Radu Crăciun, APAPR: "Suntem condamnaţi să găsim alte canale de finanţare a economiei, în afară de bursă"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai

Radu Crăciun, APAPR: "Suntem condamnaţi să găsim alte canale de finanţare a economiei, în afară de bursă"

English Version

"Mă aştept ca intrarea în OCDE să stimuleze zona pensiilor ocupaţionale"

"Fondurile de pensii private din România au o pondere mică a investiţiilor în străinătate, comparativ cu alte fonduri de pensii din OCDE"

Activele fondurilor de pensii private obligatorii din ţara noastră se vor dubla în următorii cinci ani, astfel încât administratorii vor fi forţaţi să caute alte zone de investiţii în afara pieţei de capital, a afirmat săptămâna trecută Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), cu ocazia unei conferinţe organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Radu Crăciun a spus: "Sistemele de pensii private din ţările OCDE sunt extrem de diverse. Pilonul II de la noi este caracteristic mai ales Europei Centrale şi de Est, în ţări precum Croaţia, Bulgaria, parţial în Polonia şi într-o oarecare măsură în America Latină. În Europa Occidentală sistemul cel mai popular este cel al pensiilor ocupaţionale, care reprezintă tot un sistem ce presupune o înrolare automată sau semi-automată, dar care funcţionează, în principal, printr-un sistem de deductibilitate care face ca, în acest caz, companiile să fie cele care plătesc. Nu întâmplător, în întâlnirile recente pe care le-am avut cu delegaţia OCDE în România, care a vrut să înţeleagă mai multe despre pensiile private, aceasta s-a interesat foarte mult de pensiile ocupaţionale. Or, pensiile ocupaţionale în România există în lege de vreo trei ani dar până acum nu a existat nicio modificare legislativă care să dea un stimul fiscal măcar de magnitudinea Pilonului III. Este un sistem deocamdată practic mort, pentru că nu există niciun stimulent fiscal pentru Pilonul IV. Ca urmare, nimeni nu a fost interesat să facă un astfel de fond, cu toate că are nişte virtuţi foarte interesante din punctul de vedere al angajatorilor şi în pofida faptului că, în opinia mea, ar putea fi o soluţie foarte elegantă la sistemul pensiilor speciale, de data aceasta pe bază de contributivitate. Prin urmare, mă aştept ca intrarea în OCDE să stimuleze zona pensiilor ocupaţionale".

Preşedintele APAPR a adăugat: "Din punctul de vedere al mărimii, sistemul de pensii private se judecă în termeni relativi, adică raportat la economia unei ţări - cât la sută din PIB reprezintă activele pensiilor private. În OCDE media este de aproximativ 100%, în vreme ce în România raportul este de 8%. Prin urmare, avem încă o cale lungă de parcurs".

Conform domniei sale, în următorii cinci ani, presupunând că sistemul de pensii private rămâne nealterat, activele fondurilor de pensii Pilon II din România vor creşte cu aproximativ 25 - 30 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă cam cât s-a strâns în 16 ani.

"Prin urmare, cred că există din ce în ce mai mult capital autohton, mulţumită fondurilor de pensii private care cresc. Problema este a canalelor prin care facem ca acest capital autohton să ajungă în economie. Or în ritmul acesta de creştere, respectiv o dublare a activelor în cinci ani, cu cele mai bune intenţii pe care le are, bursa nu va putea să facă faţă afluxului de capital. Şi atunci suntem condamnaţi să găsim alte canale de finanţare a economiei pe lângă bursă. Unul dintre canale este cel al fondurilor de private equity, altul ar putea fi reprezentat de fondurile de infrastructură, etc. Este o abordare necesară pentru că este păcat ca toţi aceşti bani să nu fie investiţi în România şi să migreze în străinătate, pentru că noi va trebui să îi investim undeva" , a afirmat Radu Crăciun.

Conform preşedintelui APAPR, fondurile de pensii private din ţara noastră sunt printre cele mai "naţionaliste", având o pondere redusă a investiţiilor în străinătate comparativ cu alte fonduri de pensii din OCDE. "În OCDE media investiţiilor în străinătate este undeva între 50-60% cu maxime de 80-90% în ţările baltice. În România, ponderea investiţiilor în străinătate este de doar 9%. Avem acest capital iar întrebarea este cum îl folosim mai bine", a afirmat Radu Crăciun.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Încercați cu salariile celor 166 de parlamentari cei peste 300 aprobați de popor.

    1. Poporul serei al lui băsescu, mai puțini politruci, mai ieftin de cumpărat clasa politică. Behehe.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb