RĂSVAN RADU, CEO UNICREDIT ŢIRIAC BANK: "Nu văd o apetenţă crescută pentru creditare, în 2015"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 februarie 2015

Anul 2015 este unul foarte dificil, în opinia domnului Răsvan Radu, CEO UniCredit Ţiriac Bank, întrucât există o supra-lichiditate în piaţă, iar cererile de credit au un nivel foarte scăzut.

"Investitorii nu doresc să facă investiţii pe termen lung şi de aceea nu au motive să apeleze la credite noi", a spus, ieri, domnia sa, în cadrul unei conferinţe de presă, declarând: "În mod clar nu văd o apetenţă crescută pentru creditare. (...) Cred că economia românească va trece printr-o perioadă de stabilitate până când va reveni încrederea şi cererea de creditare".

Potrivit domnului Radu, ţara noastră are un risc al creditelor foarte ridicat în raport cu toate statele din jur.

Anul trecut, UniCredit Ţiriac Bank a obţinut un profit net consolidat (după interesul minoritar) de 118 milioane lei, în condiţiile în care profitul operaţional a fost de 760 milioane lei.

Acest lucru a avut loc pe fondul curăţării bilanţului, la cererea Băncii Naţionale a României, prin vânzarea creditelor neperformante acordate persoanelor fizice şi prin scoaterea în afara bilanţului a împrumuturilor care înregistrau întârzieri la plată, contractate de companiile care, ulterior, au intrat în insolvenţă sau faliment.

Banca are o rată de neperformante de 12,3%, conform CEO-ului, care a subliniat că "revenirea creditării noi a fost contracarată de procesul de curăţare a bilanţurilor băncilor de creditele neperformante".

Domnia sa a menţionat că, pe segmentul corporate, au fost scoase în afara bilanţului, fiind provizionate în proporţie de 90%, credite în valoare de 500 de milioane de lei. "În continuare există o rată mare de companii care nu pot supravieţui", estimează Răsvan Radu, care a menţionat că, anul trecut, pierderile din sistemului bancar au fost fără precedent (un miliard de euro).

În 2014, provizioanele făcute de UniCredit Ţiriac Bank au fost de 600 milioane lei.

Veniturile operaţionale consolidate (incluzând şi operaţiunile de leasing) s-au plasat la 1,54 miliarde lei, în contextul subţierii continue a marjelor de dobândă din piaţă, au precizat reprezentanţii băncii.

Potrivit acestora, cheltuielile operaţionale au atins nivelul de 780 milioane lei, "în condiţiile în care banca a continuat să îşi monitorizeze atent costurile".

Volumul noilor finanţări acordate anul trecut de instituşia financiară se ridică la 201,5 milioane de euro.

Răsvan Radu a precizat: "Definitivarea transferului clienţilor Corporate de la RBS România a marcat finalul anului 2014 pentru noi, trecerea în etapa de dezvoltare a business-ului preluat şi de consolidare a poziţiei grupului UniCredit în România. Previziunile de creştere pentru 2015 sunt susţinute de indicatorii macroeconomici pozitivi - redresarea consumului -, precum şi de aşteptările de reluare a investiţiilor în rândul companiilor şi autorităţilor. În acelaşi timp, discrepanţa momentană între consum şi cererea de credit ne determină să fim moderaţi în anticipaţiile noastre".

Volumul activelor consolidate la 31 decembrie 2014 a totalizat 32,4 miliarde lei, portofoliul de credite brute ajungând la un volum de 22,8 miliarde lei. Cifra include şi creditele externalizate şi este susţinută de creşterea cu 7,8% a finanţărilor acordate IMM-urilor şi de creşterea cu 13,1% a creditelor acordate companiilor în intervalul decembrie 2013 - decembrie 2014.

Reprezentanţii băncii au subliniat că instituţia îşi menţine orientarea către segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii şi către cofinanţarea proiectelor cu bani europeni, urmărind să-şi extindă activitatea în domeniul agricol.

Grupul UniCredit este prezent pe piaţa noastră prin intermediul următoarelor companii: UniCredit Ţiriac Bank, UniCredit Consumer Financing (UCFIN), UniCredit Leasing Corporation (UCLC), UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management, UCTAM, Pioneer Asset Management si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Grupul şi-a atins ţinta de profit de 2 miliarde euro, în 2014, ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) şi, anul trecut, şi Italia înregistrând cifre pozitive. Potrivit domnului Radu, România este a doua ţară după Turcia, în ECE, ca importanţă regională pentru grupul bancar.

Răsvan Radu: "Nu am dat niciun credit în franci elveţieni, pentru că am considerat că riscul era foarte ridicat"

"UniCredit Ţiriac Bank nu a dat niciun credit în franci elveţieni, deşi presiunea din partea clienţilor era extraordinar de mare, pentru că am considerat că riscul era foarte ridicat", a subliniat Răsvan Radu, răspunzând la o întrebare.

Domnia sa a refuzat să comenteze pe marginea situaţiei creditelor în CHF, adăugând că lasă băncile în cauză "să gândească singure soluţia".

"Dacă aş fi fost bancher analist, aş fi putut comenta în mod acid situaţia, însă din poziţia de conducător de bancă nu doresc să mă pronunţ pe această temă", a mai spus domnia sa.

Rezultatele UniCredit Ţiriac Bank, la nivel individual

La nivel individual (fără activităţile de leasing), UniCredit Ţiriac Bank a înregistrat venituri operaţionale totale de 1,3 miliarde lei, anul trecut, în scadere cu 2,1% faţă de 2013. În acelaşi timp, cheltuielile operaţionale au scăzut cu 1,3%, în 2014, până la 692 milioane lei, iar profitul operaţional s-a plasat la 612 milioane lei, în scădere cu 3% faţă de anul precedent. Profitul net al băncii a atins 80,3 milioane lei, în creştere cu aproximativ 7% faţă de 2013.

Nivelul solvabilităţii băncii se ridica la 13,4%, la 31 decembrie 2014, confortabil pentru pragurile reglementate şi recomandate.

Volumul activelor a totalizat 28,7 miliarde lei, în creştere cu 4,5% faţă de 31 decembrie 2013, în timp ce volumul creditelor a atins 18,9 miliarde lei, în creştere cu 7,4% faţă de finalul anului precedent. Depozitele clienţilor au ajuns la 16,2 miliarde lei, în creştere cu 7% faţă de cele de la data finalul anului 2013. Anul trecut, raportul între creditele şi depozitele băncii, la nivel individual, s-a menţinut constant faţă de anul anterior, la 116%.

În timp ce, atât volumul creditelor, cât şi volumul depozitelor aferente societăţilor comerciale au crescut, în 2014 faţă de anul precedent, cu 12,7%, creditele acordate persoanelor fizice au avut o evoluţie negativă, înregistrând o scădere de 4,6%, acelaşi trend fiind observat şi în cazul depozitelor persoanelor fizice, unde scăderea a fost de 0,9%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este adevărat ca ION TIRIAC nu mai detine actiuni la bancă ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb