RAPORT GLOBAL ESG MONITOR Companiile din BET 20, corigente la transparenţă

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2023

Cea mai transparentă din cele 20 de companii mari este OMV Petrom, care are un indice de 75 din 100. Sursa foto: www.omvpetrom.com

Cea mai transparentă din cele 20 de companii mari este OMV Petrom, care are un indice de 75 din 100. Sursa foto: www.omvpetrom.com

Companiile din BET 20 din ţara noastră se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană cu privire la urmărirea şi atingerea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă şi a conceptului ESG, conform Raportului pentru România a Global ESG Monitor pentru anul 2022.

Cea mai transparentă din cele 20 de companii mari este OMV Petrom, care are un indice de 75 din 100, urmată în top 5 de Alro Slatina - indice 73, BRD Group Societe Generale - indice 67, Banca Transilvania - indice 66, Romgaz - indice 60. De menţionat că, în afară de cele cinci, singura companie care are un indice de transparenţă privind raportările peste media globală este One United Properties - indice 57. La polul opus, ultimele trei locuri sunt ocupate de Digi Communications N.V. - indice 20, Medlife - indice 16 şi Fondul Proprietatea - indice 13. Precizăm că nici Bucharest Stock Exchange SA nu se situează foarte bine în privinţa transparentizării raportărilor privind sustenabilitatea şi guvernanţa, având un scor de numai 24 din 100 de puncte.

În ceea ce priveşte media implementării celor 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD-uri) de către cele 20 de companii mari, aceasta este sub 50%, majoritatea obiectivelor fiind implementate în procente cuprinse între 15% şi 40%.

"Este pentru prima dată când companiile care alcătuiesc indicele BET 20 sunt analizate din punct de vedere al transparenţei nonfinanciare. ESG a devebit un punct fierbinte pe harta economică globală şi companiile româneşti nu pot să rămână în afara acestui concept. Parlamanetul a transpus intern normele europene în materie, iar Bursa de Valori Bucureşti a publicat un Ghid privind Raportarea ESG cu parametri relevanţi din rapoartele companiilor listate. Acesta include doar 12 companii care au primit un rating din cele peste 350 firme listate pe piaţa principală şi pe pieţele secundare, ceea ce arată că respectivii agenţi economici trebuie să înţeleagă că nu este vorba doar despre cifre şi reguli şi că ESG înseamnă o mai bună planificare a investiţiilor pe termen lung, reducerea costurilor cu energia şi resursele prin optimizare şi creşterea loialităţii clienţilor, fapt care va asigura îmbunătăţirea accesului la surse de finanţare, creşterea valorii de brand şi nu numai. Pentru companii, ESG este şansa de a evolua spre a-şi servi mai bine comunităţile, fiind în acelaşi timp mai responsabile pentru viitor", a afirmat Alexandra Diniţă, general manager al Free Communication, partener regional pentru România al Global ESG Monitor.

Ea a arătat că la finalul anului 2024, 50% din totalul activelor la nivel global vor fi investiţii care vor respecta ESG şi obiectivele de dezvoltare durabilă. De aceea, companiile din ţara noastră care doresc să rămână eligibile pe pieţele financiare, trebuie să aibă o activitate transparentă, reliefată prin rapoartele publicate anual, mai ales că în privinţa ESG raportarea va deveni obligatorie, începând din anul 2025, pentru 50.000 de companii din Uniunea Europeană, iar până în 2028 se va aplica la toate firmele din statele membre.

"De aceea, deciziile de business trebuie luate prin prisma respectării acestor aspecte, deoarece niciun deţinător de active financiare nu îşi va mai asuma riscul de a se expune într-o afacere care se bazează, de exemplu, pe exploatarea copiilor", a menţionat Andreea Diniţă.

Ea a precizat că este nevoie de o strategie clară în acest domeniu, strategie ale cărei puncte cheie sunt adoptarea unor standarde uniforme de raportare, definirea clară a materialităţilor, obligativitatea auditării şi măsuri privind creşterea gradului de transparenţă şi raportării companiilor, care ar trebui să înceapă analizarea datelor şi colectarea lor de acum, pentru a fi pregătite de raportarea necesară începând cu anul 2025.

"Există două obiective globale: reducerea/combaterea schimbărilor climatice şi reducerea inegalităţilor. Managerii şi acţionarii companiilor trebuie să cunoască unde îşi investesc banii. Scopul nostru este să ajutăm companiile în susţinerea unei afaceri sustenabile şi în implementarea unor strategii în acest sens. De aceea, strângem date, în scopul transparentizării afacerilor. Nu judecăm modelul de business, ci punem toate datele şi informaţiile la dispoziţia acţionarilor, care sunt singurii în măsură să analizeze modelul de business şi să impună luarea unor decizii. (...) În ceea ce priveşte România, care este o poartă de intrare a mărfurilor în Uniunea Europeană, scorul BET 20, de doar 41, este cu 10 mai mic decât cel al WUG 20 din Polonia (51 de puncte) şi cu 14 mai mic decât media la nivel global (55 puncte). Este timpul pentru companiile din România să acţioneze cu privire la îmbunătăţirea raportărilor. Nu spunem că firmele respective acţionează eronat, ci afirmăm că, în medie, companiile din România nu sunt atât de transparente pe cât se doreşte şi pe cât este necesar. (...) Presiunea vine din pieţele de capital şi, dacă firmele româneşti doresc să mai beneficieze de finanţare, trebuie să ia măsurile care se impun, mai ales că din 2025 toate companiile europene vor trebui să raporteze ce au făcut în perioada 2020-2024. Dacă firmele din România vor să rămână în piaţă, finanţabile/bancabile, trebuie să ia decizii acum. Cea mai mare ameninţare când nu eşti transparent vine dinspre piaţa de capital, unde te poţi lovi de un embargo din partea investitorilor. Lipsa transparenţei creşte riscul acuzaţiilor privind greenwashing. Deja, unele fonduri de pensii care dau bani managerilor unor mari companii solicită ca acestea să nu investească în obiective nesustenabile cum ar fi câmpurile petrolifere, exploatările de gaze naturale şi minele de cărbune", a afirmat, ieri, Michael Diegelmann, cofondator al Global ESG Monitor (GEM), cu prilejul lansării raportului pentru ţara noastră pentru anul 2022.

Celălalt cofondator, Arianne Hofstetter, a arătat deşi 95% din companiile din BET 20 furnizează informaţii privind structura guvernativă şi 60% descriu anumite comportamente neetice şi ilegale cu care s-au confruntat şi măsurile luate, doar 5% recunosc că au avut pierderi financiare din cauza acestui tip de comportament şi doar 35% raportează incidente de corupţie şi măsurile luate în aceste cazuri.

Doar una din cinci companii (20%) din BET 20 are auditate extern rapoartele non-financiare integrate şi doar 14% au auditat extern raportul de sustenabilitate, aceste procente scăzute constituind o problemă cu privire la schimbările stabilite de noua Directivă europeană de raportare corporativă de sustenabilitate (CSRD), care modifică şi înlocuieşte Directiva de raportare nefinanciară (NFRD). Noua directivă prevede că raportările de sustenabilitate trebuie să aibă o secţiune separată în raportul anual întocmit de managementul companiei.

Din raportul Global ESG Monitor pentru ţara noastră pentru anul trecutr, mai reţinem că doar 30% din companiile BET 20 explică de ce au prioritizat anumite ţinte şi 50% au prioritizate obiectivele de dezvoltare durabilă, dar numai 40% din companii au desemnate persoane cu funcţii de execuţie care monitorizează atingerea acestor obiective.

"Faptul că 70% din companiile din BET 20 nu explică comportamentul lor cu privire la ţintele de sustenabilitate arată o transparenţă redusă din partea echipelor manageriale, iar acest lucru va influenţa deciziile viitoare ale investitorilor şi acţionarilor. La fel se prezintă situaţia şi cu privire la descrierea lanţurilor de aprovizioare. 30% din companiile din BET 20 descriu aceste lanţuri în raportările efectuate, dar numai 20% monitorizează dacă furnizorii respectă normele de mediu, ceea ce este îngrijorător ţinând cont de faptul că România este o poartă de intrare a mărfurilor în Uniunea Europeană", a spus Michael Diegelmann.

30% din companiile BET 20 susţin că asigură fiabilitatea şi acurateţea informaţiilor raportate, în timp ce 30% apelează la un contabil autorizat pentru asigurarea externă a raportării întocmite.

Global ESG Monitor mai arată că anul trecut doar 55% din companiile din BET 20 furnizează lista acţionarilor, în timp ce la Eurostoxx procentul se ridică la 82%, şi că doar 5% descriu cum i-au identificat şi prioritizat, spre deosebire de 28% din companiile din Eurostoxx.

Mai menţionăm că în ceea ce priveşte ESG, indicatorii pentru companiile din BET 20 sunt următorii: Guvernanţă - 37, Mediu - 39, Social - 33. Potivit Global ESG Monitor, un scor cuprins între 25 şi 49 echivalează cu o transparenţă redusă din partea companiilor respective. De notat că patru din top 10 al celor mai transparente companii din BET 20 se află în acest interval de transparenţă redusă. În jumătatea de jos a clasamentului privind transparenţa, din celelalte 10 firme, doar 5 sunt în intervalul de transparenţă redusă, ultimele cinci fiind în intervalul de transparenţă foarte redusă (0-24).

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. E clar, SNP astia fac treaba prea buna, merita suprataxati obscen pt ca apoi zice pulimea ca statul e mai slab si neperformant decat mediul privat

    1. O sa vezi saptamana viitoare ca nu se aplica taxa la ei. Nu ai vazut la tv ca statul s-a dus cu miroasă la Bruxelles sa modifice legea ,poate ,poate întra și SNP

      Au fost destul de clari,nu se modifica nimic.

      Deci SNP zboară spre 0.5000 lei 

      ...cu miloaga.. autocorectorul...

      Corect, acum SNP are sansa sa bage niste Capex in 2023, ca sa dea supra-taxa foarte mica statul roman la anul. Sper sa faca asta.

      SNP valoreaza spre 0.80-1.00 daca comparam cu integrate similare.

      asta spun si influensarii de pe faisbuc doar ca piata are intodeauna dreptate.

      Si pretul de ce nu zboara daca valoreaza atat?

      acum e pe scadere pretul actiunii fata de inchiderea de ieri. 

      Marchează profitul cei care au luat la 0.4200. E ceva normal. Dacă nu avea cine sa cumpere scădea și mai mult. Dar acum cumpăra cine știe informația. O sa vedeți saptamana viitoare când va anunță că nu se aplica taxa.

      Rezultatele exceptionale erau deja in pretul actiunii, pe semestrul 4 rezultatele sunt slabute, propunerea de dividend de 8% nu entuziasmeaza pe nimeni. Cat despre taxa de solidaritate, e greu de crezut ca tocmai cea mai mare companie din domeniu nu o va plati. Probabil vor modifica legea si eventual ca sa se cada la pace vor micsora contributia de la 60...asa spre un 40%.

      Nu pot sa modifice fără acceptul celor de la Bruxelles și au spus clar ca nu sunt de acord cu modificări. O sa vezi saptamana viitoare ca nu va platii nimic SNP-ul.

      E o corecție normala pt a putea urca spre 0.5000 pana la anunțarea dividendului. 8% la care faci referire e cel de anul trecut.  

      ...esti incepator pe BVB...este?

      In trim 4 profitul s-a dus spre media din 2021, 2019,(nu iau in calcul 2020 pt ca a fost f slab). Asta si din cauza ca benzina s-a mai ieftinit la pompa, plus extra taxele ce le-a bagat psd la productia de curent. Asta ca se se calmeza cei cu supraprofiturile, pt ca a fost vb doar de 3 trimestre.

      Gândesc pozitiv. :)))

      Lasa boss ca nu e rau nici dividend yield de 20% cu tot cu speciale + potential de rerating al actiunii catre multiplii mai normali

      Nu a zis nimeni ca e rau...doar ca deocamdata e ipotetic. Pe urma si dividendele astea mari pot sa fie o capcana pt investitorii pe termen scurt si mediu...vezi cazul BRD si TRP. Nu se arunca nimeni la cumparare pe SNP...si asta dintr-un motiv.

      Motivul e statul roman, care e ca un diavol turbat si te poate taxa si da business planul peste cap. Statul roman e problema principala a Romaniei si cu aceasta alianta nenaturala PSD-PNL vrea sa devina cat mai mare, un obez guvernamental.

      Mi-am mutat preventiv mai mult de 50% din investitii in afara tarii 

    Dar le da vektor nota maxima de 10 si asa o sa fie si premiati in cadrul festiv.

    Asa e la BVB conducerea se premiaza dar nu realizeaza nici un sfert din ceea ce se cere in ESG. 

    „Precizăm că nici Buch arest Stock Exchange SA nu se situează foarte bine în privinţa transparentizării raportărilor privind sustenabilitatea şi guvernanţa, având un scor de numai 24 din 100 de puncte”. 

    „Mai menţionăm că în ceea ce priveşte ESG, indicatorii pentru companiile din BET 20 sunt următorii: Guvernanţă - 37, Mediu - 39, Social - 33”.

    1. Cu cat e un scor ESG mai mic e mai bine, nu invers

    am citit raportul lor, mi s-a parut ca are un grad de transparenta multe peste romania, efectiv arata si gunoiul din fiecare companie nu au bagat sub pres, dar na, compania a luat mult hate, ca domne supraevaluata la listare, ca o conduce cine o conduce...chiar va invit sa o shortati ca e prea scumpa :)))))))) ah stai, suntem in lumea a 3a..

    1. Cred ca va fi vedeta anului 2023, dar sa vedem ce face managementul.

      Pot sa ase arunce la opex, ceea ce ar fi o greseala daca cresterea e exagerata 

      In acelasi timp pot folosi cash-flow-ul pt capex oportunistice care sa le asigure volume si importanta in piata pt anii urmatori. Poate pot face o achizitie upstream sa fie mai integrated pe toata Dunarea.

      Anyway, astept div yield de macar 10% 

      Si eu acumulez pt dividente.

      cand e gata razboiul scade la loc

      cand e gata razboiul vor ramane rutele logistice care sunt acum

    dividendul e mic comparativ cu inflatia

    daca va uitati de vreo 10 ani snp nu a crescut deloc  

    slaba actiunea, dau fondurile de la unul la altul

    caut ceva care are poential mai mare sa creasca  

    Felicitari dle Marinescu! Bun articolul dvs, consistent, ancorat in realitati unde legea si transparenta sunt respectate in contrast cu BVB si aburitorii de la ARIR!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb