Actualizare - Eva Kaili, plasată în arest la domiciliu
Un judecător belgian a decis ieri eliberarea din închisoare a europarlamentarul grec Eva Kaili şi să o plaseze în arest la domiciliu în aşteptarea urmăririi penale pentru acuzaţii de corupţie, potrivit Euractiv.fr.
Avocatul lui Kaili, Sven Mary, a declarat pentru AFP că aceasta ar putea să nu părăsească închisoarea până vineri sau chiar luni şi numai după ce oficialii au procesat documentele şi i-au pus o brăţară electronică de urmărire.
---
Eva Kaili, fostul vicepreşedinte al Parlamentului European, a rămas singurul inculpat din dosarul Qatargate care se află încă în arest preventiv în închisoare, în timp ce capul afacerii - Pier Antonio Panzeri, acoliţii săi din Italia şi fostul europarlamentar belgian Marc Tarabella se află în arest la domiciliu.
Singura care îşi susţine nevinovăţia în scandalul care a zguduit Parlamentul European şi Comisia Europeană este Eva Kaili, care aşteată astăzi ca justiţia din Belgia să decidă eliberarea sa din închisoare, fie şi prin măsura arestului la domiciliu.
Într-un interviu acordat pentru Euronews şi citat de publicaţia greacă Protothema, Sven Mary, avocatul belgian al Evei Kaili, insistă asupra nevinovăţiei fostului vicepreşedinte al Parlamentului European şi afirmă că se aşteaptă ca instanţa din Belgia să aprobe astăzi cererea de eliberare necondiţionată din închisoare.
"Doamna Kaili a fost interogată timp de două săptămâni, peste 15 ore, a răspuns la toate întrebările şi la toate acuzaţiile anchetatorilor. Din păcate, cazurile precum cel al doamnei Kaili sunt văzute ca un trofeu sau un simbol, la fel cum în cadrul Cupei Mondiale de Fotbal, căpitanul unei naţionale ridică trofeul suprem. Sunt impresionat că un criminal, care ucide pe cineva după ce i-a tras şase gloanţe în cap, este eliberat din închisoare după patru luni, în timp ce doamna Kaili, după patru luni, nu a fost eliberată din închisoare. Dacă va fi eliberată, Eva Kaili nu va fugi în Grecia şi, chiar dacă ar face acest lucru, există un acord de extrădare între Grecia şi Belgia. Eva Kaili îşi doreşte să demonstreze că dovezile procurorilor nu au nicio legătură cu ea. Ar fi o pată mare pentru justiţie, dacă, în timp ce toţi ceilalţi inculpaţi au fost eliberaţi din închisoare, Eva Kaili va continua să rămână după gratii până la elucidarea tuturor aspectelor din cadrul cercetării penale", arată Sven Mary.
Astăzi, de Joia Mare, instanţa din Belgia urmează să decidă asupra cererii de eliberare înaintată de Eva Kaili, care a declarat pentru un post de televiziune că nu va mărturisi niciodată ceea ce doresc procurorii belgieni, "chiar dacă mă rup în bucăţi", susţine sursa citată. Ea arată că este nedreptăţită mai ales că aşa-numitul creier al afacerii Qatargate, Pier Antonio Panzeri, a fost eliberat din închisoare şi se află în arest la domiciliu.
"La termenul de joi, vom lupta să dovedim lipsa de credibilitate a lui Pier Antonio Panzeri şi vom prezenta noi dovezi în sensul nevinovăţiei Evei Kaili", a afirmat şi Michalis Dimitrakopoulos, avocatul grec al fostului vicepreşedinte al Parlamentului European. Domnul Dimitrakopoulos a precizat că "simte un sentiment de nedreptate când vede că protagoniştii scandalului Qatargate sunt liberi, acasă, iar Eva Kaili, care luptă pentru nevinovăţia ei, este încă în spatele gratiilor în închisoarea Haren".
"Eliberarea lui Panzeri din închisoare este produsul unei tranzacţii; a acceptat să mintă împotriva Evei Kaili şi în schimb a fost eliberat. Cel care este liderul organizaţiei criminale este acasă, în arest la domiciliu, iar doamna Kaili este în închisoare. Este o antinomie provocatoare pe care o vedem în sistemul penal belgian", susţine avocatul grec al Evei Kaili.
Potrivit procurorilor belgieni, şeful organizaţiei criminale în scandalul Qatargate, fostul europarlamentar, Pier Antonio Panzeri, le-a spus anchetatorilor că Marc Tarabella a acceptat de la el o mită de 140.000 de euro, în schimbul influenţei activităţii parlamentare legate de Qatar. Pier Antonio Panzeri a încheiat un acord cu autorităţile belgiene şi şi-a recunoscut vinovăţia, acord în urma căruia a fost plasat în arest la domiciliu. Numai că europarlamentarul belgian Marc Tarabella nu şi-a recunoscut nicio vinovăţie, dar a fost plasat în arest la domiciliu, decizie care încă nu a fost luată în cazul Evei Kaili care a negat toate acuzaţiile aduse la adresa sa.
În acest scandal de corupţie, iniţial au fost arestate patru persoane: fostul deputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, eurodeputata greacă Eva Kaili, partenerul acesteia, asistentul italian Francesco Giorgi, şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unui ONG. Cei patru sunt acuzaţi de participare la o organizaţie infracţională, spălare de bani şi corupţie. Procurorii belgieni susţin că inculpaţii ar fi încasat sume importante de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul Parlamentului European, în special în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi.
În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri, procurorii au găsit 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în Parlamentul European. În total, anchetatorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene.
Fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, suspect-cheie în acest scandal, a semnat pe 17 ianuarie cu Parchetul belgian un acord în care se angajează să colaboreze cu anchetatorii în schimbul unei pedepse cu închisoarea mai mici decât aceea pe care ar risca-o în cazul în care ar fi găsit vinovat de instanţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2023, 07:44)
s au prescris faptele....ca si politicienilor nostri hoti.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2023, 14:17)
Vicepresedinta Kaili in arest,
sefa UE von der Layen sub cercetarea procuaturii,
in legatura cu vacinurile Covid cumparate cu miliarde de la
firma Pfitzer unde lucra din intamplare sotul ei,
deci sefimea UE niste corupti ordinari,
dau lectii de morala si stat de drept NUMAI tarilor Est -Europene,
ca suntem mici,inghitim orice,ca niste fraieri
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2023, 14:42)
Mai ales tu…
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2023, 19:47)
Esti mare fan al coruptilor,
sau numai slab de inger