RAPORT ASF Piaţa fondurilor deschise şi închise de investiţii este dominată, în prezent, de investitorii persoane fizice

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 august 2014

Grupurile bancare reprezintă categoria dominantă, din totalul societăţilor de administrare a investiţiilor (SAI), controlând mai mult de jumătate din totalul cumulat al activelor societăţilor de administrare, precizează raportul ASF. Acestea beneficiază, în opinia ASF, de avantajul deţinerii unor reţele extinse de distribuţie şi de accesul la un număr important de potenţiali clienţi.

Primele cinci SAI după volumul activelor sunt societăţi afiliate sistemului bancar, iar activele administrate de acestea, la 30 iunie 2014, însumau peste 14.244,35 milioane de lei, respectiv 94,56% din activul net total al industriei fondurilor, mai arată ASF.

Raportul ASF precizează: "Conform obiectivului principal de activitate şi ca urmare a preferinţei investitorilor pentru plasamente cu un grad cel puţin mediu de lichiditate, cele mai multe dintre vehiculele investiţionale administrate de SAI-uri sunt fondurile deschise de investiţii. Totodată, pe ansamblul pieţei există un număr semnificativ de conturi individuale de investiţii, dar acestea sunt administrate de cinci SAI, celelalte nefiind interesate de acest segment de piaţă. De asemenea, fondurile închise de investiţii se află pe o treaptă inferioară a preferinţei investitorilor, numărul şi valoarea cumulată a activelor acestora fiind mult mai reduse decât cele ale fondurilor deschise".

Cinci SAI administrau 232 conturi individuale de investiţii

La data de 30.06.2014, cinci societăţi de administrare a investiţiilor administrau 232 conturi individuale de investiţii, care însumau o valoare a activului de 182.344.296,26 lei. Dintre acestea, un număr de trei sunt SAI afiliate sistemului bancar şi administrau, la finele semestrului I, peste 50% din activele totale ale conturilor individuale, potrivit ASF.

Activele fondurilor deschise de investiţii au crescut cu 18,23%

Valoarea cumulată a activelor organismelor de plasament colectiv a consemnat un trend gradual crescător care s-a manifestat pe parcursul ultimilor ani şi a continuat inclusiv în perioada analizată, se arată în raporul ASF. Pe parcursul semestrului I 2014 toate categoriile de organisme de plasamente colectiv autorizate în România au avut creşteri ale valorii activelor totale, principala contribuţie având-o fondurile deschise de investiţii ale căror active totale au sporit în semestrul I cu circa 2,4 milioane de lei (18,23%).

Raportul ASF spune: "Deşi evoluţiile bursiere ale SIF-urilor şi FP au fost în general pozitive pe parcursul semestrului I, până la momentul trecerii datelor ex-dividend care au generat corecţii fireşti ale preţurilor, valorile activelor acestora au cunoscut doar aprecieri procentuale modeste prin comparaţie cu fondurile deschise şi fondurile închise de investiţii care au beneficiat de intrări nete de capital din partea investitorilor.

Din perspectiva structurii plasamentelor, fondurile deschise de investiţii sunt orientate preponderent către plasamente în obligaţiuni, în vreme ce SIFurile, FP şi fondurile închise de investiţii au o orientare dominantă către plasamentele în acţiuni.

Această diferenţiere a politicii investiţionale a diferitelor categorii de organisme de plasamente colectiv este justificată de caracterul închis sau deschis al fiecărui astfel de tip de entitate precum şi de preferinţele de lichiditate şi apetitul la risc al investitorilor care investesc în aceste entităţi.

În ultimii ani participanţii pe piaţa fondurilor deschise de investiţii s-au arătat mai interesaţi de fondurile ce investesc în obligaţiuni şi alte instrumente cu venit fix şi care comportă un risc mediu sau scăzut. De cealaltă parte, SIF-urile şi FP au fost beneficiarele unor portofolii de participaţii la companii româneşti pe care le-au primit la constituire şi ulterior au rămas interesate preponderent de această clasă de active.

Pe ansamblul pieţei, structura consolidată a plasamentelor tuturor organismelor de plasamente colectiv arată o alocare relativ echilibrată între investiţiile în acţiuni şi OPC (circa 21,7 miliarde lei) şi instrumente cu venit fix (aproximativ 17,8 miliarde lei)".

Pe ansamblul pieţei, structura plasamentelor deţinute de organismele de plasament colectiv nu s-a modificat semnificativ în semestrul I 2014. Singura tendinţă care se remarcă este o uşoară reducere a ponderii plasamentelor în acţiuni şi drepturi, concomitent cu o creştere a ponderii obligaţiunilor, mai precizează raportul ASF, care adaugă că modificarea structurii activelor a fost mai puţin rezultatul schimbărilor politicilor de plasament ale organismelor colective şi mai degrabă efectul ratei mai accelerate de creştere a activelor (prin noi aporturi de capital) în cazul fondurilor deschise de investiţii orientate spre investiţii în obligaţiuni şi instrumente cu venit fix.

În ceea ce priveşte structura pe categorii de investitori, ca număr şi ca valoare cumulată a deţinerilor, piaţa fondurilor deschise şi închise de investiţii este dominată în prezent de investitorii persoane fizice.

Raportul ASF menţionează: "Aceasta structură pe tipuri de investitori este o particularitate a fondurilor deschise de investiţii pe care o întâlnim pe majoritatea pieţelor europene. Totodată aceasta dă mai multă stabilitate fondurilor (prin dependenţa mai redusă de un număr mic de investitori cu valoare mare a participaţiilor şi cu volatilitate ridicată a subscrierilor şi răscumpărărilor), fapt care este încurajat de grilele progresive de comisioane de răscumpărare care stimulează deţinerile pe termen mediu şi lung, strategie mai puţin potrivită pentru persoanele juridice (companiile comerciale) care au nevoie de o gestiune pe termen scurt a trezoreriei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb