Ritmul de creştere economică va continua să scadă şi în treimestrul al treilea, astfel că, la finele anului, Produsul Intern Brut va fi cu 4,7% mai mare decît la finele anului trecut, arată analiştii "Bank Austria Creditanstalt". Estimarea austriecilor este mai pesimistă decît a autorităţilor care mizează pe o expansiune a economiei cu 5,5% - 5,7%.
Economia noastră şi-a scăzut ritmul de creştere începînd cu trimestrul al doilea cînd acesta a fost de aproximativ 4%. Aceasta după ce în primul trimestru PIB cunoscuse o expansiune de 5,9% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
La jumătatea anului, ritmul de creştere economică a ajuns la 4,9%, în scădere faţă de primul semestru al anului trecut, cînd a fost de 8,3%.
Analiştii asutrieci pun acesată încetinire pe seama declinului important al agriculurii din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a inundaţiilor.
M.S.
Citiţi, în pagina 8, articolul "Piaţa bancară românească va suferi un nou val de achiziţii şi fuziuni"
(continuare în pagina 2)
Producţia industrială a fost şi ea afectată de inundaţii, astfel că expansiunea acesteia a scăzut la 3,6% în prima jumătate a anului, comparativ cu 6,2% în perioada similară a anului trecut.
Cel mai bine stă sectorul serviciilor care a continuat să reprezinte motorul de creştre al economiei, înregistind un avans de 6,9% în perioda de referinţă. Analiştii austrieci explică rata mare de creştere a servicilor prin sporirea consumului intern, cu 11,7% în primul semestru, ca urmare a majorării veniturilor, a dezvoltării creditării şi a efectului introducerii cotei unice de impozitare.
Consumul, investiţiile şi aprecierea monedei naţionale vor determina dezvoltarea economică din a doua parte a anului. Totuşi, aceleaşi elemente vor afecta negativ şi deficitul de cont curent, sînt de părere analiştii BA-CA.
BA-CA estimează un deficit de cont curent de 6,8 miliarde de euro (8,9% din PIB) la finele anului. Autorităţile vizează însă o ţintă de 7,75% din PIB.