Putin vrea bursă de cereale între ţările BRICS

V.R.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 octombrie

Sursa foto: http://en.kremlin.ru/events/president/news

Sursa foto: http://en.kremlin.ru/events/president/news

English Version

Liderul de la Kremlin: "O astfel de bursă va ajuta la protejarea pieţelor naţionale de speculaţii şi de încercările de a crea crize alimentare artificiale"

Rusia a propus înfiinţarea unei burse de cereale între statele membre ale grupului BRICS, care ulterior ar putea fi extinsă pentru tranzacţionarea altor materii prime importante, a declarat ieri preşedintele Vladimir Putin în discursul inaugural de la Summitul BRICS din Kazan, desfăşurat între 22 şi 24 octombrie.

Oficialul de la Kremlin a declarat, citat de Reuters: "Ţările BRICS se numără printre cei mai mari producători mondiali de cereale, legume şi oleaginoase. În acest sens, propunem crearea unei burse de cereale între ţările BRICS. Această bursă va contribui la formarea unor referinţe de preţ corecte şi predictibile pentru produse şi materii prime, având în vedere rolul său special în asigurarea securităţii alimentare. Totodată, va ajuta la protejarea pieţelor naţionale de interferenţele externe negative, de speculaţii şi de încercările de a crea crize alimentare artificiale. O platformă separată ar putea fi înfiinţată pentru tranzacţii cu metale preţioase şi diamante".

Putin a mai făcut referire la crearea unei platforme de investiţii la nivelul BRICS, care va facilita investiţiile între ţările din grup, putând fi utilizată şi pentru investiţii în alte ţări din emisfera sudică.

Putin: "Se creează o lume multipolară"

Vladimir Putin a declarat, la summit, că grupul BRICS nou extins a arătat că se creează "o lume multipolară", într-o provocare la adresa ordinii globale dominate de SUA, conform Bloomberg. Liderul rus a spus: "BRICS satisface aspiraţiile principalei părţi a comunităţii internaţionale, aşa-numita majoritate mondială. Este o cerinţă, mai ales în condiţiile actuale, când în lume au loc schimbări cu adevărat dramatice şi procesul de formare a unei lumi multipolare este în desfăşurare".

Zilele acestea, Rusia găzduieşte primul summit BRICS de la extinderea grupului, în ianuarie. Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, grupul s-a extins anul acesta cu Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran, iar recent şi-au exprimat public intenţia de aderare ţări printre care Turcia, Azerbaidjan şi Cuba. Peste 30 de naţiuni vor să adere la BRICS, deşi nu toţi membrii existenţi cred că este o idee bună extinderea ulterioară.

"Ar fi greşit să ignorăm interesul fără precedent al ţărilor din sudul şi estul global de a consolida contactele cu BRICS", a spus Putin, adăugând: "În acelaşi timp, este necesar să menţinem un echilibru".

Putin urma, ieri, să poarte discuţii separate cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu cel iranian, Masoud Pezeshkian, în marja summitului.

Conform Bloomberg, iportanţa BRICS este în creştere. Cele nouă state membre ale sale reprezintă 26% din economia mondială şi 45% din populaţia lumii, faţă de 44% din PIB-ul global şi 10% din populaţie în cazul Grupului celor Şapte (G7).

Rusia este supusă sancţiunilor din partea SUA şi a aliaţilor săi din G7, din cauza invaziei din Ucraina, lansată în februarie 2022. Liderul rus încearcă să reducă impactul sancţiunilor asupra economiei sale, făcând eforturi ca statele BRICS să-şi diminueze dependenţa de dolar ca monedă de rezervă globală, prin stimularea comerţului cu monede naţionale.

Prietenie Putin - Xi Jinping

Vladimir Putin l-a numit pe preşedintele chinez Xi Jinping "prietenul său drag", pe fondul unei cooperări tot mai extinse între Moscova şi Beijing, anunţă Voice of America.

În urma unei întâlniri care a avut loc marţi între cei doi lideri, în marja summitului din Rusia, Xi Jinping şi-a exprimat recunoştinţa cu privire la parteneriatul în expansiune dintre Rusia şi China, spunând că relaţia dintre cele două ţări "s-a aprofundat şi a extins în mod continuu coordonarea strategică şi cooperarea".

Liderul chinez a mai spus că această cooperare cu Moscova este un factor stabilizator pentru lume, subliniind: "Lumea trece prin schimbări profunde nevăzute într-un secol, iar situaţia internaţională este haotică şi încurcată. Legăturile dintre Rusia şi China au dat un impuls puternic dezvoltării, revitalizării şi modernizării celor două ţări şi au adus contribuţii importante la susţinerea echităţii şi justiţiei internaţionale".

Consilierul pentru afaceri externe de la Kremlin, Iuri Uşakov, a declarat că întâlnirea BRICS de la Kazan este "cel mai mare eveniment de politică externă organizat vreodată" de membrii săi, în condiţiile în care Rusia găzduieşte reprezentanţi din 36 de ţări, dintre care 20 de şefi de stat.

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva s-a pronunţat ieri, în cadrul summitului BRICS, pentru crearea unui sistem alternativ de plăţi care să le permită ţărilor emergente să nu folosească dolarul în schimburile lor, transmite EFE. Preşedintele Lula, care a avut o intervenţie video la summit, a afirmat că noul sistem de plăţi trebuie să reflecte aspiraţiile unei lumi multipolare, pe care ţările emergente le susţin. "A sosit momentul să avansăm în crearea unor mijloace alternative de plată pentru tranzacţiile dintre ţările noastre. Nu este vorba despre înlocuirea monedelor noastre. Dar trebuie să lucrăm pentru ca ordinea multipolară la care aspirăm să se reflecte în sistemul financiar internaţional", a afirmat preşedintele Braziliei, notează Agerpres. Oficialul brazilian a menţionat: "Crearea unui nou sistem de plăţi este o dezbatere ce trebuie abordată cu seriozitate, prudenţă şi soliditate tehnică, dar nu mai poate fi amânată".

În acelaşi timp, preşedintele Lula a amintit că mecanismul de cooperare interbancară BRICS le va permite băncilor naţionale de dezvoltare ale ţărilor membre să stabilească linii de credit în moneda locală, "ceea ce va reduce costurile de tranzacţie pentru întreprinderile mici şi mijlocii".

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Cum e ma modi si xi sa stati la masa cu un kriminal de razboi cu sange pe maini?

    frumos nu. cine se aseamana se aduna. 

    1. Ce vorbesti? Pe Joe nu-l intrebi cum este sa se imbratiseze cu Bibi?

      asa e pe timp de razboi rusnac

      Ce legatura are cu cerealele? Bibi isi apara tara de teroristi, putker e el insusi terorist, asa ca trebe sa ne aparam de el.

      Pai de ce? Eu cred ca preturile sunt sus din cauza mujicilor care impiedica Ucraina sa exporte cat ar putea.

      Daaa, ca si cand Occidentul nu impiedica Rusia sa exporte hidrocarburi, cereale, seminte si fertilizator. Daca va amintiti, Nordstream 2 a fost aruncat in aer la scurt timp dupa ce Biden a promis public sa-i puna capat proiectului (dintre Rusia si Germania). Occidentul a pus sanctiuni comerciale, financiare, si chiar culturale Rusiei. Daca Rusia a sanctionat la randul ei, a facut-o ca raspuns. In ceea ce priveste razboiul, zice-ti-mi si mie, daca Rusia & China si-ar instala guverne marioneta in Mexic si Canada, cu intentia sa le integreze intr-o alianta politico-militara comuna, sau chiar daca o majoritate autentica din Mexic si Canada ar vota pentru asta, cate zile ar trece pana cand SUA si-ar invada vecinii? Ipocritilor!

      Hai, las-o jos ca macane! Nordstream a fost aruncat in aer dupa ce prietenul tau terorist a atacat aiurea Ucraina, deci masurile lui n-au fost nicidecum ca si raspuns. Cum sa puna mujicii si chinezii guverne marioneta in tari suverane si puternice? Si daca ar vota asta acele tari - desi le stiu bine pe ambele si sunt intregi la cap oamenii pe-acolo - ce te face sa crezi ca ar fi invadate? Astea sunt barbarii din alte secole. Daca chiar s-ar baga, poate ca ar impune ceva sanctiuni desi nici asta n-ai cum sa presupui sau sa dovedesti. Cu siguranta n-ar ravni la teritorii - o sa dai celebrul exemplu cu iraq - dar, dupa cum vezi la atata vreme dupa ce l-au mazilit pe terorist (care invadase kuweit in caz ca ai uitat sau n-ai stiut)- americanii n-au luat nici un cm de teritoriu. Acu vezi la mujicii tai cand au invadat, de ce au facut-o.

      putler a atacat cecenia, georgia, ucraina in 2014 si Ucraina in 2022.

      nici una din aceste tari nu e in nato. 

      in fapt, nici o tara din nato n-a fost atacata de rusia.

      asta e problema lui putler cu nato. nu te mai poate ataca dc esti in nato. dovada, finlanda. 

      Saddam era baiat bun, cu gaz sarin cu tot, cand invadase Iranul cu sprijinul Yankeu. SUA au invadat Iraqul pe niste minciuni mizerabile, arhicunoscute de toata presa, putina de buna credinta, ca 90+% e aservita serviciilor, la fel ca pe vremea razboiului rece. Americanii au invadat ca vezi domne Saddam avea WMDs, ceea ce Wikileaks si nu numai a demontat. Tu crezi ca n-ar invada Mexicul si Canada, daca tatile astea s-ar da cu alte puteri? Inseamna ca n-ai auzit de doctrina Monroe. Ce cauta soldati Americani in Estul Siriei? Cine i-a 'invitat' acolo, ca ONU nu le-a dat nicio dezlegare pt asa ceva. Ceea ce au facut Americanii, sabotarea Nordstream 2, se cheama terorism de stat, si subminarea economica a unui stat aliat. Nicio mare putere nu-si doreste granite directe cu o alta. Ucraina trebuia sa ramana un buffer zone. Occidentul n-a vrut asta, si i-a provocat pe Rusi sa invadeze. Ca Putin si ai lui au fost si inca sunt prea corupti si incompetenti e partea a II-a. S-au pregatit de lupta, insa nu de razboi. Si inca ceva, Americanii s-au retras din Iraq ca sa se concentreze pe China si Europa de Est. Erau mult prea imprastiati la momentul respectiv. Dar in continuare au baze militare pe 70% din glob. Ei fac spume daca Chinezii fac tam-tam ca nave militare patruleaza prin Marea Chinei, de parca Americanii n-ar face la fel daca nave Chineze s-ar apropia de California. Lasa-ma cu preamarirea Licuriciului. Europa e doar o tabla de sah intre Rusi si Americani. Scopul hegemoniei Americane e sa tina EurAsia dezbinata, atat pe uscat, pe aer, si pe apa. Divide et impera. Moralitatea n-are nicio treaba cu geopolitica.

      dc rusii nu erau agresivi cu vecinii, nato era irelevanta in ziua de azi.

      nimeni nu mai dorea sa intre pt protectie fata de rusi in nato. pt ce sa intri, pt cheltuieli si bataie de cap? 

      Irakul a fost invadat dupa ce a invadat Kuweitul - restul sunt povesti! Mexicul nu e pro american si iaca ca nu e invadat. Cu siria, iarasi, las-o jos - ca-s mai multi mujici acolo decat americani sustinand absolut pe oricine impotriva americanilor. Si americanii sunt acolo impotriva ISIS care iarasi - terorism maxim. Marea Chinei nu-i chiar a chinei - pe acolo trece 5% din comertul maritim mondial, e normal sa te ingrijorezi,dar inca n-au facut spume - dupa mine sunt prea rabdatori, dar probabil ca vor face la fel ca intotdeauna, intai ii lasa pe taiwanezi sa rupa cat pot din armata galbena si abia cand ajunge cutitul la os intervin, cam ca si in Ucraina - oricum poti sa sustii cu argumente mult prea punctuale orice, dar sa fi mereu de partea agresorului - ma face sa cred ca esti la fel de trol ca astia platiti de pe-aici. Si nu pareai!

      Tu ești primul terorist...ca ești prost!

      Ești.prea prost...mi am irosit timpul sa ți scriu asta...dar poate îți întra în capul ala gol

    Ce lume multipolara, ce bursa viseaza Putin? La rusi tranzactiile comerciale inca se fac barter ca in comuna primitiva si masinile de spalat se fura din Ucraina.

    Sustin initiativa lui Putin .

    1. de ce?

      Macar ai citit mai mult decat titlul?

      Putin e falit.

      dobanda bancii centrale ruse ,de care stim ca se leaga dobanzile la credite, e 19%. 

      asta-i dobanda de rechini camatari nu dobanda la care sa functioneze o economie. 

      pana si gazpromul e falit, cu minus 7 mld euro pierdere anul trecut.

      M am saturat de prosti, dar fac un efort sa-ti răspuns! B.o.ul.e...în 2009 dobanda la depozite în România era 16%, tara UE!!!

      Gata..ca ma enervez cu un cretin. 

      Vezi ce spune bloomberg , se pare ca tu nu ai citit si esti si prost prin intrebarea pusa , lasa propaganda !

      Mujic analfabet, el nu stie diferenta intre dobanda de referinta a Bancii Centrale si dobanzile practicate de Bancile Comerciale:-)…Tot inainte mujicilor ca va face Putler “milionari”…in ruble:-)

      SI asta urmeaza pt ruzzia , ce am avut noi in Romania in 2009-2010, criza economica lol

      Cretinule, ca nu ma pot abține...handicapatule...în funcție de dobanda cheie se stabilește și dobanda la depozite..retard spălat pe creier

      Sa nu uiți de pastile;)

      ...

      Nu împrumut din obiceiul altora..șervețele sănătos! App cate doze ai:))))

    ...

    LUMEA SE SCHIMBA IN FATA OCHILOR NOSTRI SI VOI NU INTELEGETI NIMIC.., REST IN PEACE

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb