RASDAQ: ÎN A DOUA ZI A LEULUI GREU, Piaţa a scăzut drastic

A.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iulie 2005

Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate ieri pe piaţa Rasdaq s-a ridicat la numai 299.000 RON, comparativ cu 4,6 milioane RON în ziua anterioară. Drept urmare, au fost înregistrate scăderi la toţi cei trei indici bursieri. S-au diminuat cu mai mult de un punct procentual Rasdaq Compozit (-1,11%) şi RAQ-I (1,7%), în timp ce RAQ-II a scăzut cu 0,59%.

În cadrul primei categorii cele mai lichide titluri au fost cele ale producătorului brăilean de îmbrăcăminte "Braiconf" (simbol BRCR), care au fost tranzacţionate în număr de peste 13.000, prin intermediul a 11 transferuri. Preţul de referinţă al şedinţei de ieri pentru titlurile BRCR a fost de 1,15 RON/acţiune, mai mare cu 7,47% decît cel din sedinţa predcedentă. Valoarea tranzacţiilor a însumat 45% din totalul categoriei, ridicîndu-se la 14.725 RON. Lichiditatea ridicată a acestor titluri este explicată de faptul că societatea nu are un acţionar semnificativ, ci în structura acţionariatului său există o singură companie, "Romanian Reconstruction" Ltd. care deţine doar 7,79% din titluri, în timp ce restul de 92,21% aparţine micilor acţionari.

Investitorii au arătat ieri un interes scăzut pentru acţiunile emitenţilor listaţi la cea de-a doua categorie. Cea mai mare valoare de tranzacţionare a fost înregistrată aici sub simbolul ELPS, al societăţii "Elpreco" Craiova. Titlurile ELPS au fost transferate la preţuri cuprinse între 42 şi 45,2 RON/acţiune, prin intermediul a patru tranzacţii, a căror valoare totală s-a ridicat la 6.879 RON. Preţul de referinţă, care a coincis cu preţul maxim al şedinţei, a rămas la acelaşi nivel cu cel din şedinţa anterioară. Societatea fabrică elemente din beton pentru construcţii şi are un capital social de 2,5 milioane RON, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 2,5 RON. Pachetul majoritar de 55,89% din titluri este deţinut de fondul de investiţii "Broadhurst Investments" Ltd. Un pachet de 10,64% din titluri este deţinut de SIF "Oltenia". "Elpreco" a realizat în primele trei luni ale acestui an o cifră de afaceri de 12,3 milioane RON şi un profit net de 0,2 milioane RON. Compania a investit anul acesta într-o instalaţie, un milion de euro din fonduri proprii.

Acţiunile "Biofarm" Bucureşti (BIOF) au rămas şi ieri în topul preferinţelor cumpărătorilor, fiind cele mai lichide titluri de la categoria de bază. Prin zece transferuri au fost tranzacţionate peste 134.000 de acţiuni pentru 44.449 RON. Preţul mediu al sesiunii bursiere de ieri a fost de 0,3297 RON/acţiune. Societatea a raportat pentru primul trimestru al acestui an rezultate mai bune comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut (cifra de afaceri a crescut de la 10,6 la 11,9 milioane RON, iar profitul net de la 2,8 la 4,7 milioane RON).

Cea mai mare variaţie pozitivă de preţ de la categoria de bază a fost înregistrată de acţiunile "Napochim" Cluj (NACH) şi a fost de 18,18%. Valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat la 30.900 RON, iar preţul de închidere al şedinţei a fost de 0,26 RON/acţiune.

Şi acţiunile "Siderma" Bucureşti (SIDR) au prezentat interes ieri pentru investitori, preţul de 18 RON/acţiune la care au fost transferate ieri acţiunile fiind apropiat de maximul ultimului an (de 18,2 RON/acţiune). Compania acţionează în domeniul textilelor şi are ca principali acţionari societăţile "Effeemmeci" şi "Immobiliare Paradiso" care deţin 49,97% şi, respectiv, 9,72% din capitalul social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb