RASDAQ Valoarea totală a transferurilor de pe Rasdaq a scăzut la o treime

Adrian Nicolae
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 august 2005

Faţă de şedinţa precedentă, valoarea totală a tranzacţiilor a scăzut ieri cu peste 65%, fiind de 1,09 milioane RON. Au fost încheiate unu număr de 337 tranzacţii cu peste 1,86 milioane de acţiuni, iar cei trei indici bursieri au înregistrat uşoare creşteri.

Cea mai mare apreciere a înregistrat-o indicele RAQ-II, care reflectă lichiditatea acţiunilor listate la a doua categorie, şi care a crescut cu 4,59% pînă la 3.137 puncte. Indicele RAQ-I (urmăreşte evoluţia acţiunilor din categoria I) s-a apreciat cu 0,42% totalizînd 1.632 puncte, iar Rasdaq Compozit (reflectă evoluţia tututror acţiunilor listate pe aceasta piaţă) a crescut cu 0,56% pînă la 1.605 puncte.

În cadrul categoriei de bază, valoarea totală a transferurilor a fost de peste 0,94 milioane RON, titlurile cele mai lichide aparţin producătorului de medicamente "Biofarm" Bucureşti cu simbolul BIOF. Acţiunile BIOF au fost transferate la preţuri cuprinse între 0,33 şi 0,35 RON/acţiune, preţul de referintă fiind de 0,34 RON/acţiune, depreciindu-se cu 0,26% comparativ cu şedinţa precedentă. Acţionar principal la "Biofarm" este "Health Sciences Group" INC cu o deţinere de 13,51%, fiind urmat de SIF "Oltenia" şi persoana fizică Robert William Ferran, cu 10,29%, respectiv 5,01% din capitalul social.

Cotaţia acţiunilor "Inscut" Bucureşti (INBW) a crescut cu 21,42% faţă de şedinţa precedentă ajungînd la un preţul unic de 8,5 RON/acţiune. S-a perfectat o singură tranzacţie cu titlurile INBW, cu 26.500 de acţiuni şi a cărei valoare totală a fost de peste 0,22 milioane RON. Acţionar principal al societăţii este, conform ultimelor raportări, "Arderom" LTD care deţine 79,45% din totalul titlurilor. Micii acţionari ai companiei de foraje şi lucrări de construcţii deţin, cumulat, 20,55% din participaţii.

Şi acţiunile "Athenee Palace" Bucureşti (ATPA) s-au situat pe un trend ascendent, atingînd un preţ de referinţă de 3,04 RON/acţiune, cu 20,54% mai mare decît în şedinţa precedentă. Capitalul social al hotelierului este de peste 2,1 milioane RON, iar acţiunile acestuia au o valoare nominală de 0,3 RON/acţiune. Acţionar majoritar la "Athenee Palace" este Ministerul Transporturilor Construcţiilor şi Turismului cu o deţinere de 41,81%, urmat de "Tehnofrig" cu 9,91% şi "Tempus Invest" cu 5,92%. Restul acţionarilor deţin cumulat 42,37%. Preţul maxim din ultimul an al acţiunilor ATPA s-a ridicat la 3,21 RON/acţiune, pe cînd cel minim a fost de 0,85 RON/acţiune.

La prima categorie valoarea totală a transferurilor s-a redus în cadrul şedinţei de ieri, aproape la jumătate faţă de cea din ziua precedentă, depăşind 0,1 milioane RON.

Cele mai lichide titluri au aparţinut manipulatorului portuar "Socep" Constanţa (SOCP). Preţul titlurilor SOCP s-a depreciat uşor faţă de şedinţa precedentă, cu 0,72% stabilizîndu-se la preţul de referinţă de 0,27 RON/acţiune.

În cadrul categoriei a doua, valoarea totală a tranzacţiilor s-a dublat faţă de cea precedentă, fiind în şedinţa de ieri de 39.151 RON. Societatea cu cele mai lichide titluri de la această categorie a fost fabricantul de pneuri "Danubiana" Popeşti (DANA). Acţiunile DANA s-au apreciat în şedinţa bursieră de ieri cu 20% preţul de referinţă fiind de 2,1 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb