RASDAQ Tranzacţiile cu titlurile "Asirom" au totalizat 62% din piaţă

A.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 iunie 2005

Valoarea totală a tranzacţiilor s-a redus ieri cu 40% comparativ cu şedinţa anterioară, ajungînd la 13 miliarde de lei. Singurul indice care a înregistrat o variaţie pozitivă a fost RAQ-I, a cărui creştere a fost de 1,44%. Rasdaq Compozit a scăzut cu 0,24%, iar RAQ-II cu 1,06%. Cea mai mare valoare de tranzacţionare a fost înregistrată în cadrul celei de-a doua categorii, în timp ce la categoria de bază transferurile au fost puţine şi pe volume mici. Şi la prima categorie transferurile au avut valori reduse, preferatele investitorilor - "Socep" Constanţa (SOCP) şi "Braiconf" Brăila (BRCR), fiind puţin tranzacţionate în şedinţa de ieri.

Cea mai mare valoare de tranzacţionare a sesiunii bursiere de ieri a fost înregistrată sub simbolul ASRA, al societăţii de asigurare "Asirom". Au fost tranzacţionate peste 1,8 milioane de acţiuni pentru 8,1 miliarde de lei prin intermediul a patru transferuri. Preţul de referinţă nu s-a modificat comparativ cu şedinţa anterioară, rămînînd la nivelul de 4.500 lei/acţiune. Tranzacţiile au însumat peste 91% din totalul categoriei a doua şi peste 62% din piaţă.

Cea mai mare variaţie negativă de preţ din cadrul celei de-a doua categorii a fost înregistrată de acţiunile "Comvex" Constanţa (CMVX). Preţurile la care au fost perfectate cele opt transferuri au variat între 190.000 şi 202.000 lei/acţiune. Şedinţa de ieri a fost încheiată la preţul de 290.000 lei/acţiune, mai mic cu 9,52% decît cel din sesiunea precedentă. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost scăzută, de numai 744 milioane de lei.

În cadrul primei categorii cele mai lichide acţiuni au fost "Mittal Steel" Roman (PTRO), care au fost tranzacţionate în număr de peste 24.000, la preţuri cuprinse între 45.000 şi 46.000 lei/acţiune. Cele 18 transferuri au înglobat peste 61% din totalul categoriei, valoarea lor ridicîndu-se la 1,1 miliarde de lei. Cotaţia s-a apreciat cu 1,12%, şedinţa fiind încheiată la preţul de 45.100 lei/acţiune.

Titlurile societăţii de construcţii "Cominco" Bucureşti (COBS) au avut ieri cea mai mare lichiditate din cadrul categoriei de bază. Au avut loc 14 tranzacţii la preţuri cuprinse între 90.000 şi 112.000 lei/acţiune. Cotaţia a înregistrat o creştere semnificativă, de 13,13%. Trendul ascendent pe care evoluează titlurile COBS este surprinzător, întrucît pe primul trimestru al acestui an compania a obţiunut rezultate mai slabe decît în aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, cifra de afaceri a scăzut cu 19%, pînă la 102 miliarde de lei, iar profitul net s-a diminuat cu 88% pînă la 11 milioane de lei.

Cotaţia titlurilor "Biofarm" Bucureşti (BIOF) continuă să fie în creştere, ieri preţul de referinţă apreciindu-se cu 21,33%. Valoarea transferurilor a fost însă redusă, de numai 276 milioane de lei. Prin cele 49 de transferuri au fost tranzacţionate ieri peste 86.000 acţiuni. Săptămîna aceasta investitorii au arătat un interes deosebit acţiunilor BIOF, fiind realizată o tranzacţie specială de 11 miliarde de lei, prin care au fost transferate peste 2,7 milioane de acţiuni. În aceeaşi şedinţă au mai fost tranzacţionate, prin intermediul a 57 de transferuri comune, încă 366.000 titluri cu o valoare totală de 1,49 miliarde de lei. Interesul arătat acţiunilor BIOF poate fi explicat de faptul că societatea îşi va majora capitalul social cu 82 miliarde de lei, noile acţiuni fiind repartizate proporţional cu numărul de titluri deţinute deja de actualii acţionari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb