RASDAQ Continuă achiziţia de titluri "Ardaf"

A.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 august 2005

Titlurile ARDF au atins, ieri, maximul ultimului an

Piaţa a scăzut, ieri, aproape la jumătate faţă de ziua precedentă, ajungînd la o valoare totală a tranzacţiilor de numai 829.496 RON. Cele mai lichide acţiuni au fost cele ale emitenţilor listaţi la categoria de bază, care au totalizat 82% din piaţă. A continuat, astfel, să crească Rasdaq Compozit, cu 0,07%, în timp ce ceilalţi doi indici au scăzut (RAQ-I s-a diminuat cu 0,42%, iar RAQ-II cu 0,44%). Numărul tranzacţiilor a scăzut de la 516 în ziua precedentă, la 439 în şedinţa de ieri.

Cea mai mare valoare de tranzacţionare din piaţă a fost înregistrată, din nou, sub simbolul ARDF al societăţii de asigurare-reasigurare "Ardaf" Cluj. Au fost perfectate ieri 33 de tranzacţii care au totalizat 246.077 RON, reprezentînd 29% din piaţă. Preţul minim de tranzacţionare din şedinţa de ieri a fost egal cu maximul din ziua precedentă, respectiv de 0,289 RON/acţiune. Sesiunea bursieră de ieri s-a închis la maximul ultimului an pentru acţiunile ARDF, de 0,295 RON/acţiune. Cotaţia a mai crescut astfel cu 2,07%. În ultimul an, preţul acţiunilor ARDF s-a apreciat de aproape trei ori. Societatea este deţinută în proporţie de 70% de grupul "Tender". O participaţie importantă, de 12,63%, o are "Clarimont Holdings" Ltd. Societatea a raportat ieri că "Fondul Oamenilor de Afaceri", administrat de "SAFI Invest", deţine mai puţin de 5% din acţiunile sale.

Acţiunile producătorului bucureştean de medicamente "Biofarm" (BIOF) au rămas şi ieri printre preferatele investitorilor. Valoarea totală a celor 29 de tranzacţii încheiate ieri s-a ridicat la 89.700 RON. Tranzacţiile au fost realizate la preţuri cuprinse între 0,34 şi 0,36 RON/acţiune. Preţul de referinţă al zilei de ieri a scăzut cu 1,37%, ajungînd la 0,345 RON/acţiune. Societatea este în proces de listare la prima categorie a Bursei de Valori Bucureşti.

Cu titlurile companiei "Indus-tria Laptelui Dîmboviţa" (INBO) au fost perfectate, ieri, 11 transferuri, la preţuri între 8,1 şi 8,8 RON/acţiune. Preţul de referinţă, care este acelaşi cu maximul de ieri, s-a apreciat cu 8,64%. Cotaţia titlurilor INBO este în creştere, apropiindu-se de maximul ultimelor 12 luni, de 0,9 RON/acţiune. Trendul ascendent poate fi explicat de rezultatele bune înregistrate de companie în primul semestru al acestui an (cifra de afaceri a cres-cut de la 8,58 la 11,1 milioane RON, iar profitul net s-a majorat de la 0,86 la 1,52 RON/acţiune). Acţionarul majoritar al societăţii este societatea de investiţii financiare "Oltenia", care deţine 76,56% din acţiuni.

Cele mai lichide titluri la cea de-a doua categorie au fost "Elpreco" Craiova (ELPS), transferate în număr de 686 prin patru tranzacţii. Preţul de referinţă s-a apreciat cu 1,76%, ajungînd la 46 RON/acţiune. "Elpreco" activează în sectorul fabricării materialelor de construcţii şi are ca principal acţionar fondul de investiţii "Broadhurst Investments" Ltd, care deţine 55,9% din titluri. SIF "Oltenia" are o participaţie de 10,6% la capitalul societăţii.

Cotaţia titlurilor operatorului portuar "Socep" Constanţa (SOCP) şi-a continuat scăderea şi în şedinţa de ieri. Astfel, preţul de referinţă s-a mai depreciat cu 1,17%, ajungînd la 0,252 RON/acţiune. Titlurile SOCP rămîn, totuşi, printre cele mai lichide din piaţă. Ieri, au fost realizate 37 de tranzacţii cu peste 204.000 acţiuni, care au totalizat 51.853 RON. Transferurile au fost încheiate la preţuri cuprinse între 0,25 şi 0,258 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb