Aprig contestată, prima Cupă Mondială organizată în zona Golfului a intrat în linie dreaptă. Qatarul a inaugurat primul stadion construit în vederea Cupei Mondiale de fotbal din 2022, Al-Wakrah, situat la aproximativ 50 km sud de capitala Doha şi ale cărui costuri s-au ridicat la 575 milioane dolari (515 milioane euro).
Evenimentul a avut loc cu ocazia finalei Cupei Emirului, în care echipa Al-Duahil a învins cu scorul de 4-1 formaţia Al-Sadd, la care evoluează fostul internaţional spaniol Xavi Hernandez. Noua arenă are acoperiş retractabil şi un design futurist, inspirat din bărcile tradiţionale de pescuit, fiind dotată cu o instalaţie de climatizare, în condiţiile în care temperaturile din Qatar pot atinge până la 50 de grade Celsius în cursul verii. Înaintea startului meciului a avut loc un show, în cadrul căruia artiştii au interpretat o coregrafie în jurul unei perle gonflabile uriaşe, plasată în centrul stadionului, decorat impecabil pentru această ceremonie. "Este un stadion frumos, în care îţi face plăcere să joci. Concepţia este genială şi există, desigur, climatizarea", a declarat fostul căpitan al selecţionatei Olandei, Ruud Gullit, prezent la eveniment. Al-Wakrah este unul dintre cele opt stadioane construite sau reamenajate în Qatar pentru Mondialul din 2022. Pe lângă meciurile de fotbal, noua arenă va găzdui şi Campionatele Mondiale de atletism din acest an programate în perioada 28 septembrie - 6 octombrie.
Cupa Mondială din 2022, atribuită Qatarului, este prima organizată într-o ţară din Orientul Mijlociu, iar turneul final se va desfăşura într-o perioadă inedită, noiembrie-decembrie, pentru a se evita temperaturile extrem de ridicate din timpul verii. Conform unor calcule ale specialiştilor, Qatarul va cheltui pentru acest turneu final aproximativ 200 de miliarde de dolari, cea mai mare sumă din istoria turneelor sportive. În repetate rânduri, Amnesty Internaţional, organizaţie pentru apărarea drepturilor omului, a susţinut că muncitorii care lucrează pe şantierele "mondialului" sunt obligaţi să trăiască în condiţii mizere şi să plătească taxe enorme de recrutare. Chiar au fost oferite informaţii că le sunt reţinuţi abuziv bani din salariu şi le sunt confiscate paşapoartele la sosirea în Qatar. Amnesty International acuză FIFA că nu a luat măsuri ca să împiedice organizarea turneului din 2022, deşi ştia problemele din această ţară.