Activitatea rafinăriilor petroliere, a centralelor energetice şi a distribuitorilor de combustibili din Franţa a fost afectată, ieri, de greva naţională declanşată ca formă de protest faţă de reforma sistemului de pensii.
Astfel, rata de procesare din cadrul celor 12 rafinării petroliere din Franţa a fost redusă, livrările de la şi către centralele energetice au fost blocate, iar furnizarea de combustibili - oprită în multe unităţi.
Cea mai mare companie petrolieră din Franţa, "Total" SA, şi-a oprit lucrul la rafinăria Donges - a doua ca mărime pe care o deţine în ţară. Greva a afectat rafinăriile deţinute de "Total", "Ineos Group Holding" Plc şi "LyondellBasell Industries" NV, potrivit sindicatului CGT. În plus, producţia de energie nucleară a "Electricité de France" SA a scăzut, ieri, cu 5.000 de megawaţi.
Greva din Franţa a afectat, de asemenea, porturile maritime. Activitatea portului Fos-Lavera a încetat în totalitate, angajaţii celui de-al treilea mare hub petrolier din lume intrând în cea de-a 16-a zi consecutivă de proteste.
Organizaţia rafinăriilor petroliere din Franţa a precizat că problemele din sectorul livrărilor de ţiţei ar putea începe, pentru consumatori, la data de 18 octombrie, ca urmare a grevei din porturi, care i-a costat pe procesatorii de petrol zeci de milioane de euro.
Angajaţii din Franţa au protestat, ieri, pentru a patra oară în ultimele cinci săptămâni, pe motiv că se opun planului de creştere a vârstei minime de pensionare la 62 de ani, de la 60.
Tot ieri, sute de mii de persoane au mărşăluit în oraşele din Franţa, printre demonstranţi numărându-se lucrătorii din transport, funcţionarii publici şi profesorii. La nivel naţional, ieri erau planificate 200 de demonstraţii. În acest context au fost afectate şi activităţile de transport din Franţa.
Guvernul de la Paris consideră că va economisi 70 miliarde euro din creşterea vârstei de pensionare la 62 de ani, în 2018.