Piaţa de capital din România îndeplineşte toate criteriile calitative pentru a fi promovată la statutul de piaţă emergentă de către furnizorul global de indici MSCI, a afirmat, astăzi, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul unei conferinţe organizate de publicaţia cursdeguvernare.ro.
Potrivit lui Hanga, "începând cu trimestrul trecut avem şi cea de-a treia companie care îndeplineşte criteriile de capitalizare cerute de MSCI", iar "independent de listarea Hidroelectrica suntem aproape de momentul promovării la statutul de piaţă emergentă şi de către MSCI".
Hanga a afirmat: "În urmă cu 2 ani am fost promovaţi la statutul de piaţă emergentă de către FTSE Russell şi avem acum 6 companii prezente în All Cap Index al FTSE pentru pieţe emergente, mai avem 6 companii în indicele pentru Micro Cap. Vedem de asemenea evoluţii foarte bune din punct de vedere al celuilalt furnizor de indici global, MSCI - Morgan Stanley Capital International. Acolo încă suntem la statutul de piaţă de frontieră şi ne uităm la statutul de piaţă emergentă, monitorizăm evoluţiile. Ce aş spune şi este foarte important: îndeplinim ca piaţă toate criteriile calitative pentru a fi promovaţi la statutul de piaţă emergentă (de către MSCI), iar începând cu trimestrul trecut avem şi a 3-a companie, Romgaz, care îndeplineşte criteriile de capitalizare cerute de către Morgan Stanley. Deci, practic, independent de listarea Hidroelectrica, suntem aproape, zicem noi, de momentul promovării la statutul de piaţă emergentă şi de către Morgan Stanley şi uitându-ne la ceea ce se întâmplă în ultima perioadă legat şi de demararea procesului de listare a Hidroelectrica prin vânzarea unei părţi a pachetului deţinut de către Fondul Proprietatea, credem că toate lucrurile acestea ne aduc mult mai aproape de obiectivul acesta. Este foarte important pentru că deschide accesul companiilor româneşti la o altă categorie de investitori, către un «pool» mult mai semnificativ de capital. Pe de altă parte, sigur că da, promovarea României la statutul de piaţă emergentă de către MSCI se va resfrânge în mod pozitiv asupra României pentru că este vorba despre percepţia pe care investitorii o au cu privire la România, ca piaţă, nu doar legat de Bursa de Valori Bucureşti".
Preşedintele BVB a mai afirmat că vedem o evoluţie "foarte încurajatoare" în ceea ce priveşte numărul investitorilor prezenţi pe piaţa bursieră locală.
"Dacă în 2020 eram în zona de 60.000 de investitori, la sfârşitul trimestru 1 2022 ne apropiem de 90.000 de investitori, iar trendul de creştere este accelerat, (avem) creştere între 5 şi 10 la sută în fiecare trimestru ca număr de investitori", a spus Radu Hanga.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Warren Buffett în data de 07.06.2022, 18:23)
Domnule Hanga - MSCI aplica 3 criterii: capitaliarea, free-float value si ATVR (procentul din free-float tranzactionat). Daca SNG intradevar acum indeplineste criterul de capitalizare si, LA BLANA, cel de free-float value, nu il indeplineste pe cel legat de ATVR: minimul necesar este 15%, iar SNG are ~12.5%. Asa, ca eu nu m-as grabi sa deschid sampania
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Warren Buffett în data de 07.06.2022, 18:32)
si inca ceva, am uitat. BVB considera FF la SNG ca fiind 30%, facand simpla diferenta intre 100% si detinerea statului. MSCI o sa dea afara detinerile fondurilor de pensii cel putin, deci nici criteriul de capitalizare a FF nu este atins
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2022, 00:50)
Foarte corect ceea ce spuneti mai sus, însă dl. Hanga vorbea de criteriile calitative și nu cele cantitative pe care le enumerați. Într-adevăr criteriile cantitative sunt mai importante in acest moment decât cele calitative.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Warren Buffett în data de 08.06.2022, 11:43)
criteriile alea calitative sunt indeplinite de mai demult, nu s-a intamplat nimic notabil in ultima perioada. singurul element de noutate, este "a 3-a companie" care indeplineste criteriile in opinia sa. dar nu le indeplineste si in conditiile astea nu vom fi promovati. cred ca asta este de fapt subiectul
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2022, 15:16)
Warren ce preferi la anul : SNP sau SNG?
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Warren Buffett în data de 08.06.2022, 15:28)
niciunul. eu evit companiile unde riscul de reglementare este foarte mare, chiar daca pe termen scurt pot parea atractive
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2022, 19:29)
incepeti sa macaniti degeaba cu nr. de investitori pe bvb.
:)))
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2022, 07:04)
Si eu as vrea sa stiu cum este calculat nr. de investitori pe bvb. Exista pe undeva publicata o metodologie? De ex. daca iau obligatiuni fidelis si apoi doar astept maturitatea, ma contabilizeaza hanga? Se face diferenta intre investitor pe piata de capital si investitor pe bv,b? Ca mie nu imi este clar. Dupa cum evolueaza lichiditate la bvb am asa o banuiala ca numara investitorii ca pristanda steagurile.
3. Muieti's posmagii?
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2022, 08:46)
Din 5 comentarii doar 1 a si inteles despre ce se vorbeste, ceilalti abia asteptau sa latre. Statistici, metodologie, cantitativ nu calitativ, toate sunt la liber si usor de gasit, doar trebuie cautate.
Problema pe bursulica din Romania este ca romanul stie el mai bine decat altii, asteapta el sa dea un tun, orice cu profit mare si munca deloc. Pentru toate astea exista loto
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2022, 10:09)
Adica BVB e singura bursa din lume unde investitorii sunt vinovati=ca absenteaza.Iar sefii BVB si aplaudacii lor si-au dat seama ca nu-i meritam,nivelul lor de realizari depaseste sfera intelegerii!E reliefat nivelul asta in articolele zilnice despre lichiditatea la BVB,e bataie mare intre zilele saptamanii la pragul epocal de 6-7 milioane de Euro,nivel epic atat calitativ cat si cantitativ.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2022, 11:40)
toata lumea a vorbit pe subiect, doar la comentariul nr. 3 s-a gasit cineva sa troleze, latrand la stele, complet pe langa
4. Daaa...
(mesaj trimis de class în data de 08.06.2022, 12:32)
Criteriile calitative poate... Dar cantitative IOC... Acolo mai trebuie lucrat!!! Mult și susținut!! Și aici trebuie să intervină statul prin pârghii în primul rând fiscale că să impulsioneze investitorii!!!!!