R&M AUDIT-CONTABILITATE: TVA -ul la încasare dezavantajează majoritatea IMM-urilor

F.A.
Macroeconomie / 13 mai 2013

Practica primelor patru luni de aplicare a sistemului de TVA la încasare arată că, în forma sa actuală, acesta dezavantajează majoritatea IMM-urilor, arată un comunicat al R&M Audit-Contabilitate.

Conform unei analize realizate de R&M Audit Contabilitate, în topul pericolelor care au apărut pentru firmele mici şi mijlocii se află lipsa de predictibilitate a cash-flow-ului, sincopele de lichiditate generate de plata aleatorie a TVA-ului, precum şi pierderea contractelor comerciale cu clienţii care sunt companii mari şi preferă să lucreze cu firme care aplică regimul tradiţional de TVA.

În ianuarie şi februarie, valoarea TVA care a trebuit plătită (la încasare) a fost extrem de redusă, căci celor mai multe dintre IMM-urilor nu li se achitaseră atât de repede facturile emise şi deci nu trebuiau să plătească taxa pe valoarea adăugată aferentă.

Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate, a declarat: "În martie însă, multe dintre facturi au fost achitate, iar IMM-urile au avut primul vârf de plată, cu sume de TVA care au trebuit să fie plătite statului până la 25 aprilie. În luna mai, va veni cel de-al doilea vârf al crizei de lichidităţi pentru aceste firme, întrucât vor trebui să achite TVA-ul aferent facturilor care nu le-au fost plătite în termen de 90 de zile şi pentru care trebuie totuşi să achite taxa pe valoarea adăugată. Luna februarie având doar 28 de zile, cele 90 de zile s-au împlinit în aprilie, aşa încât cotele aferente vor trebui achitate până la data de 25 mai. Astfel, o serie de IMM-uri, în special din sfera producţiei şi comerţului, vor fi blocate parţial sau total în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii lor în continuare şi vor trebui să aleagă între a-şi plăti dările către stat sau a le amâna (plătind penalităţi) pentru a avea banii necesari continuării activităţii".

Astfel, pentru primele 5 luni ale anului, unei firme care aplică sistemul de TVA la încasare i-a fost imposibil să previzioneze un cash-flow şi să îşi planifice plăţile adiacente; având în vedere cele două vârfuri de plăţi descrise anterior, lipsa de predictibilitate se va prelungi în lunile următoare, în funcţie de carenţele de lichiditate generate, se menţionează în comunicat.

"Cele mai afectate de aceste aspecte sunt firmele de producţie (care trebuie să îşi asigure un anumit flux de producţie), cele din comerţ, multe firme de servicii etc. Cel mai puţin afectate sunt companiile care prestează anumite categorii de servicii pentru care nu este necesară aprovizionarea regulată cu materii, materiale şi diferite produse; în această categorie s-ar încadra firmele de software, arhitectură etc", a precizat Mirela Şerban.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb