RAPORTUL REPORTERS SANS FRONTIERS 2017: "Libertatea presei nu a fost niciodată atât de ameninţată"

Adi Iacob
Miscellanea / 26 aprilie 2017

"Libertatea presei nu a fost niciodată atât de ameninţată"

Prin atacuri la adresa presei, informaţii false, reprimare şi triumful "oamenilor puternici" ca Trump şi Erdogan, "libertatea presei nu a fost niciodată atât de ameninţată", trage un semnal de alarmă Reporters sans frontières (RSF) în raportul său pe 2017 publicat miercuri, scrie AFP.

Libertatea presei se confruntă cu o situaţie "dificilă" sau "foarte gravă" în 72 de ţări (din 180 analizate), inclusiv în China, Rusia, India, aproape în toate ţările din Orientul Mijlociu, din Asia Centrală şi din America Centrală, dar şi în două treimi din ţările din Africa.

Harta lumii prezentată de RSF este invadată de roşu ("dificil") şi negru ("foarte grav").

Presa este liberă doar în 50 de ţări - în America de Nord, Europa, Australia şi sudul Africii - potrivit acestui raport.

RSF îşi exprimă îngrijorarea faţă de un "risc al unei mari basculări" a situaţiei libertăţii presei, "mai ales în ţări democratice importante", relatează News.ro.

"Obsesia supravegherii şi nerespectării secretului surselor contribuie la alunecarea în jos a numeroase ţări considerate ieri ca virtuoase: Statele Unite (care se clasează pe locul 43, în cădere două locuri), Marea Britanie (a 40-a, cu două locuri mai jos), Chile (a 33-a, tot cu două locuri mai jos) sau Noua Zeelandă (a 13-a, cu o cădere de opt locuri)", subliniază ONG-ul.

"Venirea la putere a lui Donald Trump în Statele Unite şi campania Brexitului în Regatul Unit au oferit o cutie de rezonanţă «media bashing» (lovirea în presă) şi ştirilor false", deplânge RSF. Iar "peste tot unde triumfă modelul omului puternic şi autoritar, libertatea presei scade".

Retrogradează, de asemenea, Polonia (pe locul 54), care "sufocă financiar" presa independentă de opoziţie, Ungaria (71) lui Viktor Orban şi Tanzania (83) lui John Magufuli.

În Turcia (a 154-a, cu patru locuri ma jos), preşedintele Recep Tayyip Erdogan a "basculat în mod hotărât de partea regimurilor autoritariste", iar ţara a devenit "cea mai mare închisoare din lume a profesioniştilor din presă", acuză RSF.

Rusia lui Vladimir Putin (148) rămâne şi ea la coada clasamentului.

În Asia, Filipinele (127) urcă 11 locuri, în urma unei scăderi a numărului de jurnalişti ucişi în 2016, însă, apreciază RSF, insultele şi ameninţările la adresa presei proferate de preşedintele Rodrigo Duterte lasă să se întrevadă mai rău de atât.

"Bascularea democraţiilor provoacă ameţeală", a comentat Christophe Deloire, secretarul general al RSF.

Şase ţări din zece au înregistrat o agravare a situaţiei în care se află.

La fel ca anul trecut, pe primele locuri se află ţările scandinave - Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca -, iar pe ultimele Eritreea şi Coreea de Nord, unde "ascultarea unui radio din străinătate poate conduce direct în lagărul de concentrare".

Între cele 25 de ţări în care presa este tot mai atacată potrivit RSF, se află Egiptul şi Bahreinul, adevărate "închisori ale junaliştilor", Turkemenistanul (178), "una dintre dictaturile cele mai închise din lume", şi Siria (177), ţara cea mai sângeroasă pentru jurnalişti. Presa este ameninţată, de asemenea, în Uzbekistan, Azerbaidjan, Vietnam, Laos, Cuba, Sudan şi Guineea Ecuatorială.

RSF denunţă totodată cazul mai multor ţări din Orientul Mijlociu, ca Iranul (165), care încarcerează jurnalişti "cu zecile" sau îi condamnă la biciuire, o pedeapsă paracticată şi în Arabia Saudită (168), inclusiv în cazul bloggerului Raïf Badawi, condamnat şi la zece ani de închisoare.

Franţa, la rândul ei, urcă de pe locul 45 în 2016 pe locul 39, un efect mecanic după un 2015 marcat de masacrul de la Charlie Hebdo.

RSF relevă însă o "atmosferă violentă şi dăunătoare", cu zeci de atacuri verbale împotriva "presei mincinoase" în campania prezidenţială, "în care devine normal să insulţi jurnalişti, să-i fluieri şi să-i hudui la mitinguri".

ONG-ul denunţă de asemenea presiuni ale grupului Vivendi al lui Vincent Bollore asupra presei, precum "deprogramarea unei anchete cu privire la Credit Mutuel, condus de unul dintre prietenii săi", suprimarea unor emisiuni ("Zapping" şi "Special Investigation") pe Canal+, dar şi lungul conflict social de la iTELE, anul trecut, la finalul căruia au plecat 100 de jurnalişti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb