RAPORT ROMANIAN AGRIFOOD TECH STARTUPS OVERVIEW 2022: Interes pronunţat pentru biotehnologie, precision farming, relaţia dintre fermieri şi consumatori şi wellbeing

S.B.
Miscellanea / 19 aprilie 2022

Interes pronunţat pentru biotehnologie, precision farming, relaţia dintre fermieri şi consumatori şi wellbeing

Nevoia critică pentru inovaţie şi tehnologizarea agriculturii, mai ales în contextul schimbărilor climatice şi al crizei pandemice, ocupă un loc important pe agendele instituţiilor locale şi internaţionale şi ale organizaţiilor care sprijină ecosistemele de business. Pandemia a determinat guvernele europene să-şi reevalueze strategiile şi să acorde mai multă atenţie industriei alimentare locale şi sustenabilităţii resurselor în general. Agrifood Innovation Summit 2022 a reunit reprezentanţi ai ecosistemului local şi regional şi instituţii publice, pentru a descoperi tendinţele care conturează viitorul agrifood. Conferinţa a inclus şi o discuţie despre gestionarea gazelor cu efect de seră în agricultură şi lansarea ediţiei 2022 a mapării ecosistemului local de agritech şi foodtech. Raportul realizat de Impact Hub Bucharest şi Activize.Tech, în parteneriat cu EIT Food şi Microsoft, include startupurile care inovează la nivel local, tendinţele emergente din domeniu şi informaţii practice de la reprezentanţii locali. EIT Food este susţinut de European Institute of Innovation and Technology (EIT), un organism al Uniunii Europene.

Raportul lansat în 2022 arată un ecosistem local agritech şi foodtech în stadiu incipient, atât din punct de vedere al numărului de startupuri, cât şi al sistemului de sprijin pentru acestea, prin programe locale nişate, fonduri de investiţii dedicate etc., dar şi iniţiative şi interes în creştere pentru inovaţie. Pentru accelerarea ecosistemului, este nevoie de colaborare şi de crearea unei legături mai strânse între startupurile tech şi asociaţiile şi companiile din agricultură cu experienţă solidă în domeniu. Acest lucru ar susţine şi mai puternic startupurile să înţeleagă nevoile clienţilor, să îşi testeze produsele şi să crească.

"Noi, la EIT Food Hub România, ne propunem să conectăm reprezentanţii ecosistemului local şi regional şi să creăm contexte pentru ca aceştia să colaboreze şi să împărtăşească din propria expertiză. Cea de-a doua ediţie Agrifood Innovation Summit este una dintre aceste ocazii şi momentul în care lansăm alături de partenerii noştri o nouă ediţie a mapării ecosistemului local de agritech şi foodtech - o resursă valoroasă pentru toţi profesioniştii din domeniu sau din domenii conexe", spune Georgiana Ion, Programs Manager Impact Hub Bucharest şi reprezentant naţional EIT Food Hub.

"Problemele legate de agricultură sunt de multe ori majore şi critice pentru omenire, fiind unul dintre domeniile de bază la nivel global. Potenţialul României în acest domeniu e solid la nivel regional şi vrem să încurajăm inovaţia locală prin prezentarea startupurilor active bazate pe software. Sperăm la mai multă colaborare în domeniu şi la implicarea jucătorilor importanţi în procesele inovatoare, de aceea vrem să continuăm imboldul în această direcţie", declară Mircea Vădan, manager în cadrul Activize.

"Pe plan local nivelul de digitalizare este destul de limitat şi departe de potenţialul pe care utilizarea soluţiilor din sfera colaborării, a inteligenţei artificiale precum şi a soluţiilor predictive le-ar putea aduce domeniului. Modul în care Microsoft Romania se implică şi susţine în mod activ digitalizarea sectorului de agricultura este prin investiţii în creşterea gradului de competenţe digitale, susţinerea mediului antreprenorial în dezvoltarea de soluţii care să deservească nevoile fermierilor şi operatorilor agricoli, precum şi prin popularizarea soluţiilor de tehnologie ce conduc la o creştere a randamentului şi a eficienţelor de natură economică a sectorului", spune Andreea Bulisache, Chief National Technology Officer, Microsoft Romania.

Ce cuprinde Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022

Maparea realizată în Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022 include o analiză macro a domeniului agrifood din Europa, cum ar fi tendinţele la nivel european, iniţiativele de susţinere regională pentru agricultură şi domeniile conexe, dar şi evoluţia investiţiilor în astfel de startupuri. Din 2018 şi până la finalul lui 2021, în Europa au fost încheiate 857 de runde de finanţare în agritech şi agrifood, ce totalizează 4,5 miliarde de dolari. După stagnarea investiţiilor în 2020, finalul lui 2021 arată o revenire a acestora.

Secţiunea dedicată situaţiei locale include date despre investiţii, tendinţe locale, harta celor peste 50 de startupuri care inovează domeniul, prezentarea iniţiativelor pe subverticale şi informaţii practice din partea reprezentanţilor locali. Raportul complet poate fi descărcat pe site-ul Impact Hub Bucharest şi de pe site-ul Activize.

Informaţii practice de la antreprenorii români: digitalizare, date statistice şi intermedierea relaţiei dintre startupuri şi fermieri

În cadrul raportului sunt cuprinse şi o serie de informaţii practice de la fondatorii de startupuri locale, care dezvoltă soluţii pentru această verticală.

Din perspectiva nevoilor şi a oportunităţilor, antreprenorii români semnalează necesitatea digitalizării şi automatizării accelerate a domeniului, alături de adoptarea unor practici sustenabile în agricultură. Aceştia mai subliniază şi importanţa rolului autorităţilor în facilitarea relaţiei dintre startupuri şi fermieri. În plus, există şi o nevoie urgentă pentru date granulare şi actualizate legate producţia internă din agricultură, aşa încât atât fermierii, cât şi fondatorii de startupuri tech să poată avea acces la informaţii complete care să îi ghideze.

În ceea ce priveşte dezvoltarea unui astfel de startup, fondatorii pun accentul pe derularea unor interviuri cu viitorii clienţi, aşa încât să poată înţelege cât mai corect şi complet nevoile acestora sau posibile bariere în adoptarea soluţiei respective - pas cu atât mai important cu cât viteza de adoptare a acestora este mică în ţara noastră.

Cinci tendinţe din agricultura locală

Printre principalele tendinţe evidenţiate în cadrul conferinţei de anul acesta, s-a conturat necesitatea unei legături mai strânse între producătorii locali şi consumatori, pe fondul pandemiei, care a determinat un interes pronunţat pentru achiziţia de produse alimentare de la producători şi fermieri locali, facilitat de grăbirea digitalizării micilor afaceri.

În plus, folosirea IoT în agricultură, cu ajutorul unor softuri şi dispozitive hardware care previn şi minimizează risipa, îşi consolidează importanţa în domeniu, alături de precision farming (agricultura de precizie), care foloseşte tehnologii data-based, teledetecţie şi internetul pentru gestionarea culturilor, reducerea utilizării îngrăşămintelor, pesticidelor şi a apei.

Biotehnologia, cu rol important în creşterea producţiei şi îngrijirea şi protejarea recoltelor, dar şi nutriţia şi wellbeing-ul, prin preocuparea pentru rolul alimentaţiei în menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi un interes sporit pentru produse provenite din culturi bio, se numără şi în acest an pe lista tendinţelor importante.

Oportunităţile din agricultură deschise de EIT Food Hub România sunt disponibile antreprenorilor pe website-ul EIT Food Hub România şi pe pagina de Facebook a Impact Hub Bucharest, organizaţie care este punct de contact pentru reprezentanţii locali din sectorul agroalimentar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb