Radu Soviani îl vede pe Nicu Marcu drept un fel de "Midas al fraudei" (II)

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2021

Radu Soviani îl vede pe Nicu Marcu drept un fel de "Midas al fraudei" (II)

Preşedintele ASF a contribuit la trucarea unei licitaţii, furând de la Poşta Română şi TVA-ul aferent contractului trucat, arată Soviani

Pe lângă lucrări ştiinţifice, pentru a deveni profesor universitar, Nicu Marcu avea nevoie, conform cutumelor academice, să fie director de proiect într-un program de cercetare. Pentru asta, actualul preşedinte al ASF a contribuit la trucarea unei licitaţii, furând de la Poşta Română şi TVA-ul aferent contractului trucat, scrie jurnalistul.

Povestea începe în 2009 când, Marcu împreună cu patru persoane au fondat "Asociaţia Tinerii Schimbă România". În acelaşi an, Tudor Gabriel Bohâlţeanu, vicepreşedintele Asociaţiei, unde Nicu Marcu era preşedinte, devine director general al Poştei Române. Conform lui Soviani, în ianuarie 2010, Marcu, Bohâlţeanu şi Valeriu Ioan Franc (aflaţi în conflict de interese deoarece făceau parte din aceeaşi asociaţie), semnează un contract de "cercetare", prin care Institutul Naţional de Cercetări Economice "Costin C. Kiriţescu " (INCE) al Academiei Române, câţiva profesori de la Craiova şi directorul de proiect Nicu Marcu devin beneficiarii reali ai unei achiziţii trucate la Poşta Română, scrie jurnalistul pe blog.

În opinia sa, Poşta nu avea nevoie de acest contract, în schimb Nicu Marcu da, pentru obţinerea titlului de profesor universitar. De altfel, la Poşta Română, "studiul" realizat sub conducerea lui Marcu şi procesul de predare-primire nu se găsesc, mai scrie Soviani. Conform celor relatate de jurnalist, nu a existat o fundamentare reală a cererii, iar Poşta avea propriul departament de analiză economică care putea să realizeze lucrarea, ce de fapt avea drept obiective banale evoluţii în Excel, pe care le poate face orice contabil pe baza datelor din bilanţ, în câteva zile, nu luni.

Tema lucrării era "Sistemul de indicatori pentru analiza performanţelor economico-financiare ale Companiei Naţionale Poşta Română", evaluarea contractului de consultanţă fiind de aproximativ 10.500 de euro fără TVA. Din fundamentare nu rezultă cum s-a ajuns la acest preţ, însă Soviani susţine că era necesar pentru a face parte din dosarul lui Marcu la funcţia de profesor universitar.

Din cele descrise de jurnalist, reiese că totul a fost o mascaradă. De fapt, Poşta primise cu câteva zile înainte (15 ianuarie), din partea lui Lucian Buşe, decanul facultăţii din Craiova, unde activa şi Marcu, o ofertă privind realizarea unui "sistem de indicatori", pentru o nevoie pe care Poşta încă nu o fundamentase. Este un prim indiciu al falsificării achiziţiei publice, spune Soviani. Poşta îşi fundamentează nevoia abia în data de 20 ianuarie, iar în 27 ianuarie apare câştigătorul Nicu Marcu (director de proiect), care "câştigă" de la colegul său de asociaţie cu o ofertă de exact 10.500 de euro fără TVA, cât fundamentase Poşta. De fapt, cele două oferte, a decanului facultăţii din Craiova şi a lui Marcu - prin Institutului Naţional de Cercetări Economice Costin Kiriţescu, sunt aproape identice, cu paragrafe copiate una de la alta, după cum arată Soviani.

"Academia Română - prin INCE Costin Kiriţescu, în final «bate» oferta identică a decanului Buşe, care se înţelesese prin Nicu Marcu cu Institutul Academiei ca acesta să trimită o ofertă doar cu preţul diferit (15.000 Euro fără TVA la Craiova vs 10.500 Euro fără TVA, la Institutul Academiei)", spune jurnalistul economic.

În plus, odată achiziţia trucată, Nicu Marcu (director de proiect), Valeriu Ioan-Franc - director INCE - Centrul de Documentare şi Gabriel Bohâlţeanu - director general Poşta Română - toţi aflaţi în conflict de interese în legătură cu semnarea acestui contract, falsifică preţul contractului de achiziţie publice în raport cu oferta şi realitatea legală de neplătitor de TVA al Centrului de Documentare, pentru a sifona, prin falsuri, Poşta Română, mai afirmă Soviani. Oferta acceptată de Poştă este fără TVA, iar Centrul de Informare şi Documentare Economică nu era plătitor de TVA şi nu putea emite facturi cu TVA, conform jurnalistului economic. Totuşi, în contract, Marcu, Franc şi Bohâlţeanu, falsifică rezultatul achiziţiei publice şi umflă preţul la 12.495 de euro, adăugând ilegal şi prejudiciind Poşta Română încă 19% la valoarea de ofertă, mai arată Soviani care prezintă documente în acest sens.

"Mai mult, deşi Facultatea lui Nicu Marcu «a pierdut» contractul cu Poşta, în favoarea lui Nicu Marcu (care era şi «cercetător» în Academia Română), în realitate nu cercetătorii Academiei Române au făcut «cercetarea» pentru Poşta Română, ci tot profesori de la Craiova", arată jurnalistul economic, adăugând că toate aceste lucruri se întâmplau când Nicu Marcu era Preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate, adică cel care ar fi trebuit să aibă toleranţă ZERO faţă de lipsa de integritate.

Acestea sunt doar câteva din cele relatate de Radu Soviani într-o serie de articole publicate pe blogul său, despre Nicu Marcu, actualul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Soviani: "Marcu şi Meghişan nu au reuşit nici să copieze corect datele dintr-un tabel Eurostat"

Soviani mai arată, în legătură cu metodele de lucru ale lui Marcu pentru realizarea lucrărilor ştiinţifice pentru Academia Română, cum, pentru a face articolul mai lung, acesta o convinge pe co-autoarea Mădălina Meghişan să aplice mai vechea tehnică a lui în ceea ce priveşte plagiatul fără indicarea surselor, respectiv copierea unui comunicat de presă Eurostat şi fără citarea sursei. Autorii cercetării încearcă să ascundă furtul punând ca sursă a unui tabel şi calcul Eurostat - Banca Centrală Europeană. În fapt, sursa este Eurostat, un comunicat de presă cu nr. 20/6 februrarie 2012, care nu se regăseşte la bibliografia celui de-al treilea articol Characteristics of the economic-financial crisis in Europe.

"Aflăm în schimb că există ţările «Oland», «Czech» sau «Leetonia», şi desigur analfabetismul autorilor care în loc de împrumuturi (loans) folosesc termenul credits. Desigur, în limbajul academic al autorilor, în limba engleză, la produsul intern brut se spune? Cum altfel decât PIB, ca în română. Oricum «Oland» şi «Leetonia» (în engleză Letonia este Latvia) sunt foarte tari pentru caracterizarea lui Nicu Marcu, prim autor. E ca şi când aţi studia o cercetare ştiinţifică despre Abibas, Mike, sau Powasonic (în loc de Adidas, Nike sau Panasonic). (...) Deşi ne anunţă că ne va prezenta Caracteristicile crizei economico-financiare din Europa, articolul nu prezintă nicio caracteristică, nu mai vorbesc de caracteristici diferenţiate ale ţărilor sau ale grupelor de ţări. Articolul nu calculează nimic, iar concluziile sunt lipite şi fără sens în raport cu restul articolului. În concluzii se referă la «măsuri anti-ciclice promovate de statele membre» (care state?, care măsuri? care politici?), la mix-ul de politici economice (fără să le identifice, fără să arate caracteristicile), la «planuri de austeritate» fără să arate unde, când şi cum s-au aplicat sau unde nu s-au aplicat şi ce rezultate, se referă la «financial societies» în loc de financial companies, pe scurt, o maculatură fără nicio valoare ştiinţifică. (...) În esenţă, articolul 3 fură cu tupeu calculele făcute de Eurostat în premieră - Eurostat menţionează îngroşat în comunicatul de presă că «Eurostat publică pentru prima dată un comunicat de presă cu date trimestriale privind datoria publică», iar Marcu şi Meghişan le fură cu tupeu, asumându-şi ei aceste calcule, şi indicând ca sursa (pentru date, chipurile ei făcând calculele) o sursă falsă, Banca Centrală Europeană. (...) Conţinutul copiat, din nou, cu distorsionarea datelor: comunicatul Eurostat se referă la datoria guvernamentală la sfârşitul trimestrului III 2011, iar în conţinutul copiat, Marcu şi Meghişan le copiază la virgulă, dar le atribuie întregului an 2011, cu aceleaşi cifre (4 trimestre). Ba mai mult, pentru Ungaria, unde Eurostat arată modificarea cu +4,8 puncte procentuale a datoriei publice/PIB, Marcu şi Meghişan decid să copieze pe dos: -4,8. Apropos, în limba engleză zecimalele sunt delimitate prin punct, nu prin virgulă, un motiv suficent ca nimeni să nu ia în serios vreodată vreun astfel de articol. Mă rog, poate Mirelea Cristea, Meghişan, Marcu şi îndrumătorul de proiect al lui Marcu", mai arată Radu Soviani.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Marcu a fost presedintele Consiliului National de Integritate? Asta chiar ca e o gluma buna. Daca ce spune Soviani este adevarat Republica Congo este parfum. Suntem rau de tot. Sper ca organele competentele sa faca cercetari sau sa-si prezinte Marcu demisia de onoare.. Da, da, onoare nu mai radeti asa.????????????

    1. Ce tot spui, frate? Nici măcar Soviani nu îl mai citește pe Soviani. Omul este intr-un delir acut. Îmi inspira mila.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb