seama in ce hal de disolutie e statul rus si armata rusa ????????????????????? Toata aceasta degringolada e semnul disolutiei statale in Rusia ! Nu poate fi un individ STATUL ! Un individ e un individ si atat, nu detine mecanisme interne de control operational, nu are fluxuri operationale de decizie procedurate, etc
voi va dati seama de situatie ?!?!
Mie imi aminteste mult de perioada 1914-1916 inainte de marea revolutie din 1917 !!!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2022, 23:43)
In fond rusii sunt est europeni post comunism, nu te poti astepta la performante stelare din partea structurilor statului :)
Ucrainenii au succese pt ca au fost ajutati si antrenati de unii din vest, care i-au invatat sa-si puna in valoare atuurile, pe langa ce arme au primit. Altfel ramaneau la nivelul de amarati care au evacuat Crimeea , inconjurati fiind de omuletii verzi.
Da, seamana mult cu 1917. Cred ca si Putin isi da seama, dar vrea sa-i plaseze pe mobilizati pe granita teritoriilor ocupate, unde o sa zica stop, de aici incepe Rusia acum (cam de vinerea, joia viitoare) si ca ucrainenii, auzind asta si vazand ca vin sutele de mii de noi soldati in saptamanile si lunile urmatoare, sa nu mai incerce sa avanseze. Cum nu au atacat cu trupe nici Crimeea odata ce a fost anexata. Asa nici mobilizatii, spera el, nu vor fi foarte suparati si speriati si totul va fi linistit, chiar daca tensionat, ca pe paralela 38 in peninsula coreeana. Dar nu va muri nimeni. Crede ca occidentul ii va sfatui pe ucraineni sa inghete conflictul in granitele de facto actuale. Poate asa va fi. 1/3 ca e asa, 1/3 ca se rascoala, 1/3 ca ne trezim in al treilea razboi mondial. Pana la sfarsitul anului.