Radu Puiu, XTB România: "Redresarea Bitcoin dă speranţe investitorilor, dar mai e mult până departe"

Miscellanea / 22 iunie 2023

Radu Puiu, XTB România: "Redresarea Bitcoin dă speranţe investitorilor, dar mai e mult până departe"

Anul 2023 a fost mai degrabă optimist pentru întreaga piaţă a activelor digitale, inclusiv pentru Bitcoin - care a avansat cu aproximativ 82% de la începutul anului. Au existat însă şi mişcări semnificative în domeniu, care au creat incertitudine cu privire la viitorul monedelor virtuale.

"Cea mai mare criptomonedă din lume, Bitcoin, urmează din nou calea redresării, moneda reuşind să câştige 18,8% de la începutul săptămânii, la momentul acestei analize evoluând la 30.460 de dolari", precizează Radu Puiu, analist financiar al XTB România.

Această dinamică vine după ce, săptămâna trecută, moneda a scăzut sub pragul de 25.000 de dolari, cele mai reduse niveluri din luna martie. Scăderea a venit după ce Comisia pentru valori mobiliare şi schimb valutar din SUA (SEC) a dat în judecată una dintre cele mai importante burse de criptomonede, Binance, şi pe fondatorul şi directorul executiv al acesteia, Changpeng Zhao (CZ).

Potrivit analistului XTB, lumea activelor digitale rămâne concentrată pe "luptele" cu instituţiile de reglementare din întreaga lume, în timp ce autorităţile elaborează noi reguli privind modul în care ar trebui să fie gestionate tranzacţiile cripto.

"În plus, investitorii speră că Rezerva Federală va pune în sfârşit pauză creşterii dobânzilor în luna iunie - sau cel puţin va da un indiciu cu privire la momentul în care creşterile de rate ar putea lua sfârşit", arată Radu Puiu.

Dar acum, datorită diverşilor factori precum slăbirea dolarului şi scăderea ratei inflaţiei, o pauză în creşterea ratelor în SUA şi în fluxurile către active de refugiu, Bitcoin a reuşit să prindă tracţiune.

Încă departe de maximul istoric

De la începutul anului, Bitcoin s-a redresat cu peste 82%. Cu toate acestea, drumul spre recuperare este lung, deoarece Bitcoin este încă cu aproape 56% mai jos faţă de maximul istoric atins în noiembrie 2021. Investitorii mari, care sunt cunoscuţi sub numele de "Balene" (Whales), au început să acumuleze din nou BTC. Potrivit datelor Santiment, marile balene Bitcoin deţin între o mie şi zece mii BTC în portofelele lor. Acest lucru indică faptul că investitorii şi-au umplut portofelele cu o mulţime de BTC, ceea ce ar putea arăta semnul de recuperare a preţului Bitcoin. Aceste balene au acumulat o valoare combinată de 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin din prima săptămână a lunii aprilie, contribuind la raliul preţului.

Sentimentul a fost îmbunătăţit în domeniul activelor digitale de la sfârşitul săptămânii trecute, când BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, a depus o cerere pentru ceea ce ar fi primul ETF spot pe Bitcoin din SUA. Cererea a venit la o săptămână după ce SEC a dat în judecată două dintre cele mai mari burse de criptomonede, Binance şi Coinbase.

"Sentimentul a fost ajutat de lansarea EDX Markets, un schimb de active digitale susţinut de Citadel Securities, Fidelity Digital Assets şi Charles Schwab Corp. În plus, BlackRock şi WisdomTree au depus cereri pentru ETF-uri Bitcoin spot în SUA, semnalând cererea instituţională şi potenţiala adâncime a pieţei", precizează analistul XTB România.

În Europa, gigantul bancar Deutsche Bank AG a solicitat permisiunea de reglementare pentru a funcţiona ca un custode de active digitale în Germania.

Piaţa cripto se dinamizează

Tot mai multe instituţii din SUA solicită înfiinţarea de ETF-uri Bitcoin printre care se numără BlackRock şi Fidelity. Miercuri, 21 iunie, au fost făcute publice şi intenţiile Invesco - WisdomTree.

La 20 iunie, piaţa a reacţionat şi la vestea deschiderii în SUA a unei noi burse de criptomonede, EDX Markets. Pentru moment, însă, entitatea se va specializa în deservirea instituţiilor şi nu poate fi comparată cu Binance sau Coinbase, a căror activitate se concentrează asupra clienţilor de retail. EDX este susţinută, printre altele, de Citadel Securities şi Virtu Financial, unii dintre cei mai mari market makers din lume, precum şi de Charles Schwab, fondul Fidelity Investments şi alte instituţii de pe Wall Street.

Un sondaj Nomura a indicat că 96% dintre investitorii instituţionali profesionişti, care gestionează aproape 5.000 de miliarde de dolari (303 instituţii), sunt dispuşi să investească în criptomonede. Totodată 82% dintre respondenţi au o părere pozitivă despre perspectivele pe termen lung ale Bitcoin şi Ethereum.

Mulţi operatori financiari tradiţionali sunt dornici să îşi arate entuziasmul faţă de tehnologia blockchain şi faţă de modalităţile prin care aceasta poate ajuta la actualizarea vechii infrastructuri financiare.

Fiecare mişcare trebuie monitorizată

Investitorii au devenit mai optimişti în privinţa riscului reputaţional asociat cu activele digitale, deoarece nume mari precum BlackRock şi Fidelity şi-au exprimat intenţiile legate de piaţa activelor digitale. Aceasta ar putea contribui la reducerea barierei mentale care a împiedicat unii investitori să achiziţioneze astfel de instrumente financiare.

Întrucât majorările ratelor dobânzilor au fost puse pe pauză de Rezerva Federală săptămâna trecută, unii participanţi la piaţă consideră că economia americană ar putea creşte, iar dolarul ar putea continua să scadă. Dacă acest lucru se va întâmpla, Bitcoin ar putea continua să îşi revină alături de pieţele de acţiuni.

"În timp ce viitorul Bitcoin rămâne necunoscut, investitorii de retail trebuie să fie foarte atenţi şi prudenţi cu privire la fiecare mişcare a Bitcoin deoarece a fost un an destul de tumultuos pentru cea mai mare monedă digitală. Susţinătorii Bitcoin nu ar trebui să uite că moneda încă se tranzacţionează cu aproape 56% mai jos faţă de maximele istorice. Depăşirea pragului de 30.000 de dolari este o victorie pentru cumpărători, însă continuarea mişcării ascendente ar putea fi sub semnul întrebării", subliniază Radu Puiu, analist financiar al XTB România.

Pe de o parte, Bitcoin încă prezintă un nivel considerabil de corelare cu indicele tehnologic din SUA, Nasdaq, ceea ce ar putea sugera o potenţială continuare a creşterii întrucât avansul Bitcoin a prezentat un decalaj faţă de piaţa tradiţională. Însă, o schimbare de atitudine pe pieţele de capital ar putea întrerupe recuperarea monedei. În plus, pragul de 30.000 de dolari are o importanţă psihologică în rândul investitorilor, motiv pentru care vânzătorii ar putea acţiona.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. btc in gold e pa! - fumat.. a fost furat aurul din el deja...

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb