RADU CRĂCIUN, APAPR: "Nu vom fi partenerii unui dialog pe tema scăderii pensiilor"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 mai 2018

"Nu vom fi partenerii unui dialog pe tema scăderii pensiilor"

"Deficitul bugetului de asigurări sociale este cauzat de politica majorării punctelor de pensie şi de cea a acordării de pensii speciale"

"Beneficiem, deja, de asistenţă juridică pentru a apăra contribuţiile celor care participă la Pilonul II"

Asociaţia Pentru Pensiile Adminis­trate Privat din România (APAPR) nu va participa la nicio negociere legată de scăderea pensiilor private obligatorii, a precizat, ieri, Radu Craciun, preşedintele APAPR, în cadrul unei conferinţe organizată de Coaliţia Pentru Dezvoltarea României (CDR).

Domnia sa a declarat: "Pe alocuri se discută despre perspectiva unor negocieri legate de Pilonului II. Noi nu am fost mandataţi de către participanţii noştri să le negociem pensii mai mici. Cel mult putem să negociem ca pensiile lor să crească. În momentul în care vom avea negocieri legate de modalitatea creşterii pensiilor, vom participa cu mare bucurie, dar în niciun caz nu putem fi parteneri ai unui dialog pe tema scăderii pensiilor românilor".

Potrivit lui Radu Crăciun, miza exis­tentei Pilonului II de pensii este, în primul rând, legată de dezvoltarea economică a ţării noastre.

Oficialul APAPR a precizat: "Cred că România se confruntă cu un risc major. Acela de a fi bătrână înainte de a fi bogată, cu alte cuvinte de a fi săracă şi bătrână. România nu poate fi bogată consumând, ci doar economisind, prin acumularea de capital pe care să-l folosească pentru dezvoltare. Nu poate fi bogată prin împrumuturi pe termen lung, îndatorând generaţiile viitoare de dragul consumului prezent".

Radu Crăciun a adăugat: "Ar trebui să se revină la calendarul iniţial, de 6% contribuţii la Pilonul II, iar, în perspectivă, contribuţiile ar trebui să crească, astfel încât sistemul să devină tot mai relevant.

Apoi, ne dorim (n.r. APAPR) lărgirea universului investiţional şi foarte important, o lege a plăţii pensiilor, ultima verigă este lipsă pentru a întregi lanţul pensiilor private din România".

Potrivit oficialului APAPR, deficitul bugetului de asigurări sociale nu este cauzat de Pilonul II, ci de politica majorării punctelor de pensie şi de cea acordării de pensii speciale.

Radu Crăciun a spus: "Motivul apariţiei sistemului multi-pilon a fost pentru a rezolva problema şocului pe care pensionarea generaţiei de decreţei (n.r. copii născuţi după decretul ceauşist din 1966, conform căruia orice mamă trebuia să aibă minimum patru copii) o va crea asupra bugetului de asigurări sociale peste doisprezece ani. În acel moment, într-adevăr, deficitul ar fi imens şi ar crea o criză pentru că el va trebui finanţat.

În momentul în care generaţia de decreţei se transformă din plătitori de impozite în recipienţi de bani, dintr-o dată hăul care se cască în bugetul de asigurări sociale este imens. Şi atunci s-a considerat la acel moment (n.r. anul 2008) prin consens politic, că este mult mai bine să ne asumăm un mic deficit de-a lungul unei perioade de 15-20 de ani pentru a evita un deficit imens, care ar putea să apară peste un timp.

Aceasta a fost filosofia. De a ne asuma o amortizare a deficitului imens din acel moment, pe care îl eşalonăm pe parcursul a 20 de ani".

Pe de altă parte, domnul Crăciun a subliniat că fondurile de pensii private investesc în titluri de stat pentru că sunt obligate astfel prin lege, pentru a construi portofolii cu risc mediu.

Oficialul APAPR a declarat: "Ţin să explic un lucru. Noi nu investim în titluri de stat din comoditate, nu pentru că suntem leneşi şi nu vream să ne batem capul cu alte active mai complicate. Noi, prin lege suntem obligaţi să avem un portofoliu de investiţii cu risc mediu spre scăzut. Nu putem avea un portofoliul cu risc mediu spre scăzut decât prin investirea în aceste instrumente cu risc scăzut, iar titlurile de stat reprezintă astfel de instrumente".

De asemenea, Radu Crăciun a precizat că fondurile de pensii nu sunt obligate să cumpere titluri de stat româneşti.

"Cel puţin teoretic, fondurile de pensii ar putea să cumpere titluri de stat poloneze, ungureşti, germane etc. Noi cumpărăm titluri de stat româneşti ca o virtute, nicidecum ca o problemă", a spus preşedintele APAPR.

Totodată, oficialul APAPR a precizat că fondurile de pensii private beneficiază, deja, de asistenţă juridică pentru a apăra contribuţile celor care participă la Pilonul II.

"Ce pot să-i asigur pe cei şapte milioane de participanţi pe care-i avem (n.r. la Pilonul II) este că nu vom rămâ­ne nepăsători. Deja beneficiem de asis­tenţa juridică a unor profesionişti şi luăm în considerare orice căi de atac pentru a apăra banii celor care participă la Pilonul II", a spus oficialul APAPR.

Coaliţia pentru Dezvoltarea Româ­niei (CDR) a solicitat ieri, autorităţilor, printr-un comunicat de presă, menţinerea actualei structuri bazate pe trei piloni a sistemului de pensii.

Totodată, oficialii CDR au cerut reglementarea, în cel mai scurt timp, a creşterii nivelului contribuţiei la Pilonul II la 6%, faţă de 3,75%, cât este în prezent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb