RAPORT: OLAF a recomandat anul trecut recuperarea a peste 500 de milioane de euro la bugetul UE

G.D.
Internaţional / 9 iunie 2022

OLAF a recomandat anul trecut recuperarea a peste 500 de milioane de euro la bugetul UE

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a recomandat în 2021 recuperarea a peste 500 de milioane de euro la bugetul Uniunii Europene, indică raportul anual al OLAF, publicat ieri, potrivit căruia autorii fraudelor dau dovadă de o capacitate de adaptare din ce în ce mai mare, indică un comunicat al Comisiei Europene, informează Agerpres.

Documentul arată că, în cursul anului trecut, OLAF a finalizat 212 investigaţii, formulând 294 de recomandări adresate autorităţilor relevante ale statelor membre şi ale UE, a recomandat recuperarea a 527,4 milioane euro către bugetul UE şi a

deschis 234 de investigaţii noi, în urma a 1.110 comunicări primite şi analizate de experţii săi.

În urma informaţiilor furnizate de OLAF, în 2021 Parchetul European (EPPO) a deschis cel puţin 85 de cazuri.

Raportul OLAF indică tendinţe emergente de fraudare cu privire la o gamă largă de aspecte, precum şi investigaţiile şi operaţiunile cu un accent special asupra schemelor de fraudă care dăunează mediului - de la un proiect de împădurire care nu s-a concretizat niciodată până la o conductă de apă potabilă prăbuşită - precum şi fraudelor importante din domeniul vamal şi al contrabandei cu deşeuri.

"Anul trecut, OLAF a obţinut din nou rezultate excelente în materie de investigaţii, aducându-şi contribuţia la protejarea intereselor financiare ale UE prin recomandarea recuperării a peste jumătate de miliard de euro pierdut din cauza fraudei şi a neregulilor'', a declarat directorul general al OLAF, Ville Itala.

Potrivit acestuia, pe lângă investigaţiile sale, în anul 2021, OLAF a contribuit la elaborarea unor garanţii împotriva fraudelor care ar putea viza Mecanismul de redresare şi rezilienţă, ce va investi peste 720 miliarde euro pentru a asigura tranziţia verde şi digitală a Europei.

''Sănătatea şi siguranţa umană, precum şi mediul sunt din ce în ce mai des daune colaterale ale schemelor de fraudă. După cum subliniază raportul OLAF, acest lucru este cu atât mai relevant având în vedere creşterea fondurilor UE alocate tranziţiei verzi'', a adăugat Itala.

Autorii fraudelor au continuat să încerce să profite de pandemia de COVID-19 - într-o perioadă când toate eforturile se concentrau pe introducerea vaccinurilor; OLAF a demascat tentativele de înşelăciune comise de persoane care au încercat să contacteze autorităţile naţionale cu oferte false de vaccinuri în valoare de peste 16 miliarde euro.

OLAF a continuat să investigheze cazurile de abatere şi de nerespectare a normelor de către membrii şi personalul instituţiilor, organismelor, oficiilor şi agenţiilor UE, contribuind astfel la promovarea celor mai înalte standarde de serviciu public în Uniunea Euroepană.

În ceea ce priveşte veniturile, autorii fraudelor au făcut faţă dificultăţilor din ce în ce mai mari de a transporta cantităţi mari de bunuri prin divizarea transporturilor de bunuri în transporturi mai mici. Modelele complexe de societăţi de tip "cutie poştală" stabilite în multe jurisdicţii, inclusiv în afara UE, au permis acoperirea subevaluării şi a fraudelor legate de origine. Au apărut noi scheme de fraudă în ceea ce priveşte COVID-19, tranziţia verde şi gestionarea deşeurilor.

Cel puţin 37 % din fondurile Mecanismului de redresare şi rezilienţă al UE vor fi direcţionate către facilitarea tranziţiei verzi a UE. În 2021, OLAF a detectat şi a investigat cazuri care arată modul în care autorii fraudelor au vizat, de asemenea, proiecte ecologice, precum şi fondurile pentru digitalizare, un alt pilon al finanţării NextGenerationEU. Printre exemplele din raportul OLAF din anul 2021 se numără cazurile de fraudă care au adus prejudicii finanţării proiectelor de software, alternative la pesticide, păduri şi aeronave mai ecologice. Contrabanda transfrontalieră poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra ambiţiilor ecologice ale Europei: după cum arată raportul, OLAF a fost activ împotriva traficului de deşeuri, a contrabandei cu gaze refrigerante ilicite şi a pesticidelor ilicite.

În februarie 2021, OLAF a emis un avertisment public clar împotriva unor posibile înşelătorii legate de vaccinurile împotriva COVID-19. OLAF a primit informaţii de la surse guvernamentale din statele membre ale UE cu privire la ofertele presupuşilor intermediari de a vinde cantităţi mari de vaccinuri, majoritatea de tipul celor aprobate pentru utilizare în UE. Scopul autorilor fraudelor - astfel cum a fost stabilit de OLAF - a fost de a convinge autorităţile publice să efectueze plăţi mari în avans pentru a asigura vânzarea şi să dispară cu banii. Toate aceste tentative diferite de înşelăciune au reprezentat aproape 1,2 miliarde de doze de vaccin la un preţ total cerut de peste 16,4 miliarde euro. Intervenţia OLAF a contribuit la denunţarea acestor oferte false, prevenind pierderi uriaşe pentru finanţele publice şi protejând introducerea vaccinurilor.

Produsele din tutun reprezintă o mare parte din mărfurile de contrabandă sau contrafăcute pe care OLAF le are în vizor în fiecare an. Anul 2021 nu a fost diferit: OLAF şi partenerii săi au împiedicat intrarea pe piaţa UE a unui total de 437 de milioane de ţigări ilicite. Această cifră cuprinde 93 de milioane de ţigări de contrabandă introduse în UE, 253 de milioane de ţigări confiscate în afara graniţelor sale şi 91 de milioane de ţigări produse ilegal în diferite locuri din întreaga UE. OLAF a ajutat, de asemenea, autorităţile naţionale să confişte în total 372 de tone de tutun brut. Se estimează că aceste acţiuni au permis statelor membre ale UE să salveze pierderi de venituri de 90 de milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb