PwC România şi Pachiu şi Asociaţii au obţinut victoria la CEJ în cazul Gran Via Moineşti

F.A.
Companii / 3 decembrie 2012

Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a confirmat interpretarea prevederilor legale descrisă de consultanţii fiscali ai PwC România şi avocaţii Pachiu şi Asociaţii în cazul Gran Via Moineşti împotriva Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Decizia, se referă la dreptul companiei de a deduce TVA pentru achiziţia de terenuri şi clădiri şi de a nu ajusta această deducere în cazul demolării clădirilor achiziţionate, dacă dezafectarea se face pentru a construi noi imobile în care se vor desfăşura operaţiuni taxabile. Aceasta este prima decizie având ca obiect un litigiu privind TVA înaintat de către o societate din România în faţa CEJ.

Sentinţa CEJ a dat dreptate argumentelor aduse de către consultanţii juridici şi fiscali care au reprezentat compania, susţinând că "o societate care a achiziţionat o suprafaţă de teren şi construcţii edificate pe aceasta din urmă, în vederea demolării acestor construcţii şi a realizării unui complex rezidenţial pe suprafaţa de teren respectivă, are dreptul de a deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţionării construcţiilor menţionate". De asemenea, CEJ precizează în decizia sa că "demolarea unor construcţii, achiziţionate împreună cu suprafaţa de teren pe care au fost edificate, efectuată în vederea realizării unui complex rezidenţial în locul acestor construcţii, nu determină o obligaţie de regularizare a deducerii iniţiale a TVA aferente achiziţionării construcţiilor menţionate".

"Este o decizie istorică a Curţii Europene de Justiţie, prima implicând un litigiu privind TVA reclamat de o companie din România. Aceasta va avea implicaţii profunde asupra sectorului imobiliar din România şi nu numai, permiţând dezvoltatorilor să deducă TVA pentru clădirile şi terenurile achiziţionate şi să nu regularizeze deducerea iniţială în cazul în care din motive comerciale se decide demolarea construcţiilor achiziţionate pentru construcţia unora noi", a declarat Daniel Anghel, Partener, Liderul Departamentului de Taxe Indirecte, PwC România.

"Această remarcabilă soluţie a CEJ este rezultatul unei analize obiective a problematicii de drept fiscal privind regularizarea TVA, analiză care a avut în vedere raţionamentul economic care fundamentează acţiunea marilor dezvoltatori imobiliari care achiziţionează clădiri vechi, inutilizabile, şi le demolează în vederea edificării unui proiect imobiliar", a precizat Vlad Radoi, avocatul din cadrul firmei de avocatură Pachiu şi Asociaţii care a reprezentat Gran Via Moinesti în fata CEJ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb