RAPORT AL BĂNCII MONDIALE: Deficitul de cont curent şi presiunile inflaţioniste sunt riscuri pentru economia românească

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 ianuarie 2007

Deficitul de cont curent a crescut anul trecut, în Româ­nia, depăşind 10% din PIB, astfel că ţara noastră trebuie să-şi reducă acest indicator în 2007, prin temperarea cererii interne, notează Raportul economic periodic UE8+2 al Băncii Mondiale, prezentat ieri într-o videoconferinţă, la Varşovia, de Thomas Laursen, economist principal al instituţiei şi autor coordonator al raportului.

Conform documentului, în 2006, deficitele de cont curent au depăşit 10% din PIB în Estonia, Letonia, Bulgaria şi Româ­nia, în unele ţări ajungând la niveluri îngrijorătoare. Raportul indică, însă, că investiţiile străine directe au acoperit deficitele Republicii Cehe şi Poloniei, şi cea mai mare parte din cele ale Ungariei, Bulgariei şi României. Mai precis, în România, deficitul a fost acoperit în proporţie de peste 80% de investiţii străine directe.

Raportul privind regiunea UE8+2, care cuprinde Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia, subliniază că presiunile inflaţioniste s-ar putea accentua în 2007. Thomas Laursen a precizat: "În vreme ce inflaţia pare sub control în Polonia şi Republica Cehă, alte state întâmpină dificultăţi.

Reprezentantul Băncii Mondiale subliniază că anul 2007 va aduce cu sine o nouă rundă de reglementări privind creşterea preţurilor pentru cele mai multe ţări din UE8+2, impactul asupra inflaţiei urmând să fie probabil cel mai pronunţat în Ungaria, Cehia, Estonia, Lituania şi România. Dar, spune Thomas Laursen, scăderea preţului petrolului, din ultima vreme, ar putea contribui la amortizarea presiunilor inflaţioniste în 2007.

Raportul mai arată că producţia a crescut într-un ritm accelerat în regiunea suspusă analizei, în 2006, dar este posibil ca acest ritm să se modereze uşor în 2007. Potrivit raportului, creşterea reală a PIB s-a consolidat şi în România, ţara noastră consemnând o rată superioară de expansiune faţă de anul precedent, în pofida aprecierii monedei naţionale.

În schimb, în regiune au stagnat anumite reforme: sectoarele strategice sunt, încă, în proprietatea statului, piaţa muncii nu este prea flexibilă, mediul de afaceri a făcut progrese limitate, a încetinit dezvoltarea pieţei de capital, guvernanţa contiuă să fie o problemă.

Creşterea excesivă a creditului contribuie la supraîncălzirea economică

Raportul Băncii Mondiale subliniază că extinderea rapidă a creditelor nu a slăbit sistemele bancare din regiune, dar situaţia necesită o monitorizare atentă. "O rată excesivă de creştere a creditului în unele ţări contribuie la supraîncălzirea economică şi la mari dezechilibre externe, mai cu seamă în statele baltice, şi, într-o oarecare măsură, în România şi Bulgaria", informează documentul. Specialiştii Băncii Mondiale menţionează că se impune o monitorizare atentă şi, în unele ţări, reglementări prudenţiale mai stricte pentru sistemul bancar, respectiv o reacţie mai fermă faţă de situaţiile în care creşterea rapidă a creditelor este asociată cu creşterea riscurilor macroeconomice, inclusiv evitarea politicilor fiscale pro-ciclice şi măsuri care să descurajeze împrumuturile către persoanele fizice.

Adoptarea euro - cel mai devreme în 2012

Raportul Băncii Mondiale precizează că majoritatea statelor noi membre ale UE au renunţat la termenele iniţiale preconizate pentru aderarea la zona euro. Potrivit acestuia, România nu are un plan concret în acest sens, însă adoptarea monedei unice nu poate fi făcută mai devreme de anul 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb