Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat luni că agenţia nucleară a ONU şi-ar putea vedea afectată funcţionarea în termen de o lună dacă ţările membre nu-şi plătesc contribuţiile restante, transmite EFE, relatează agerpres.ro.
Într-un discurs ţinut în faţa membrilor Consiliului Guvernatorilor AIEA, organul executiv al agenţiei, Grossi a estimat volumul plăţilor restante la aproximativ 220 de milioane de euro (235 de milioane de dolari).
În declaraţii pentru presă la Viena, directorul general a descris situaţia ca fiind "regretabilă" şi a recunoscut că este "puţin surprins", deoarece alte agenţii ale Naţiunilor Unite nu par să se confrunte cu un asemenea nivel de neplată din partea statelor membre.
La sfârşitul anului 2022, volumul contribuţiilor restante era de aproximativ 97 de milioane de euro, în timp ce în cursul anului 2023 acesta s-a mai mult decât dublat.
Potrivit lui Grossi, acest lucru se datorează faptului că unii dintre marii contributori ai organizaţiei nu au trimis încă agenţiei nucleare fondurile pentru acest an.
"Nu voi face speculaţii, dar realitatea este că ne confruntăm cu o situaţie foarte gravă şi s-ar putea să fim nevoiţi să ne oprim (activităţile) într-o lună dacă nu primim banii datoraţi agenţiei", a declarat Grossi într-o conferinţă de presă la sediul AIEA din Viena.
El a adăugat că ultima dată când agenţia s-a aflat într-o situaţie similară a fost în 1995, precizând totodată că 44% din cele 177 de state membre datorează bani.
Bugetul anual al AIEA se ridică în prezent la 668 de milioane de euro, ceea ce face ca fondurile restante să reprezinte aproape o treime din ceea ce are nevoie agenţia pentru a funcţiona.
Cel mai mare contribuabil la bugetul agenţiei este reprezentat de Statele Unite, ţară urmată de China, Japonia şi mai multe state europene precum Germania, Franţa sau Italia.
Consiliul Guvernatorilor AIEA se reuneşte luni în capitala austriacă pentru a discuta, printre altele, despre situaţia nucleară din Iran, Ucraina şi Coreea de Nord, precum şi despre afacerile interne ale agenţiei.
1. ...doar prostu' plateste?
(mesaj trimis de rusu' care este doar schmecer în data de 11.09.2023, 18:40)
Neproliforarea nucleara a devenit doar o gluma proasta de cand rusia lu' putin a invadat Ucraina.
De unde sa mai sa mai aiba alde putin de sustinere...pai de la iran, china si de la kim cel gras.
Ce le ofera in schimb rusu'...doar grane, gaz si petrol ieftin? Doar prostii poate sa creada asa ceva.
Dar despre transferul de tehnologie nucleara si de material nuclear?
Afara cu rusii si prorusii de la AIEA...si uite asa se rezolva si problema spionilor rusi din Austria.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 19:47)
Totii banutii sa mearga la Zelenski,
restul sa ramana cu buza umflata,
slava
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 21:26)
Toti banutii vor merge la cei care vor reconstrui Ucraina, iar cu buza umflata va ramane doar putin & co, adica cei care vor plati, cu varf si indesat, oalele sparte...si nu numai.
Oricum rusia este o tara prea mare de administrat cu asa regim corupt si incompetent si, mai ales, dupa ce s-a depopulat masiv dupa "operatiunea speciala"...si n-au plecat aia prostii, nescolitii si puscariasii care au ajuns pe front.
La un moment dat se va prinde si Xi Jinping ca va fi mult mai usor sa invadeze Siberia (care oricum nu-i teritoriu rusesc) decat sa ocupe Taiwan-ul.
Slava Ucraina!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 23:34)
CNN a efectuat recent un sondaj de opinie in USA,care a aratat, ca 55 %
din populatie nu mai este de acord ca congresul american sa mai
sprijine Ucraina cu bani si arme.
Mare schimbare de narativa la CNN-ul democratilor americani.