RAPORTUL DE ŢARĂ PE 2015 AL CE: Ineficienţa administraţiei şi corupţia, o povară suplimentară pentru companii

Alexandru Costea
Macroeconomie / 26 februarie 2015

Ineficienţa administraţiei publice şi corupţia reprezintă o povară suplimentară pentru companiile din România, arată Raportul de ţară pe 2015 al Comisiei Europene, în care este menţionat şi faptul că România este pe ultima poziţie în UE în privinţa eficienţei guvernamentale, potrivit Băncii Mondiale.

România se plasează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa transparenţei guvernamentale şi printre ultimele trei ţări în termenii calităţii legislaţiei şi controlul corupţiei, potrivit indicatorilor Băncii Mondiale din 2013, arată raportul.

De asemenea, corupţia şi ineficienţa birocratică a guvernului sunt identificate de World Economic Forum ca principalele obstacole în calea competitivităţii României.

"Îmbunătăţirea activităţii administraţiei publice poate avea loc dacă va fi aplicată cu succes Strategia pentru Administraţie Publică aprobată în octombrie 2014", potrivit Comisiei Europene.

Pe lângă ineficienţa serviciilor administrative, România înregistrează un nivel scăzut al utilizării de către cetăţeni, de sub două cincimi dintre aceştia, a serviciilor online e-Government.

Potrivit datelor CE din 2014, gradul de utilizare a serviciilor e-Government pentru operaţiuni curente de afaceri este la nivelul cel mai scăzut din Uniunea Europeană, în timp ce în privinţa transparenţei guvernamentale România se află pe penultimul loc, mai arată sursa.

Un alt factor care împovărează companiile este cadrul legislativ instabil.

"Lipsa de transparenţă şi de predictibilitate a cadrului legislativ continuă să reprezinte o povară pentru companii, în special pentru firmele mici şi mijlocii şi start-up-uri", potrivit executivului UE.

Consultarea factorilor implicaţi este obligatorie în România, dar cu toate acestea nu are loc o abordare serioasă a consultărilor dintre ministere, iar procedurile sunt deseori ineficiente şi opace. Analizele de impact sunt prezentate mai mult ca note explicative decât ca analize detaliate.

Guvernul foloseşte în mod excesiv proceduri de urgenţă pentru aprobarea legislaţiei, ocolind procedurile legislative standard.

"Există totodată îngrijorări legate de lipsa consolidării legilor existente şi absenţa unor evaluări sistematice, pentru a asigura că reglementările îşi îndeplinesc scopul", potrivit raportului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da ce sa ne mai spuna astia cind noi ne uitam la lumina calauzitoare a guvernului ponta si nu vedem decit un viitor roz ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb