RAPORT BANK AUSTRIA CREDITANSTALT: Economia românească îşi va încetini ritmul de creştere la 4,7%

M.S.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 octombrie 2005

Ritmul de creştere economică va continua să scadă şi în treimestrul al treilea, astfel că, la finele anului, Produsul Intern Brut va fi cu 4,7% mai mare decît la finele anului trecut, arată analiştii "Bank Austria Creditanstalt". Estimarea austriecilor este mai pesimistă decît a autorităţilor care mizează pe o expansiune a economiei cu 5,5% - 5,7%.

Economia noastră şi-a scăzut ritmul de creştere începînd cu trimestrul al doilea cînd acesta a fost de aproximativ 4%. Aceasta după ce în primul trimestru PIB cunoscuse o expansiune de 5,9% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

La jumătatea anului, ritmul de creştere economică a ajuns la 4,9%, în scădere faţă de primul semestru al anului trecut, cînd a fost de 8,3%.

Analiştii asutrieci pun acesată încetinire pe seama declinului important al agriculurii din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a inundaţiilor.

M.S.

Citiţi, în pagina 8, articolul "Piaţa bancară românească va suferi un nou val de achiziţii şi fuziuni"

(continuare în pagina 2)

Producţia industrială a fost şi ea afectată de inundaţii, astfel că expansiunea acesteia a scăzut la 3,6% în prima jumătate a anului, comparativ cu 6,2% în perioada similară a anului trecut.

Cel mai bine stă sectorul serviciilor care a continuat să reprezinte motorul de creştre al economiei, înregistind un avans de 6,9% în perioda de referinţă. Analiştii austrieci explică rata mare de creştere a servicilor prin sporirea consumului intern, cu 11,7% în primul semestru, ca urmare a majorării veniturilor, a dezvoltării creditării şi a efectului introducerii cotei unice de impozitare.

Consumul, investiţiile şi aprecierea monedei naţionale vor determina dezvoltarea economică din a doua parte a anului. Totuşi, aceleaşi elemente vor afecta negativ şi deficitul de cont curent, sînt de părere analiştii BA-CA.

BA-CA estimează un deficit de cont curent de 6,8 miliarde de euro (8,9% din PIB) la finele anului. Autorităţile vizează însă o ţintă de 7,75% din PIB.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb