Raport FP: Evaluare de aproape 54,5 miliarde lei pentru Hidroelectrica

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 iunie 2023

Raport FP: Evaluare de aproape 54,5 miliarde lei pentru Hidroelectrica

Listarea producătorului de energie la BVB este aşteptată luna viitoare

Compania Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţara noastră, este evaluată la circa 54,5 miliarde de lei, conform calculelor noastre realizate pe baza ultimului raport al Fondului Proprietatea (FP), aferent lunii mai, valoare foarte apropiată de cea din aprilie, dar sub cea din urmă cu douăsprezece luni, de 57 miliarde de lei.

Faţă de profitul record al anului trecut, de 4,4 miliarde lei, ultima evaluare a Hidro indică un raport Price to Earnings Ratio (PER) de 12,4, iar raportat la profitul bugetat de producătorul şi furnizorul de energie pentru acest an, de 3,7 miliarde de lei, indicatorul devine 14,7. Spre comparaţie, Verbund din Austria, unul dintre cei mai mari producători de energie din surse hidro din Europa, avea la finalul anului trecut un raport PER de 15,9, cu mult sub nivelurile de aproape 40 din 2021 şi 2020, în condiţiile scăderii capitalizării şi dublării profitului.

Conducerea Hidroelectrica a anuanţat, săptămâna trecută, că estimează ca listarea producătorului de energie la BVB să aibă loc în iulie, ceea ce înseamnă că oferta de vânzare de acţiuni, derulată de Fondul Proprietatea, poate să înceapă în această lună.

Prin operaţiunea de piaţă, FP vrea să înstrăineze o parte sau întreaga deţinere în Hidroelectrica, de 19,94%, printr-o ofertă ce va avea loc doar la Bursa de Valori Bucureşti, cu toate că administratorul fondului, Franklin Templeton, a promovat o listare duală.

Dimensiunea pachetului de acţiuni ce va fi scos la vânzare, precum şi preţul, nu sunt încă cunoscute, prospectul fiind probabil în curs de aurorizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În primul trimestru al anului, veniturile din contractele cu clienţii ale Hidroelectrica au crescut cu 31,3%, la 3,27 miliarde de lei, în ciuda înrăutăţirii condiţiilor din piaţa energiei electrice, după introducerea mecanismului de achiziţie centralizată la 450 de lei/MWh, conform unui raport al societăţii de brokeraj Prime Transaction.

Creşterea importantă a veniturilor şi menţinerea relativ stabilă a cheltuielilor au făcut ca profitul operaţional al Hidroelectrica să urce cu 28,4% în primul trimestru, până la 1,98 miliarde lei, în timp ce profitul net trimestrial a crescut cu 33,8%, la 1,72 miliarde de lei, potrivit documentului.

"Rezultatele sunt bune, uşor peste aşteptări, însă până la finalul anului este de aşteptat să fie ponderate de plafonarea de preţ aplicată de la 1 ianuarie, în aşa fel încât profitul net pe 2023 să ajungă sub cel de anul trecut", se menţionează în raportul Prime.

Compania este lider în ţara noastră în producţia de energie electrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională. Într-un an hidrologic mediu, Hidroelectrica asigură 30% din totalul producţiei naţionale de energie electrică. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale din România. Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din Hidroelectrica.

Notă

În raportul FP, ce se bazează pe evaluări făcute de KPMG, Valoarea Activului Net (VAN) al Fondului este indicată la 14,39 miliarde de lei, în vreme ce deţinerea FP în Hidroelectrica echivalează cu 75,51% din VAN. Deoarece fondul are 19,94% din producătorul de energie, evaluarea Hidro devine 54,5 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. O evalueaza la 120 pentru ca dupa ce iese prospectul sa ne spuna ca pretul e 115 sau intre 115 si 120.

    PER de 14?! Pai de ce aș cumpăra așa ceva când la BVB sunt companii cu PER sub 6-7 !!!! Adică la jumătate de preț!!! FPul trage mare tun!!!

    1. Oferta va avea succes indiferent de preț, dacă FP reușește să vândă la preț maxim (și o va face), atunci vor da acționarilor o super felie de bănet!

      da, de aceea a si cazut cotatia FP cu 20%, ca va da acționarilor o super felie de bănet

      Sunt multi berbeci care aruncă banii aiurea....plus fondurile de pensii, unde banii nu.s ai lor dar dă bine să aibă Hidro in portofoliu!

      Da bine in portofoliu doar pana la calcularea randamentului ca dupa ...

    E mult supraevaluata la 55 miliarde.In zona lui 35 ar fi aproape de adevar adica cu aprox 36% mai jos.

    Poate fp o evaluaza la cat o evalueaza, dar piata evalueaza FP, la aporx 11 miliarde lei, tinand cont de faptul ca au luat acum dividende de 1 mld de la hidro rezulta ca piata evalueaza partea de 20% din hidro post dividend la cca 8 mld, adica 40 mld toata hidro, PER cca 9.

    1. Bravo, cea mai pertinenta remarca.

      Corect!!!

    Poate fp o evaluaza la cat o evalueaza, dar piata evalueaza FP, la aporx 11 miliarde lei, tinand cont de faptul ca au luat acum dividende de 1 mld de la hidro rezulta ca piata evalueaza partea de 20% din hidro post dividend la cca 8 mld, adica 40 mld toata hidro, PER cca 9.

    Cresterea veniturilor poate fi si din nefactuarea la timp catre clientii casnici, poate si juridici.  

    1. Sigur. Sunt clientul lor de 1 an, dar nu le-am vazut inca factura, desi dau indexul aproape cu regularitate

    Noroc de Ceaușescu că a construit să aveți ce vinde numai în România se vinde totul la bucata numai trădători la conducerea țării nici unul nu e patriot neeritam soarta de sclavii Europei.

    1. pE spatele nostru si al parintilor nostri s-a construit tot ce s-a construit. ce se vinde acum se vinde la romani. dc te simti patriot pune banu si cumpara.

      oricare dintre noi poate cumpara actiuni in IPO

    Cat va scădea prețul pe Bursa ?

    1. 100 e prețul psihologic!

    am si eu o intrebare:

    de ce nu se evalua si lista hodro asta in 2016-2017?! 

    la trend descendent petrol pe bursa? 

    sau in panica din 2020? 

    ce numergea evaluarea de atunci?! 

    s c cret 

    FP si-a revenit, a inchis la 1.98... piata a primit mesajul, se intampla ceva cu listarea Hidro... asta explica si reticenta directorului BVB plus interviul fostului ministru Virgil Popescu... erau in toata presa acum cateva zile... acum toti tac. sa fi descoperit ceva ASF-ul? noul ministru Burduja ar fi trebuit astazi sa iasa cu un mesaj de sustinere, a tacut. oare ce a gasit in dosarul Hidro? daca tot e presiune pe Romania prin PNRR, de ce in piata lucrurile decurg de parca nu mai vine Hidro asa cum tot ziceau in Iunie... mi se pare foarte ciudat...

    1. Încă se fardează cifrele!!! Gândiți.va că această companie a fost condusă de clientela de partid, și nu orice partid!!! Când s.a vrut, a fost băgată în insolvență ca sa mai vândă administratorul judiciar Borza, câteva microcentrale băieților deștepți.....cică nu erau profitabile! În întreținere nu se fac investiții, lacurile de acumulare nu au mai fost dragate de zeci de ani.....oare vor apărea toate aceste lucruri in prospectul de listare???

    Ganditi-va si la seceta care a secat lacurile in Spania si la faptul anuntat ca urmatorii 4 ani vor fi cei cu temperaturile cele mai mari din istorie !

    1. Sa citim atent cand apare

    din experienta si reclama negativa tot pozitiva e. - genereaza ancore!

    hidro umflata cu pompa! 

    teoretic este inca ieftina - practiv vorbim in somaj bomba si npluri bomba - nu cand piata da iz de vara economica! 

    s c cret 

    1. plus ca bondurile pe ro arata ca nu e finaizat ciclul!

      deci daca vinde statul urmeaza explozie scumpiri la consumator final! 

      s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb