RAPORT "STANDARD LIFE INVESTMENTS": Bursele din Rusia şi China - printre pieţele cu cea mai importantă evoluţie pe viitor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 ianuarie 2004

Investitorii vor fi atraşi de pieţele importante în curs de formare, care asigură cîştiguri mai mari

Capitalizarea burselor de valori din Brazilia, China, India şi Rusia ar putea depăşi, pînă în 2050, valoarea combinată a pieţelor din primele patru economii ale lumii, potrivit unui studiu realizat de compania "Standard Life Investments". Experţii acesteia susţin că inves-titorii, nemulţumiţi de profiturile scăzute obţinute în ţările dezvoltate, s-ar putea reorienta spre regiuni mai atractive, res-pectiv către pieţele majore în curs de formare.

Indicii bursieri ai pieţelor din Brazilia, India şi Rusia au cres-cut semnificativ în 2003. Bursa din Bombay a cîştigat 73%, cea din Moscova - 61,5%, iar piaţa braziliană - 97%. Piaţa chineză, însă, a stagnat.

"Analiza tendinţelor economice globale sugerează faptul că ar putea avea loc, în viitorul apropiat, o modificare substanţială în balanţa puterilor economice şi în ierarhia burselor de valori", consideră Michael Dow, director în cadrul "Standard Life Investments".

Concluziile raportului mai sus amintit vin într-un moment în care investiţiile în ţările în curs dezvoltare au devenit o sursă importantă de diversificare şi de creştere a veniturilor obţinute de administratorii de fonduri şi de alţi investitori. În prezent, pieţele din Brazilia, Rusia, India şi China (reunite sub indicatorul BRIC) reprezintă numai 5 procente din valoarea combinată a pieţelor din SUA, Marea Britanie, Japonia şi Germania.

Deşi analiştii preconizează o creştere solidă a burselor BRIC, Statele Unite îşi vor menţine poziţia de lider la nivel mondial, pînă în 2050, valoarea pieţei americane echivalînd cu 45% din totalul mondial. Conform estimărilor, piaţa Chinei va urca pe poziţia a doua, cu o proporţie de 25%, pe locul următor plasîndu-se India, cu peste 10%. Potrivit raportului citat, economiile BRIC au un mare potenţial de creştere, pornind de la o bază relativ modestă, iar ritmul de majorare a cîştigurilor reale îl va depăşi pe cel de pe pieţele dezvoltate. Forţa de muncă ieftină poate asigura investitorilor un cîştig relativ ridicat, iar companiile au posibilitatea să exploateze noi tehnologii, pentru a anula mai rapid avantajele concurentelor mai bine dezvoltate.

Un alt factor care va încuraja creşterea burselor îl reprezintă aprecierea monedelor locale, pe fondul intrărilor masive de capital străin.

"Observaţiile noastre ne-au condus la concluzia că valoarea exprimată în dolari a burselor de valori din Brazilia şi Rusia ar putea creşte cu o rată anuală medie de 7%, în timp ce pieţele din India şi China vor înregistra un avans de aproape zece procente", notează studiul "Standard Life Investments".

Acesta avertizează, însă, asupra riscurilor pe care le presupun investiţiile în zona BRIC, printre care - calitatea strategiilor macroeconomice lansate de guverne, disponibilitatea de reglementare a sectorului financiar, preponderenţa creditelor neperformante şi a practicilor comerciale protecţioniste.

Totuşi, raportul subliniază că provocările ce vizează aceste patru state nu sînt mai mari decît cele înfruntate de Japonia şi Germania, după colapsul economic care a urmat celui de-al doilea Război Mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb