Primarul Constanţei, Radu Mazăre (PSD), şi-a exprimat, astăzi, nemulţumirea cu privire la legea care prevede amenzi pentru plata unor sume în bani gheaţă (cash), declarând că băncile sunt responsabile pentru declanşarea crizei financiare mondiale.
"În lume, criza financiară au adus-o băncile. Ei au furat cel mai mult şi au sărăcit oamenii", a spus Mazăre.
Referitor la legea privind limitarea plăţilor cu lichidităţi, social-democratul a dat ca exemplu cetăţenii italieni, care plătesc cu lichidităţi cumpărăturile pe care le fac în ţările învecinate.
"Nu este normal ca cashul pe care îl avem oricare dintre noi să fie ţinut în bancă, banca să îmi ia toţi banii. E rău pentru ţară şi pentru România. Eu, personal, n-am bunuri pe numele meu, nu mă interesează, dar mare parte a românilor şi-au pus nişte bani în bancă şi, când au găsit instabilitatea bancară, i-au pus la saltea", a mai arătat primarul.
---
Persoanele care cumpără bunuri imobile şi autovehicule cu bani cash vor fi sancţionate cu 20% din valoarea tranzacţiei, însă cuantumul amenzii nu va fi mai mic de 100 de lei, potrivit unui proiect legislativ obţinut, pe 27 ianuarie, de ziarul BURSA.
Acesta prevede, printre altele, limitarea plăţilor în numerar efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, prin diminuarea plafonului valoric al acestora, de la plafonul zilnic maxim de 10.000 lei, respectiv 5.000 lei către o singură persoană juridică, la plafonul zilnic maxim de 2.000 lei.
Totodată, vor fi limitate operaţiunile de încasare în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoană şi încasările şi plăţile în numerar efectuate între persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacţie.
Proiectul subliniază: "Promovarea acestui act normativ este determinată în principal de necesitatea întăririi disciplinei financiare, eficientizării administrării fiscale şi combaterii evaziunii fiscale şi a acţiunilor de spălare a banilor".
Măsura privind diminuarea plafoanelor pentru plăţile în numerar a fost luată ca urmare a constatării de către organele fiscale a faptului că în majoritatea schemelor fiscale evazioniste se fac plăţi în numerar, întrucât plăţile prin bancă prezintă o trasabilitate care este evitată de astfel de persoane, mai subliniază iniţiativa legislativă, adăugând: "Au fost înregistrate pierderi din veniturile bugetului de stat cauzate de rambursările de TVA efectuate către persoane care au făcut plăţi în numerar, şi-au dedus TVA, dar în amonte s-a constatat că furnizorii care trebuiau să plătească TVA la buget au dispărut".