Actualizare
Executivul a creat, ieri, printr-o Ordonanţă de urgenţă, un mecanism financiar prin care se stabileşte că sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenţei de preţ pentru producerea energiei termice în sistem centralizat ajung la furnizorul de combustibil, se menţionează într-un comunicat al Guvernului.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu a declarat că prin această soluţie legislativă se va asigura, cel puţin pentru perioada iernii, energia termică în sistem centarlizat pentru populaţie.
"Guvernul a găsit soluţia legislativă pentru asigurarea, cel puţin pe perioada acestei ierni, a energiei termice în sistem centralizat pentru populaţie. În paralel, Ministerul Energiei a iniţiat restructurarea ELCEN, proces care trebuie continuat pentru că la final vom avea sisteme centralizate de încălzire eficiente. Vorbim însă de probleme acumulate în ani, care trebuie rezolvate. Mai departe, responsabilitatea revine autorităţilor administraţiei publice locale. Faptul că astăzi am ajuns la aceasta soluţie, că am reuşit să rupem cercul vicios, este însă decisiv pentru asigurarea energiei termice pentru cetăţenii Capitalei", consideră ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Potrivit sursei citate, în lipsa acestei finanţări, serviciul public de alimentare a populaţiei cu energie termică nu poate fi asigurat. Sumele virate în contul escrow creat special cu această destinaţie vor merge direct către furnizorii şi producătorii de energie termică în sistem centralizat.
De asemenea, potrivit actului normativ adoptat ieri, pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvenţă şi faliment, în cazul furnizorilor şi producătorilor de energie termică.
Sumele acordate în avans pot fi virate în termen de 15 zile de către autorităţile administraţiei publice locale în conturile furnizorilor de gaze naturale, care vor utiliza sumele exclusiv pentru aprovizionarea producătorilor de energie termică cu gaze naturale, numai în baza unei justificări a avansurilor între unitatea administrativ-teritorială, furnizorul de energie termică, producătorul de energie termică şi furnizorul de combustibil.
(G.F.)
---------
Tribunalul Bucureşti a admis, ieri, cererea de intrare în insolvenţă a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), administrator judiciar fiind desemnat provizoriu Rominsolv SPRL.
Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, i-a asigurat, din nou, pe bucureşteni că nu vor exista întreruperi în furnizarea apei calde şi a căldurii, acestea fiind asigurate fără probleme pe întreaga perioadă a sezonului rece.
Gheorghe Piperea, partener Rominsolv, ne-a spus că sunt câteva lucruri care se vor rezolva rapid la RADET: "Activitatea nu va mai fi grevată de datoriile istorice. Se va ridica poprirea pe conturile bancare ale RADET şi pe creanţele de la Asociaţiile de Proprietari. De asemenea, se întrerup procesele în care este implicată compania".
Potrivit domniei sale, datoriile istorice vor fi trecute în tabelul creditorilor, iar încasările curente vor fi utilizate pentru plăţile curente.
Gheorghe Piperea ne-a explicat: "În cadrul planului de reorganizare, unele din aceste datorii vechi se plătesc 100%, cum ar fi plăţile salariale, altele se plătesc într-o anumită proporţie - 20-30%, cum ar fi plăţile către furnizorii de utilităţi, iar altele se şterg de tot, fiind chirografare. Este vorba despre datoriile vechi, pentru că facturile curente se plătesc la zi".
Potrivit avocatului, în primele trei luni de la intrarea în insolvenţă, se face un raport care arată cauzele insolvenţei şi se stabileşte dacă este posibilă reorganizarea: "Se face un inventar să se vadă care sunt activele, contractele, clientela. La RADET, marea majoritate a creanţelor este clară, pentru că au fost procese cu ELCEN şi sumele s-au stabilit în instanţă".
Domnul Piperea spune că, pe termen mediu, trebuie văzut care este modalitatea de reorganizare: "Cum faci să repari infrastructura, care este învechită? În fiecare an, se pierd aproximativ 20 de milioane de euro din această cauză. Imaginaţi-vă dacă se făceau aceste reparaţii acum zece ani, însemnau 200 de milioane de euro pentru RADET".
Avocatul ne-a mai precizat că speră ca, în doi trei ani, Primăria să fie degrevată de subvenţia pentru RADET: "Sperăm să ajungem în situaţia în care RADET nu va mai avea nevoie de subvenţia Primăriei, care reprezintă 15% din bugetul annual de 1,2 miliarde de euro al Primăriei".
Potrivit domniei sale, este neapărat necesar ca astăzi să se deschidă şi insolvenţa ELCEN: "Este interzis pentru orice furnizor de utilităţi să oprească furnizarea către o companie în insolvenţă, pentru că se consideă că aceasta este client captiv. Dacă RADET este captiv la ELCEN, iar ELCEN la Romgaz (producător de gaze), Transgaz (transoportator de gaze) şi Distrigaz (distribuitor de gaze), aceştia sunt obligaţi de lege să nu oprească furnizarea. Legea spune că, dacă facturile către furnizorii de utilităţi nu se plătesc timp de 60 de zile, atunci acestora le este permis să oprească utilităţile şi să ceară falimentul clientului.
Dacă RADET şi ELCEN intrau în faliment, furnizorii nu mai primeau nimic. Aşa, ei obţin plăţile facturilor curente şi pot recupera o parte din datoriile istorice".
Regia are datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN şi spune că insolvenţa este singura variantă în acest moment pentru a ieşi din impas. La rândul său, ELCEN datorează Romgaz 319 milioane de lei.
Romgaz a anunţat, pe 26 septetembrie, într-un comunicat de presă, că opreşte livrările de gaze către ELCEN din cauza datoriilor, însă s-au găsit soluţii pentru o păsuire de zece zile.
Astfel, Ministerul Energiei vrea să promoveze o ordonanţă de urgenţă, astfel încât Primăria Capitalei să poată plăti subvenţiile la încălzire în avans, iar Romgaz să nu întrerupă furnizarea gazelor către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).
Conform Gabrielei Firea, prin insolvenţa RADET, se va putea afla ce e în spatele datoriei istorice, din ce e compusă şi dacă e eligibilă. Primarul General a adaugat: "Guvernul urmează să aprobe o ordonanţă de urgenţă care să permită primăriei să plătească în avans, într-o singură tranşă, restul de subvenţie pentru RADET de anul acesta, subvenţie care în mod normal se plăteşte lunar".
Tribunalul Bucureşti va judeca, astăzi, cererea de intrare în insolvenţă a ELCEN
Primăria Capitalei a anunţat, că pe perioada insolvenţei RADET:
- Se suspendă de drept toate acţiunile judiciare sau măsurile de executare silită;
- Furnizorii de servicii (electricitate, gaz, apa) nu au dreptul, în perioada de observaţie şi reorganizare, să sisteze serviciile către debitor;
- Se opreşte curgerea dobânzilor, a majorărilor de întârziere şi a penalităţilor pentru creanţele negarantate;
- Toate acţiunile introduse de administratorul judiciar sau de lichidator sunt scutite de taxe de timbru;
- Există posibilitatea modificării clauzelor contractelor de credit pentru a asigura echivalenţa viitoarelor prestaţii;
- Reeşalonarea datoriilor se va face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an şi acţionarii sau asociaţii pot înstrăina acţiunile;
- Regia se poate reorganiza printr-un plan întocmit în conformitate cu dispoziţiile legii.
- Asigură un tratament egal al creditorilor de acelaşi rang şi respectarea ordinii de prioritate a creanţelor.
- Asigură accesul la surse de finanţare în procedurile de reorganizare, cu crearea unui regim adecvat pentru protejarea acestor creanţe.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 00:36)
Piperea, la popularie!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 06.10.2016, 01:59)
Aha, ai inceput de aici in sus.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 10:29)
Ma intreb ce afaceri colosale fac bancile cu acesti mamuti subventionati.
Piperea vorbeste despre eliminarea subventiei, iar postacul bancard il acuza de populism.
Ce credite rostogolesc acesti mamuti? La ce dobanzi se finanteaza?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 11:02)
Bun asa, propun sa ii aduca si pe Roibu, pe Dana Muntean, pe Florin Mateut si restul gastii cu care a bagat in pamant Oltchim, in 2-3 luni nu mai raman din Radet nici cosurile de la CET-uri !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 13:28)
Nu vorbi prosti! Daca exista o cale de a salva RADET, Piperea o va gasi, daca nu, se va desfinta.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 14:05)
Asa e! La Oltchim sunt vreo cateva sute de persoane care vor sa ii puna pielea pe bat, pentru "bunele rezultate". In Bucuresti cred ca or sa fie vreo cateva sute de mii dupa ce se inchid robinetele si se vand pe sub mana ;)
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Doar vorbe în data de 06.10.2016, 14:07)
PIPEREA se baga in multe subiecte dar nu reuseste sa faca nimic.... doar vorbarie. OLt a facut profit ..... vine ministrul si spune ca nu a facut profit. Clar umbla cu minciuna...
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 14:09)
Piperea a reusit sa faca chestia aia pentru care tu il urasti.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 14:24)
Mă întreb de ce recuperatorii văd într-un avocat specializat în insolvențe un dușman.
Probabil are legătură cu buzele umflate.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 14:25)
Nimeni nu poate multumi pe toata lumea. OLTCHIM merge si merge bine, ceea ce insemna ceva, avand in vedere situatia care era si datoriile pe care le avea. OLTCHIM si RADET au ajus unde au ajuns datorita politicului, care a furat tot ce s-a putut. Piperea a facut multe la OLTCHIM si la RADET o sa faca tot ce se poate.
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de Doar vorbe în data de 06.10.2016, 15:02)
Rezultatele nu se vad daca nu se intervine imediat la OLT. El spunea ca o societate in insolventa nu poate atrage credite. Fara credit societatea va muri incet. Daca vine un rezultat negativ de la comisia europeana OLT ajunge direct la fier vechi. Cred ca au interese personale sa tina compania in insolventa. Se vorbea despre investitori dar de ce nu se spune cine vrea OLT. De ce trebuie sa ascundem ibvestitorii. Asteptam transparenta si nu oameni misteriosi care urmaresc doar interesele lor. Cred ca nu e vorba de magie neagra....
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 20:47)
Si mai urmeaza inca o chestie pentru care chiar si unii din banci il vor iubi.
3. fără titlu
(mesaj trimis de mariuss în data de 06.10.2016, 18:52)
RADET trebuie desfiintat si nu retehnologizat ori inlocuit reteaua de tevi , apartine unor vremuri de mult apuse si nu este eficient energetic fiindca sursa de caldura este la mare distanta de beneficiar de ordinul kilometrilor chiar pierderile de temperatura sint mari si pagubele imense fiind nevoie de centrale de reincalzire pe traseu , cea mai buna solutie sint centralele de bloc care inseamna autonomia acestora fata de altii adica un mare avantaj , este exact ca in economie unde cu cit esti mai putin dependent de exporturi adica de ce iti cumpara altii cu atit esti mai ferit de riscuri , nu sint rele nici centralele de apartament dar aici sint ceva p legate de spatiul ocupat si oarece riscuri legate de exploatare , o centrala de bloc poate fi verificata anual si poate fi supravegheata de 3 fochisti autorizati pe perioada rece lucrind in schimburi , aceste centrale pot fi si subventionate la cumparare , as spune eu mai multe dar macar sa ia cineva in considerare ce am scris
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 23:08)
Vezi Gogule ca nu sunt kilometrii, daca mergi printre blocuri ai sa vezi zeci de puncte termice. Ce zici tu e bine, dar asta inseamna sa invie Ceausescu, doar el ar fi in stare sa repuna sistemul pe picioare, in rest, gargaragii din astia urechiati care fura pana si clantele de usile CET-urilor au fost multi din '89 incoace.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 23:06)
O sa execute silit vreo cateva blocuri de pensionari restante la intretinere, o sa faca un pic valva pe la TV, dupa care o sa iasa sa spuna ca nu se mai poate face nimic, se vinde totul la fier vechi, incaseaza castigurile residuale si cu asta basta. Cam asa au facut si el si Balan, mana-n mana cu infractorul Gutau, la Oltchim. Cei care il pupa pe buze sa lase vrajeala ca nu-l injura tot Ramnicu' de pomana.
5. Minte ce are si av. Piperea asta!
(mesaj trimis de alexandra în data de 20.01.2017, 10:48)
La mintea lui Piperea pierderile tehnologice pot fi vreodata de 0%, va dati seama! Creier de avocat, ce dreac!
Pierderile tehnologice de la radet genereaza pierderi anuale de 38 mil. euro, nu de 20 cat zice el. Habar n-are ce vorbeste, saracul! Salvatorul radetului, va dati seama...