Piaţa acţiunilor din Statele Unite este pregătită pentru o revenire a multiplilor de evaluare, ceea ce implică creşterea preţurilor în acest an, pe măsură ce inflaţia şi ratele dobânzilor încep să se modereze, potrivit băncii de investiţii americane Raymond James Financial, scrie Business Insider.
Este o veste bună pentru investitorii care anul trecut au suferit pierderi masive după declinul de aproape 20% a S&P 500. Scăderea a fost dată de calibrări ale evaluărilor în mai multe segmente ale pieţei, în special cel tehnologic, pe fondul ajustării aşteptărilor investitorilor determinate de creşterea agresivă a ratelor dobânzilor.
Directorul de investiţii al Raymond James, Larry Adam, spune că raportul Price-to-Earnings (P/E) pentru indicele S&P 500 a scăzut cu 42% în ultimii doi ani, cel mai mare declin bienal din aproape ultimele cinci decenii. Declinul depăşeşte chiar şi scăderea din timpul Marii Recesiuni din perioada 2007-2008, notează sursa menţionată.
Adam este optimist privind evoluţia acţiunilor şi crede că indicele S&P 500 va încheia anul la 4.400 de puncte, echivalentul unuei creşteri de circa 10% faţă de nivelul de la începutul acestei săptămâni. Dar, având în vedere că estimează scădere pentru profiturile companiilor în acest an, directorul de investiţii al Raymond James se aşteaptă ca o bună parte din creştere să vină din reevaluarea preţurilor, după scăderea prea severă de anul trecut, conform Business Insider.
Iată cele cinci motive pentru care evaluările pieţei de acţiuni sunt pregătite pentru o revenire în 2023, potrivit directorului de la Raymond James Financial.
• Scăderile succesive ale evaluărilor sunt neobişnuite
"Declinul de anul trecut al pieţei de acţiuni a marcat al doilea an consecutiv de contracţie pentru P/E. Vestea bună este că, o perioadă de trei ani consecutivi de contracţie a raportului este ceva atipic pentru S&P 500, deoarece a avut loc o singură dată în ultimii 30 de ani (1992-1994)", a spus Adam, citat de Business Insider.
• Evaluările şi profiturile nu ating minimele în acelaşi timp
"De obicei, multiplul P/E se contractă la începutul unei recesiuni, atinge minimul în scurt timp, după care creşte rapid. Asta deoarece piaţa este un mecanism prin care se priveşte în viitor, astfel încât rata P/E arată că investitorii încep să anticipeze finanlul recesiunii şi eventuala revenire sănătoasă a profiturilor. Dacă acest lucru se verifică, undeva pe la jumătatea anului multiplul de evaluare ar putea începe să se extindă, ceea ce ar susţine un raliu al pieţei acţiunilor", afirmă Larry Adam.
• Ratele mai mici ale dobânzilor sunt de bun augur pentru acţiuni
"Anticipăm că randamentul titlurilor de stat pe zece ani va scădea la 3% până la sfârşitul anului 2023. Din punct de vedere istoric, ratele dobânzilor mai reduse au dus la multipli P/E mai ridicaţi, deoarece îi fac pe investitori să caute randamente mai mari, asumându-şi mai mult risc", spune directorului de la Raymond James Financial.
• Inflaţia mai redusă este de bun augur pentru acţiuni
"Prognoza noastră este că inflaţia anuală (n.r. Indicele Preţurilor de Consum) va scădea la sub 3%, până la sfârşitul lui 2023. Istoric, din 1960 până în prezent, un nivel al inflaţiei situat în intervalul 1-3%, a coincis cu un raport P/E mediu de 20x", a afirmat Larry Adam.
• Evaluările tind să atingă minimul în aproierea ultimei creşteri de dobândă a Rezervei Federale
"Credem că Fed va mai opera doar două creşteri ale ratei dobânzii, ultima la reuniunea FOMC (n.r. Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă) din martie. Ultima majorare este importantă deoarece, istoric, momentul în care multiplul P/E a atins minimul a coincis cu ultima creştere a dobânzii de către Fed. Apoi, raportul de evaluare a urcat cu 7-8% în următoarele douăsprezece luni", a mai spus analistul Raymond James Financial, citat de Business Insider.
De la începutul anului şi până luni, 23 ianuarie, indicele S&P 500 a avut o creştere de 4,4%, în vreme ce Nasdaq urcase cu aproape 8,6%.