RAPORTUL CURŢII DE CONTURI PE ANUL 2011: "Situaţiile financiare ale CSSPP nu oferă o imagine reală"

E.V.
Macroeconomie / 3 februarie 2013

"Situaţiile financiare ale CSSPP nu oferă o imagine reală"

Curtea de Conturi a constat abateri şi nereguli în urma auditării contului de execuţie pe 2011, al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), potrivit Raportului pe 2011 al Curţii.

"Având în vedere concluziile rezultate din misiunea de audit financiar, în opinia auditorilor publici externi situaţiile financiare pe anul 2011 ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, nu oferă o imagine fidelă şi reală sub toate aspectele semnificative a activelor, poziţiei financiare, precum şi a performanţei financiare şi a rezultatului patrimonial, astfel că auditorii publici externi au exprimat o opinie adversă", conform raportului.

Pentru valorificarea constatărilor înscrise în Raportul de audit, Curtea de Conturi a emis o decizie, prin care au fost dispuse un număr de 13 măsuri pe care CSSPP trebuie să le ducă la îndeplinire, pentru înlăturarea abaterilor constatate.

Cauzele abaterilor constatate au fost determinate, în principal, de nerespectarea normelor metodologice pentru organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, precum şi a normelor metodologice privind încheierea exerciţiului bugetar.

"Astfel, în contul de execuţie la partea de cheltuieli s-au raportat obligaţii datorate şi neachitate la finele anului 2011 în sumă de 1.276 mii lei, iar în balanţa de verificare, încheiată la aceeaşi dată, este raportată suma de 817 mii lei înregistrată în conturile < Personal - salarii datorate >, < Asigurări sociale >, < Asigurări pentru şomaj > < Impozit pe veniturile din salarii >, < Alte impozite şi taxe >. Diferenţa înregistrată între datele raportate în contul de execuţie şi datele din balanţa de verificare este de 459 mii lei", potrivit raportului.

Curtea de Conturi menţionează în raport că CSSPP a utilizat nejustificat contul 473 "Decontări din operaţii în curs de clarificare" pentru înregistrarea veniturilor încasate în avans, provenite din taxele de funcţionare, administrare, taxe de avizare, autorizare şi a altor taxe, identificând suma totală de 5.574 mii lei, reprezentând venituri încasate în avans, evidenţiate nejustificat ca operaţiuni în curs de lămurire.

În raport se arată că supraveghetorul pensiilor private a evidenţiat eronat creanţele de încasat provenite din taxe de autorizare, avizare şi a altor taxe în sumă de 1.698 mii lei, pentru care entitatea a emis în anul 2011 facturi fiscale, precum şi a unor taxe de administrare, încasate în baza declaraţiilor administratorilor şi depozitarilor din sistemul de pensii private.

Curtea de Conturi subliniază că CSSPP nu a respectat prevederile legale în vigoare, privind măsurile de reducere a unor categorii de cheltuieli publice.

"În cursul anului 2011, entitatea a efectuat cheltuieli pentru achiziţia unor bunuri a căror procurare a fost interzisă prin aplicarea unor măsuri de raţionalizare a cheltuielilor publice, prevăzute de OUG nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, bunuri a căror valoare totală a fost de 200 mii lei (autoturisme, mobilier, aparatură birotică)", conform raportului.

În plus, Curtea de Conturi a constat că s-au efectuat plăţi în sumă de 96 mii lei, reprezentând drepturi băneşti datorate în baza unei decizii civile, către o persoană căreia i s-a desfăcut contractul de muncă, drepturi ce nu au corespondent într-o prestaţie şi fără a fi luate măsurile legale de recuperare a acestei sume în scopul reîntregirii surselor, în condiţiile în care instanţa a stabilit că desfacerea contractului de muncă a fost nelegală.

În urma abaterilor constatate de Curtea de Conturi, CSSPP a modificat "Procedura privind evidenţa debitorilor în cadrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private" în ceea ce priveşte utilizarea contului 472 "Venituri înregistrate în avans" pentru a evidenţia încasările în avans din taxe de avizare, autorizare şi alte taxe. De asemenea, a fost clarificată natura unor sume aflate în curs de lămurire în contul "Decontări din operaţii în curs de clarificare", sume care s-au înregistrat în contabilitate ca datorii contingente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb