RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti, în război cu ANRE pentru preţul gigacaloriei

C.I.
Ziarul BURSA #Companii / 25 mai 2016

RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti, în război cu ANRE pentru preţul gigacaloriei

RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti vor să obţină, potrivit unui comunicat de presă, un preţ corect al gigacaloriei la nivelul Municipiului Bucureşti.

Cele două instituţii susţin că, în prezent, modalitatea de stabilire a costului unei Gcal, precum şi cea de distribuire a costurilor între cele două forme de energie (electrică şi termică) este incorectă şi avantajează în mod nelegal şi netemeinic energia electrică.

Comunicatul mai precizează: "Mecanismul de determinare a preţurilor la energia termică şi electrică în cogenerare, stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), încalcă cadrul legal aplicabil pentru stabilirea sau ajustarea preţului energiei termice şi a bonusului prevăzut de schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă în România".

Andreea Miu, membru al Consiliului de Administraţie RADET Bucureşti, spune: "În ultimii ani, legile care au reglementat domeniul energiei au avut o prevedere care vine şi din directivele europene şi care interzice subvenţia încrucişată la producătorii prin cogenerare de înaltă eficienţă, între partea de energie electrică şi partea de energie termică. De aceea, am solicitat în instanţă atât anularea celor două ordine ANRE care stabilesc metodologia de calcul al tarifului la agentul termic, cât şi a Hotărârii de Guvern 1215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă. Cele două ordine au articole care favorizează transferul costurilor de producere a energiei electrice doar către costul de producere a energiei termice".

Potrivit RADET şi Primăriei Bucureşti, metodologiile indică existenţa unei subvenţii încrucişate între energia electrică şi energia termică, încălcându-se astfel prevederile legale care interzic acest gen de subvenţie.

Andreea Miu a adăugat: "Preluarea unor costuri din zona energiei electrice pentru a le transfera în zona de producţie a energiei termice, pentru a face competitiv preţul energiei electrice pe piaţă, poartă în limbaj uzual denumirea de «subvenţie încrucişată» care este interzisă de legea română, dar mai ales de directivele europene. Ordinele ANRE contestate de RADET, respectiv nr. 3/2010 şi 15/2015, încalcă numeroase principii: cel al transparenţei preţurilor şi costurilor utilizate în stabilirea acestora, cel al dreptului la informare, al accesibilităţii preţului pentru consumatori, al protejării interesului public şi pe cel al protecţiei consumatorilor. Nu în ultimul rând, aceste prevederi au ca efect impunerea unor clauze abuzive în raporturile contractuale dintre RADET şi ELCEN".

Dacă instanţa va admite acţiunile formulate de RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti, preţul final plătit de către consumator ar fi mai mic, mai precizează RADET şi Primăria Capitalei. Primul termen de judecată pentru acţiunile în anulare este miercuri, 25 mai 2016.

RADET Bucureşti este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România, deţinând 43% din piaţ . Furnizează energie termică pentru aproximativ 565.000 de apartamente, reprezentate de peste 8.500 de blocuri şi imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum şi pentru aproximativ 5.400 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

RADET Bucureşti este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% dintre consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi agenţi economici).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb