Cele două camere ale parlamentului, reunite ieri, au luat act de rapoartele de activitate ale Consiliului Naţional al Audiovizualului pe anii 2004 şi 2005. Raportul pe 2004 a fost prezentat succint de Ralu Filip, preşedintele Consiliului National al Audiovizualului, care a arătat că, în acel an, CNA a fost criticat pentru prestaţia din timpul alegerilor, deşi "s-a rezumat să facă ceea ce Legea electorală l-a obligat". "În anul 2004, CNA-ul a fost una dintre puţinele instituţii publice care s-au supus auditării şi întreaga echipă a CNA a funcţionat foarte bine, faţă de alte instituţii, neavând blocaje şi nici crize şi am ajuns în consiliu propuşi de formaţiuni politice diferite", a spus Ralu Filip, citat de Rompres. Referindu-se la activitatea CNA pe anul 2005, el a menţionat că instituţia pe care o conduce a avut o activitate deosebită, mult peste cea din 2004. Vicepreşedintele Comisiei pentru cultură din Senat Ion Dumitrescu a prezentat rapoartele legate de activitatea CNA apreciindu-le ca fiind profesioniste şi elaborate, adăugând că, în urma dezbaterilor, comisiile au hotărât să propună plenului camerelor reunite ale parlamentului aprobarea rapoartelor de activitate ale CNA.
În cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Răzvan Theodorescu a apreciat ceea ce a făcut CNA în materie de integrare în Uniunea Europeană (audiovizualul este singura materie de acquis comunitar din domeniul culturii), transparenţa pe care a introdus-o în materie de acţionariat. O altă problemă pe care CNA a rezolvat-o este cea a cercetării şi a implicaţiilor (în 2001 s-a creat un centru de documentare şi s-a publicat şi o revista, "Forumul Audiovizualului"), a spus el. Răzvan Theodorescu a menţionat că "un bun CNA trebuie să enerveze toate grupurile politice, toate partidele, numai atunci va fi cu datoria împlinită".
Preşedinte Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, Minodora Cliveti, s-a arătat dezamăgită mai ales de felul în care CNA a monitorizat două probleme importante ale societăţii româneşti: problema violenţei în mijloacele de informare audiovizuale şi felul în care este reflectă imaginea femeii în mass-media. Deputatul PNL Emilian Frâncu a opinat că, dacă pentru anul 2004 sunt rezerve, pentru raportul pentru anul 2005 se consideră activitatea CNA ca fiind deosebită, mult peste cea din 2004.
"Oricât de bine ar fi lucrat reprezentanţii CNA, rămân multe de făcut, mai ales pentru eliminarea violenţei limbajului", a spus Emilian Frâncu. El a făcut şi o recomandare pentru posturile locale de televiziune, "domeniu unde mai sunt multe de făcut".
Deputatul conservator Nicolae Popa i-a solicitat lui Ralu Filip "să facă ordine şi disciplină în instituţia pe care o păstoreşte, deoarece există nemulţumiri şi semne de întrebare neelucidate". "Vom vota pentru continuitate, dar cerem conducerii CNA să înţeleagă şi să dea dovadă de responsabilitate; CNA trebuie să se remarce prin transparenţă şi profesionalism, PC dorind o activitate fără sincope", a afirmat deputatul Nicolae Popa.