RAPORT BCR:  Listările companiilor de stat nu rezolvă problemele Bursei

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 mai 2011

Listările companiilor de stat nu rezolvă problemele Bursei

Deşi capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) ar creşte cu până la 50%, la 25,4 miliarde euro, odată cu listarea unor pachete minoritare ale companiilor de stat energetice, dar şi prin epuizarea deţinerii statului la "Fondul Proprietatea", totuşi, problema fundamentată de dimensiune a BVB nu ar fi rezolvată, susţin analiştii BCR, într-un raport prezentat investitorilor instituţionali la începutul acestei luni. Raportul ia în calcul, printre altele, listarea a 36% din "Hidroelectrica" şi a 43% din "Nuclearelectrica" până la începutul anului 2013, şi distribuirea participaţiei statului la FP către foştii proprietari până în trimestrul al doilea din 2013.

"Potrivit unui calcul orientativ, capitalizarea Bursei ar creşte cu până la 50%, iar capitalizarea free-float-ului BVB s-ar dubla, în cel mai bun caz, dar, raportat la dimensiunea pe care BVB ar putea să o atingă, impactul nu ar fi spectaculos", au susţinut, ieri, analiştii BCR, în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând: "Prin aceste listări, problema fundamentală de dimensiune a BVB raportată la dimensiunea economiei româneşti nu ar fi rezolvată. Asta înseamnă că numai listarea unor companii importante poate să făcă Bursa de la Bucureşti o piaţă importantă care să le ajungă din urmă pe cele din Cehia şi Ungaria".

Potrivit analiştilor citaţi, BVB are o lichiditate de referinţă de zece milioane de euro/zi, adică mai puţin de jumătate din valoarea tranzacţiilor aferente unui singur emitent important din state precum Cehia, Ungaria sau Polonia.

Mai mult decât atât, opinează analiştii BCR, un investitor instituţional străin nu poate să îşi diversifice expunerea pe mai multe sectoare la Bursa de Valori Bucureşri, dat fiind că peste 90% din free-float-ul de la BVB este asigurat de companiile din sectorul energetic şi bancar (incluzând, aici, atât companiile listate din sectoarele respective, cât şi fondurile de investiţii FP şi societăţile de investiţii financiare cu deţineri în cele două sectoare).

"Sectorul farma are o pondere în free-float-ul bursier mai mică de 5%, iar alte sectoare decât bancar, energie şi farma reprezintă împreună mai puţin de 10% din capitalizarea free-float-ului, ceea ce denotă lipsa de alternative a investitorilor mari să îşi construiască portofolii diversificate sectorial din cauza lipsei de lichiditate corespunzătoare", au precizat analiştii BCR, continuând: "Remarcăm, în acest sens, lipsa de alternative investiţionale în agri-cultură şi indus-tria alimentară, precum şi reprezentativitatea redusă a ramurilor industriei prelucrătoare împreună cu absenţa cu desă-vârşire a industriei telecom".

Analiştii BCR estimează că indicele BET al celor mai lichide 25 de companii listate ar putea să se aprecieze cu circa 12%, în contextul creşterii cu 5% a creditului nonguvernamental şi a menţinerii cursului la 4,1 lei pentru un euro. Cei de la BCR au pus la punct un model econometric care explică dinamica pieţei bursiere (măsurată prin indicele BET în lei) prin acţiunea a trei factori consideraţi variabile independente: creditul neguvernamental, cursul de schimb RON/EURO şi randamentul curent al obligaţiunilor guvernamentale în euro emise pe zece ani de statul român.

Mihai Căruntu: "Mi-e greu să cred că acţiunile FP ar putea să scadă sub 0,5 lei/unitate, având în vedere că numai din banii din depozitele bancare ale FP, participaţia de la Petrom şi de la celelalte companii listate din portofoliu rezultă o valoare de 0,48 lei/acţiune FP".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Pai una dintre probleme ar fi chiar listarea BCR. Nu mai pot sa vad sleahta de iobagi si serbi benevoli de la BCR, imprastiind sporii pe toate canalele. Stim exact ce vor austriecii. Mi-ar fi foarte rusine in locul acestor mari ANALISTI(stiti la ce ma refer), care in mod sigur sunt urmasii unora pe care i-a sodomizat intelectual (si nu numai), imperiul Otoman.Ori sunt odraslele celor care au vindut BCR si au uitat sa rascumpere pachetul de la BM si IFC.

    In mod evident ei incearca sa acoperejaful instituit de patronii lor. Si faptul ca BCR(ERSTE) se eschiveaza de la obligatia asumata prin contractul de cumparare. sa listeze BCR la BVB. ANALISTI...cu totii...dupa cum le spune si numele! Va rog sa nu uitati sa mentionati numele cirnatarului Vladescu. El "a uitat" sa rascumpere pachetul. Un epi-CUREAN, cum singur s-a definit... 

    1. Ai ramas in comunism cu ura impotriva imperialistilor? Dute nene in Cuba sau Corea de Nord. Aici au ajuns cei ce stiu sa faca o companie profitabila. Tu vrei o armata de trintori care sa ceara doar pomeni. La munca baiete sau dute la cersit in Italia.

      analistii astia vor sa zica doar ca ar trebui adusi emitenti si din zona privata. dar cred ca se indoiesc si ei ca are cineva priceperea necesara?

    Listari?Au trecut 8luni si Brokerul nu a adus nici un eminent.Cum sa aduca eminenti cand nu stie nici macar Codul.Domnule ANDREI si Domnul DAN PAUL il mai lasati mult pe acest anonim ?

    1. Pai brokerul este ocupat de alte subiecte de bursa, mai cu toc...

      Pentru binele bursei, speram ca aga din iunie sa nu-l mai prinda, ca oricum nu mai este sustinut de cine l-a adus. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb