RAPORT PE EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST Erste: "Investiţiile străine directe vor avea un rol mai redus în majoritatea ţărilor"

Alexandru Costea
Macroeconomie / 13 mai 2015

Director Cercetare Erste pentru ECE: "Un avans al investiţiilor de 10-15% ar propulsa potenţialul de creştere economică în ECE la nivelul anterior crizei"

România va avea nevoie de o redresare mai puternică pentru a reveni la nivelurile de investiţii anterioare crizei

Un studiu recent al Erste Group arată că economiile locale şi transferurile de la UE compensează tot mai mult scăderea investiţiilor străine directe, ceea ce ar trebui să susţină relansarea investiţiilor per total, arată raportul "Investiţiile în ECE accelerează către o nouă etapă de creştere", întocmit de grupul bancar Erste.

"Semnalele pozitive privind redresarea economică pe fondul percepţiei îmbunătăţite a consumatorilor şi mediului de afaceri, precum şi creşterea cererii interne au contribuit la stimularea investiţiilor în aproape toate ţările din ECE", arată analiştii Erste.

Polonia şi Ungaria au atras investiţii mai mari decât nivelul din 2008. Croaţia, Slovenia şi România vor avea nevoie de o redresare mai puternică pentru a reveni la nivelurile de investiţii anterioare crizei.

Juraj Kotian, Director Cercetare Fixed Income pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul Erste Group: "Ritmul de creştere a investiţiilor în ECE se situează în prezent la aproximativ 6%. Pentru a aduce potenţialul de creştere economică al acestor ţări din nou la nivelul anterior crizei, de 3,7%, avansul anual al investiţiilor ar trebui să fie majorat la 10-15% în următorii ani".

Potrivit Erste, dezvoltarea sectorului privat local - în special cel al IMM-urilor - devine şi mai importantă pentru crearea de noi locuri de muncă şi creşterea productivităţii. IMM-urile cu până la 250 de angajaţi contribuie cu aproximativ două treimi din valoarea adăugată totală creată de mediul de afaceri şi până la trei sferturi din numărul total al locurilor de muncă din ECE. IMM-urile din ECE (fără a lua în considerare microîntreprinderile) se situează la un nivel similar cu cele din Germania şi Austria din punct de vedere al aportului forţei de muncă şi al valorii adăugate aduse economiei. Microîntreprinderile cu maxim nouă angajaţi, care joacă un rol principal în ECE, au un aport al forţei de muncă mult mai mare decât competitorii mai mari de genul IMM-uri.

O modalitate suplimentară de revigorare a investiţiilor, potrivit analiştilor de la Erste, este reprezentată de Planul de investiţii pentru Europa, în valoare de 315 miliarde euro, prezentat de Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. Ţările din ECE au transmis deja către CE şi Banca Europeană de Investiţii propuneri de proiecte în valoare de 282 miliarde de euro, pe baza cărora Comitetul de Investiţii va desfăşura procesul de selecţie.

Directorul Erste pe Cercetare Fixed Income pentru ECE explică: "Având în vedere că multe dintre proiectele depuse au legătură cu două domenii de prioritate maximă, infrastructura energetică şi economia digitală, cu o probabilitate mare de a fi puse în practică în anii 2015 - 2017, regiunea ECE are şanse mari de a primi o tranşă de aproximativ 40 - 60 miliarde euro, reprezentând o cincime din întregul pachet de investiţii".

Acest cuantum ar presupune capital în sumă de 3 - 4 miliarde euro din partea Fondului European pentru Investiţii Strategice (FEIS), restul investiţiilor urmând să fie finanţat de către investitori strategici şi privaţi din sectorul financiar, arată raportul Erste.

"De asemenea, multe guverne ar putea să îşi asume rolul de investitori strategici, iar unele dintre acestea şi-au anunţat deja intenţia de a furniza fonduri suplimentare faţă de FEIS", potrivit sursei.

Raportul Erste Group "Investiţiile în ECE accelerează către o nouă etapă de creştere" include următoarele ţări: Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Polonia şi Slovenia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. altfel nu inteleg cum se poate spune acest lucru atunci cand Erste a preluat creanta Oltchim de la BCR. Sa fie cumva o mustrare de constiinta sau a devenit BAD in in loc de First Bank :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb