Raport Foodwatch: 90% din pâinea din supermarketurile europene conţine reziduuri de pesticide

I.GHE.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 octombrie 2023

Raport Foodwatch: 90% din pâinea din supermarketurile europene conţine reziduuri de pesticide

English Version

Documentul întocmit de ONG Foodwatch a analizat 2234 de sortimente de panificaţie Doar în 18 cazuri reziduurile au depăşit limita maximă a substanţei active Cele mai multe cazuri de abateri au fost consemnate în Franţa, Germania şi Irlanda Foodwatch le solicită retailerilor ca începând din anul 2025 să nu mai pună în vânzare produse de panificaţie rezultate din cereale tratate cu pesticide

Peste o treime din produsele din cereale şi peste 90% din produsele de panificaţie vândute în supermarketurile din Uniunea Europeană conţin reziduuri de pesticide, care însă depăşesc foarte rar pragul de reglementare, arată cel mai recent raport al ONG-ului Foodwatch.

Pe baza datelor de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), raportul arată că mai mult de o treime (37%) dintre produsele cerealiere conţin unul sau mai multe pesticide. Dintr-un eşantion de 2.234 de produse analizate în supermarketurile europene, dar cu precădere în cele din Germania, Franţa şi Irlanda, 837 au fost contaminate cu 65 de pesticide.

Cele mai folosite pesticide, fungicide şi insecticidegăsite în produsele analizate sunt Chlormequat (25,7%) - un regulator de creştere a plantelor, urmat de Pirimifos-metil (16,5%) - prezent în multe insecticide aplicate în timpul depozitării cerealelor, butoxid de piperonil (14,2%), cypermethrin (8%), deltamethrin (7,3%), tebuconazole (3,9%) şi glifosat (3,6%).

Cu toate acestea, din cele 1.215 reziduuri găsite, doar 18 au depăşit pragul de reglementare, adică limita maximă de reziduuri (LMR) stabilită pentru fiecare substanţă activă de către Comisia Europeană pe baza datelor EFSA.

Similar, cantitatea de reziduuri variază considerabil de la un produs la altul, fiind de sub 10% în probele de secară şi hamei şi ajungând la aproape 90% în pâine şi alte produse de panificaţie din grâu.

Camille Dorioz, manager de campanii la Foodwatch, a declarat, potrivit unui comunicat de presă emis de organizaţia neguvernamentală: "Impactul acestor reziduuri de pesticide asupra sănătăţii noastre este în mare parte necunoscut pe termen lung, mai ales dacă ne referim la un cocktail din aceste substanţe sau ingestia diferitelor molecule pe parcursul zilei".

În Europa, cerealele precum grâul sau porumbul ocupă jumătate din terenul cultivat, iar culturile de cereale primesc peste 50% din tratamentele cu pesticide în Franţa şi 45% în Germania, arată raportul Foodwatch. Cu toate acestea, din graficul prezentat în raport, reiese că fermierii din Irlanda folosesc cea mai mare cantitate de pesticide sintetice la hectar, urmaţi de cei din Germania, Franţa, Ţările de Jos şi Lixemburg, ultimul stat având doar o mică suprafaţă cultivată. În raport, ţara noastră se află într-o situaţie favorabilă deoarece din 2013 şi până acum a redus considerabil cantitatea de îngrăşăminte sintetice folosită în culturile agricole.

În documentul citat, experţii Foodwatch arată că distribuitorii nu au o strategie globală de reducere a pesticidelor din produsele lor pe bază de cereale. Aceştia sunt chiar acuzaţi că au realizat campanii de marketing care generează "deturnări susceptibile de a induce în eroare consumatorii".

Cu toate aceste, există şi câteva excepţii menţionate în lucrarea respectivă: distribuitorul elveţian Migros - care procesează anual 85.000 tone cereale, sau brutăria germană Mauer, care cultivă 90 de hectare de teren agricol "fără pesticide, OMG-uri (n.red. - organisme modificate genetic) sau regulatori de creştere". Prin urmare, Foodwatch solicită ca aceste practici să fie generalizate.

"În toată Europa, distribuitorii au un rol de jucat în această schimbare esenţială ", conchide organizaţia în studiul său. Aceasta subliniază, de asemenea, unele măsuri, cum ar fi instituirea de subvenţii şi stimulente financiare pentru practici care să permită reducerea efectivă a utilizării pesticidelor sau punerea în aplicare a unei taxe europene pe utilizarea pesticidelor.

Deoarece ţara lor a fost este nominalizată ca exemplu negativ în acest raport, membrii Intercereales - o asociaţie a producătorilor francezi de cereale -, deşi nu contestă cifrele din raport, acuză ONG-ul că "induce teama la consumatorii francezi şi europeni", potrivit euractiv.fr. Fermierii francezi susţin că 63% dintre probe nu conţin urme de reziduuri, şi celelalte fiind foarte departe de pragurile definite în reglementări.

Într-un comunicat de presă al Intercereales menţionat de sursa citată se arată: "Studiul Foodwatch confirmă, spre deosebire de ceea ce explică ONG-ul, că reglementările sunt respectate şi că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilor [...] Sistemul de control îşi arată deplina eficacitate".

În 2022, Foodwatch a publicat un studiu cu privire la agricultura europeană fără pesticide, deziderat care, în opinia experţilor ONG-ului, ar putea fi realizat în următorul deceniu. Potrivit acelui studiu, cele mai bune culturi pentru eliminarea pesticidelor sunt cele de grâu şi porumb, deoarece există metode mult mai ieftine şi mai facile pentru fermieri pentru combaterea alternativă a dăunătorilor. Specialiştii Foodwatch afirmă că oprirea utilizării pesticidelor pe cereale este cel mai rapid şi cel mai rentabil mod de a salva albinele, insectele şi plantele, şi cea mai bună soluţie pentru prevenirea unor boli cum ar fi cancerul, impotenţa şi depresia pentru angajaţii fermelor, pentru cei care locuiesc în mediul rural şi pentru consumatori.

În documentul citat, experţii Foodwatch arată: "Scopul nostru este ca toate produsele din cereale vândute în supermarketurile din UE să fie produse fără utilizarea pesticidelor. Cererea noastră se referă la o transparenţă totală din partea fermierilor şi producătorilor, pentru a sproi siguranţa consumatorilor, transparenţă la care să adere şi toţi comercianţii cu amănuntul din Uniunea Europeană, deoarece supermarketurile sunt cele care decid ce produse oferă consumatorilor şi care astfel influenţează în mod semnificativ ceea ce produc furnizorii".

De aceea, în finalul raportului Foodwatch solicită retailerilor să achiziţioneze, începând cu anul 2025, doar produse de panificaţie din cereale care nu au fost tratate cu pesticide, şi să asigure transparenţa totală prin publicarea unor rapoarte anuale cu privire la conţinutul de pesticide al produselor puse în vânzare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. si n romania piinea contine 100% fertilizatorii de la griul modificat genetic si toate culturile ,cultivate industrial.

    1. Țăranii, dacă ar fi deștepți ca tine, ar da cu pâine pe câmp.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb