RAPORTUL CURŢII DE CONTURI PE 2013: Cum pierde statul bani, din "greşeala" funcţionarilor

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 februarie 2015

Statul pretinde cetăţenilor să îşi plătească taxele la timp, ba, uneori, le cere şi în plus diverse dări, calculate din greşeală de funcţionari.

O boacănă recentă, transformată în mega-scandal, a fost solicitarea Fiscului ca minorii cu alocaţii să plătească CASS pe dobânzile acumulate.

Pe scurt, reacţia premierului Victor Ponta a fost "Pardon!", şi a promis o investigaţie ca să găsească vinovaţii pentru această eroare, însă, despre asta nu s-a mai auzit nimic.

În acelaşi timp, pretenţiile pe care autorităţile le au de la cetăţeni nu se aplică şi angajaţilor de la stat, care îşi permit greşeli peste greşeli.

Raportul Curţii de Conturi pe anul 2013 conţine peste 500 de pagini cu nereguli constatate în toate colţurile instituţiilor de stat.

După cum reiese din document, rigoarea nu este deloc o calitate a autorităţilor.

Companii din Ministerul Transporturilor au plătit nelegal indemnizaţii de 6 milioane lei

Mai multe regii autonome, companii, societăţi naţionale şi comerciale din subordinea Ministerului Transporturilor au plătit nelegal indemnizaţii de 5,973 milioane lei, potrivit raportului public al Curţii de Conturi pe anul 2013. Ministerul nu a luat măsuri privind revizuirea contractelor de mandat încheiate cu membrii consiliilor de administraţie şi cu directorii acestor societăţi, mai arată documentul.

Potrivit sursei citate, cauza acestei abateri a fost întocmirea neconformă a documentelor de ordonanţare, deoarece anumite tabele au fost completate eronat.

De asemenea, raportul notează că pe parcursul exerciţiului bugetar 2013, la nivelul ministerului au fost ordonanţate şi plătite sume în cuantum de peste 60 milioane lei, reprezentând dividende şi dobânzi datorate bugetului de stat, peste nivelul creditelor bugetare.

Echipa de audit a constatat că situaţiile financiare auditate (încheiate la 31 decembrie 2013) nu oferă o imagine reală şi fidelă a poziţiei financiare.

MSI nu a recuperat de la Romtelecom un debit de 672.000 lei

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) nu a recuperat de la Romtelecom un debit de 672.000 lei, potrivit raportului Curţii de Conturi pe anul 2013. Suma reprezintă contravaloarea unor materiale aparţinând instituţiei de stat predate în custodia societăţii comerciale.

"În timpul misiunii de audit, abaterea a fost remediată prin inventarierea acţiunilor deţinute de Statul Român prin Ministerul pentru Societatea Informaţională la SN Radiocomunicaţii, CN Poşta Română SA şi SC Romtelecom SA", conform sursei citate.

Curtea de Conturi mai arată că, în 2013, ministerul de resort a cumpărat servicii de consultanţă tehnică în cuantum de 226.000 lei, prin trei contracte de servicii, dar şi că a decontat unele cheltuieli de deplasare fără documente justificative.

Curtea de Conturi a recomandat stabilirea cu certitudine a valorii de înlocuire a bunurilor care fac obiectul custodiei, respectiv cabluri şi ambalaje din rezerva de mobilizare, aflate la Romtelecom şi constatate lipsă, având în vedere că valoarea acestora în sumă de 672.000 lei a fost propusă ca "înlocuire" de Romtelecom şi acceptată de MSI fără ca exactitatea valorii să fie atestată de o persoană autorizată. În plus, auditorii recomandă să fie efectuate toate demersurile, inclusiv acţionarea în instanţă, pentru ca MSI să recupereze debitul de la Romtelecom, iar acesta să fie virat la bugetul de stat.

Ministerul Economiei nu a recuperat dividende în sumă de 37,6 milioane lei din profitul Transgaz

Ministerul Economiei nu a recuperat dividende în sumă de 37,6 milioane lei, cuvenite statului român din profitul net înregistrat de Transgaz SA, corespunzător aportului deţinut în anul 2012, ca urmare a repartizării dividendelor cuvenite Ministerului Economiei - OPSPI, în funcţie de noua structură a acţionariatului, după vânzarea unui pachet de acţiuni în anul 2013.

Potrivit Raportului public al Curţii de Conturi pe anul 2013, Ministerul Economiei nu a evidenţiat o creanţă în sumă de 20,19 milioane lei, reprezentând fonduri alocate de la bugetul de stat, utilizate pentru rambursarea unui credit extern, contractat de minister şi utilizat de Termoelectrica SA pentru realizarea investiţiei de Reabilitare a Grupului numărul 4 de 150 MW din Centrala Electrică de Termoficare Paroşeni, în condiţiile în care rambursarea creditelor externe intră în sarcina Termoelectrica SA.

În ceea ce priveşte Ministerul Economiei, Curtea de Conturi a mai raportat "nerespectarea prevederilor legale privind evidenţierea acţiunilor, ca aport al statului român, în capitalul social al unor societăţi, respectiv companii naţionale".

"Ministerul Economiei, la data de 31 decembrie 2013, avea evidenţiate în contabilitate acţiuni (titluri de participare) ca aport al statului român la capitalul social al unor societăţi comerciale, societăţi/companii naţionale, în valoare de 17,19 miliarde lei, din care: acţiuni în valoare de 1,2 miliarde lei la entităţi la care nu mai are calitatea de acţionar, respectiv la Fondul Român de Contragarantare SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA, având în vedere că la aceste entităţi calitatea de acţionar este deţinută de Ministerul Finanţelor", se menţionează în raport.

Curtea de Conturi precizează în raport că Ministerul Economiei a efectuat plăţi în sumă de 38,2 milioane lei, către operatorii economici din industria de apărare, fără a avea la bază documente care să certifice utilizarea lor în scopul pentru care s-au aprobat creditele bugetare.

ANRMAP nu a recuperat creanţe de 390.000 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) nu a urmărit şi recuperat creanţe în valoare totală de 390.000 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate, din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit raportului public al Curţii de Conturi pe anul 2013. Creanţele reprezintă diferenţa dintre indemnizaţiile pentru concedii medicale plătite angajaţilor, în perioada 2006-2013, care depăşesc valoarea contribuţiilor lunare datorate de angajator în aceeaşi perioadă. Curtea de Conturi a mai constatat abateri privind evidenţierea necorespunzătoare în contabilitate a consumului de combustibil, în valoare de 72.000 lei şi neimplementarea tuturor măsurilor dispuse prin decizii anterioare ale Curţii, acestea fiind contestate în instanţă.

Raportul mai arată că valoarea estimativă a erorilor sau abaterilor constatate care au generat venituri suplimentare a fost de 390.000 lei.

Opinia de audit formulată de auditori faţă de situaţiile financiare întocmite de ANRMAP pentru 2013 a fost "opinie adversă", întrucât situaţiile de la data de 31 decembrie 2013 nu oferă o imagine fidelă a poziţiei financiare, a performanţei financiare şi a celorlalte informaţii la activitatea desfăşurată.

Ministerul Mediului nu a înregistrat în contabilitate 3,374 milioane lei pentru licenţele Microsoft, în 2013

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) a gestionat defectuos propriul patrimoniu şi nu a înregistrat în evidenţele contabile anumite cheltuieli, precum active fixe reprezentând licenţe necesare utilizării produselor software Microsoft, în valoare de 3.374.000 lei, arată Raportul pe anul 2013 publicat de Curtea de Conturi a României.

"La Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Curtea de Conturi a constatat semnificative abateri, cu impact asupra situaţiilor financiare, constând în neînregistrarea sau înregistrarea eronată în evidenţele contabile a unor operaţiuni, gestionarea defectuoasă a patrimoniului, precum şi în efectuarea unor cheltuieli nelegale (...) nu s-a organizat evidenţa sintetică şi analitică a patrimoniului în conformitate cu Normele metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, fapt care a condus la înregistrarea eronată a unor bunuri, în valoare de 104.392 mii lei, ca bunuri din domeniul privat al statului (...) Nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă active fixe, reprezentând licenţe necesare utilizării produselor software Microsoft, în valoare de 3.374 mii lei", se menţionează în documentul citat.

Pe de altă parte, Raportul Curţii de Conturi arată că la MMSC au existat unele înregistrări eronate în evidenţa contabilă, fapt care a condus la subevaluarea activelor fixe prezentate în situaţiile financiare cu suma de 723.000 lei.

"(...) nu s-a actualizat Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului cu suma de 723.000 lei, reprezentând valoarea contabilă a unor clădiri din proprietatea publică, a căror valoare a fost majorată ca urmare a unor lucrări de investiţii; nu au fost înregistrate, în conturi de evidenţă în afara bilanţului, bunurile primite în custodie, în valoare de 639.000 lei; s-au constatat neconcordanţe între angajamentele legale de plătit, evidenţiate în Contul de execuţie încheiat la 31 decembrie 2013 pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii, şi diferenţa de 1.285 mii lei privind soldurile conturilor corespunzătoare din balanţa de verificare; nu au fost înregistrate corect în contul de execuţie cheltuielile cu carburanţii, cu chiriile şi cheltuielile de protocol, în valoare totală de 205 mii lei, pe structura clasificaţiei bugetare", relevă Raportul.

Prejudicii de peste 1,1 miliarde lei din cauza neregulilor în activitatea ANAF

Neînscrierea la masa credală, în termen legal, a creanţelor fiscale privind contribuabilii care au intrat în procedura de insolvenţă, nestabilirea şi neînregistrarea, în evidenţa contabilă, a creanţelor fiscale accesorii până la data deschiderii procedurii au produs statului prejudicii de 1,18 miliarde lei, potrivit Raportului public al Curţii de Conturi pe anul 2013.

Pe lângă prejudiciile constatate de inspectorii Curţii de Conturi, o serie de abateri şi nereguli în activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală /ANAF/ şi a structurilor subordonate au condus la neîncasarea unor venituri semnificative pentru bugetul statului, relevă documentul menţionat.

Astfel, nevalorificarea informaţiilor fiscale deţinute de ANAF, neinvestigarea neconcordanţelor din declaraţiile fiscale ale contribuabililor, neconsultarea aplicaţiilor informatice sau a bazelor de date accesibile ANAF au condus la neîncasarea unor venituri de 388 milioane lei, iar nestabilirea, neevidenţierea, neurmărirea şi neîncasarea veniturilor bugetare aflate în competenţa ANAF au avut un efect negativ de 347 milioane lei.

De asemenea, neincluderea în programul de control şi neefectuarea de inspecţii fiscale în vederea recalculării bazei de impozitare şi stabilirii sumelor suplimentare de TVA ca urmare a primirii actelor de control întocmite de structurile Direcţiei Generale a Vămilor (fosta Autoritate Naţională a Vămilor), cu obligaţii fiscale suplimentare la accize au generat neîncasarea a 217 milioane lei, nestabilirea, neînregistrarea, neurmărirea şi neîncasarea impozitului pe clădirile deţinute de persoane fizice şi juridice - 50 milioane lei, neefectuarea inspecţiei fiscale la contribuabilii care au depăşit plafonul de scutire a TVA şi care nu s-au declarat şi înregistrat ca plătitori de TVA - 46 milioane lei, potrivit Agerpres.

Departamentul pentru Energie a înregistrat bunuri de 3,5 miliarde lei fără proces-verbal

Fostul Departament pentru Energie a înregistrat în contabilitate bunuri din domeniul public al statului în valoare de 3,5 miliarde de lei fără proces-verbal şi nu a evindeţiat în conturi fonduri de 18,5 milioane de lei acordate, potrivit Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi arată, în raportul pentru anul 2013, că fostul Departament pentru Energie nu a respectat prevederile legale privind constituirea patrimoniului la înfiinţare întrucât au fost înregistrate în contabilitate bunuri fără a avea la bază procese-verbale de predare-primire constând în bunuri din domeniul public al statului în valoare de 3,5 miliarde de lei (807 milioane de euro) aflate la companiile Hidroelectrica, Electrica Serv, Complexul Energetic Oltenia şi Petrotrans.

De asemenea, Departamentul pentru Energie nu a evidenţiat o creanţă în sumă de 18,5 milioane de lei, reprezentând fonduri alocate de la bugetul de stat utilizate pentru rambursarea unui credit extern utilizat de Termoelectrica pentru realizarea unei investiţii de reabilitare a unui grup energetic de 150 MW al termocentralei Paroşeni, în condiţiile în care rambursarea creditelor externe intra în sarcina Termoelectrica.

Potrivit Curţii de Conturi, în perioada aprilie-iunie 2013, Departamentul pentru Energie a efectuat din creditele bugetare cheltuieli de 120.000 de lei pentru folosinţa unui spaţiu de birouri, deşi Departamentul a fost înfiinţat abia în iulie 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb