RĂZBOI ÎNTRE FP ŞI STATUL ROMÂN Fondul Proprietatea încurcă socotelile pentru oferta "Electrica"?

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iunie 2014

Fondul Proprietatea încurcă socotelile pentru oferta "Electrica"?

Konieczny, FP: "Vânzarea participaţiei din Romgaz face parte din strategia de reducere a discount-ului prin atragerea de fonduri pentru viitoare distribuţii către acţionari şi răscumpărări de acţiuni"

Fondul Proprietatea a atras 644,6 milioane lei (198,6 milioane dolari), ieri, în urma plasamentului privat prin care a vândut 4,99% din "Romgaz" (SNG), chiar în timp ce Departamentul pentru Energie anunţa începerea road-show-ului pentru listarea "Electrica".

Mişcarea FP are loc în contextul în care Fondul se află în litigiu cu Electrica, după ce a solicitat în instanţă anularea strategiei de guvernanţă corporativă unitară pe care subsidiarele de distribuţie şi furnizare urmăresc să o implementeze, potrivit prospectului de ofertă. În plus, negocierile între Fond şi stat pentru schimbarea acţiunilor deţinute la filialele Electrica în acţiuni ale holdingului au eşuat.

Unele voci din piaţă comentează că decizia FP este o mişcare inteligentă, în timp ce alţii ridică suspiciunea că Fondul ar fi urmărit chiar să încurce oferta Electrica.

În piaţa de capital, s-a comentat că, prin vânzarea pachetului la Romgaz, Fondul Proprietatea ar fi dorit să facă rost de bani pentru subscrierea la Electrica, poziţie din care ar putea să-şi negocieze mai bine exit-ul din filiale.

Surse din piaţa de energie resping, însă, din start, această ipoteză.

De asemenea, Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, spune că vânzarea participaţiei din Romgaz face parte din strategia de reducere a discount-ului prin atragerea de fonduri pentru viitoare distribuţii către acţionari şi răscumpărări de acţiuni, conform Declaraţiei de Politică Investiţională aprobată de către acţionarii Fondului.

Cu alte cuvinte, "Pas!" la oferta Electrica, cel puţin oficial.

Domnul Konieczny nu a dorit să comenteze de ce a fost aleasă această perioadă pentru plasamentul privat, chiar în timpul ofertei Electrica: "Nu putem comenta cu privire la detalii specifice ale acestei tranzacţii".

Întrebat dacă are în vedere şi vânzarea altor acţiuni din portofoliu, domnia sa a răspuns: "Nu putem comenta cu privire la viitoarele noastre planuri". În piaţă, circulă, însă, zvonuri că Fondul Proprietatea ar putea face şi alte vânzări, pe parcursul ofertei "Electrica", cel mai probabil, fiind vizat pachetul de la "Transelectrica", pentru care FP caută deja cumpărători,

FP deţine câte 22% din acţiunile celor patru filiale Electrica. În prospectul ofertei, se arată că Fondul Proprietatea ar putea avea dreptul să solicite lansarea de oferte publice secundare în legătură cu cel puţin 5% din acţiunile deţinute de Electrica în fiecare dintre filiale şi listarea acestora la BVB.

Ieri dimineaţă, a început "road-show-ul" pentru listarea Electrica, după ce ministrul delegat penru Energie, Răzvan Nicolescu, împreună cu reprezentanţi ai conducerii societăţii de stat şi ai sindicatului de intermediere s-au întâlnit la Londra cu oficiali ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), se arată într-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie.

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie, şi-a exprimat intenţia că BERD va intra în acţionariatul "Electrica".

Având în vedere dimensiunea ofertei, Electrica va deveni una dintre cele mai mari şi mai lichide companii de pe BVB, consideră Grzegorz Konieczny, în contextul în care listările anterioare nu au adus un plus spectaculos în rulajele BVB. Managerul Fondului Proprietatea a comentat: "Lichiditatea nu este singurul indicator al dezvoltării pieţei. GDR-urile listate la Londra ar trebui să aducă mai mulţi investitori străini şi să sprijine evaluări mai ridicate".

Întrebat de ce nu folosim economiile populaţiei de 30 de miliarde de euro pentru ofertele statului, inclusiv Electrica, având în vedere că dobânzile bancare sunt din ce în ce mai mici, domnul Konieczny ne-a declarat: "Ne aşteptăm ca acest lucru să se schimbe pe măsură ce investitorii individuali vor incepe să îşi diversifice economiile şi să caute randamente mai bune. Aceasta este o evoluţie şi nu o revoluţie, dar am început deja să vedem mai mulţi investitori individuali pe BVB. Viitoarele IPO-uri ar trebui să joace un rol important în această privinţă".

Managerul FP este de părere că faptul că există o tranşă specială pentru investitorii de retail care oferă şi un discount faţă de preţul plătit de către investitorii instituţionali este pozitiv.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. ASF trezirea!!!!!!! Se devalizeaza FP de catre unii cre se pretind administratori. vanzarile se fac pe sub mana, catre unii actionari FP, dupa care banii se rentorc pri asa numitul program de rascumparare.

    Totul sub ochii vostri.

    Tov Rusanu a pecat la racoare pt niste nimicuri, comparat cu miliardele de aici........ 

    1. Somn usor , ioane!

      @ion: scoal' bre, de te culca!

    ASF trezirea!!!!!!! Se devalizeaza FP de catre unii cre se pretind administratori. vanzarile se fac pe sub mana, catre unii actionari FP, dupa care banii se rentorc pri asa numitul program de rascumparare.

    Totul sub ochii vostri.

    Tov Rusanu a pecat la racoare pt niste nimicuri, comparat cu miliardele de aici........ 

    1. ASFul doarme ca nici nu da raspunsul la distributia de 0,05 /actiunea. De fapt nu doarme ci fura banii nostril. Asa ca ai gresit hotul. Hotii sunt ASFul cu neamurile si amantele parlamentarilor psd.

    FP etse cea mai mare teapa din economia Romaniei. Rolul pentru care a fost creat s-a terminat de mult , statul Roman nu mai detine3 nimic la FP. Poate ne spune cineva din analistii astia destepti care tot scriu prin gazeta asta , daca este corect ca FP sa vinda pe bani buni participatiile la Romgaz sau la ate companii , participatii care le-a primit GRATIS de la statul roman !!!!

    1. fondul nu a fost infiintat ca sa il detina statul, ci ca fostii proprietaris a fie despagubiti cu actiunile fondului.

      ceea ce s-a intamplat. mai apoi, acesti fosti proprietari si-au vandut actiunile altora, cae azi sunt actionari. 

      participatiile nu au fost primite gratis de catre fond, ci actionarii fondului le-au platit cu casele din care au fost dati afara de comunisti, cu munca lor de-o viata confiscata si cu vietile lasate pe la canal si prin puscariile comuniste. 

      cum puteti dvs sa fiti asa de nemernic? 

      inca ceva: suferiti de "pentru binele statului", bineinteles, atunci cand e vorba sa se sacrifice ALTII pentru statul respectiv, nu si cand e vorba sa va sacrificati dvs.

      Da asa este.Afirmatiile sunt corecte,numai ca foarte multi actionari despagubiti prin aceasta forma de a primi actiuni ,nu in suficienta masura au fost instruiti si n-au primit explicatiile necesare si un minim de cultura necesara pentru a le explica posibilitatea valorificarii acestor actiuni..Multe din tranzactia acestor actiuni s-au facut inainte de aparitia FP pe bursa. Au profitat SAMSARII.

      @vasile: imi pare rau, dar si ignoranta se plateste in viata. si riscul asumat de cei care au cumparat (se putea foarte bine ca pretul actiunilor sa scada).

      in fine, daca nu te pricepi la bani, poti angaja macar un consilier financiar. 

    e o companie privata.Face ceea ce majoritatea actionarilor doreste.Lichidare si impartireea castigurilor.Ce nu e clar? Ce nu inteleg eu de ce investitori mici sunt inca prinsi in acest joc riscant al marilor rechini.Fratilr daca mai aveti actiuni primite sau mostenite la vanzare si intrati in companii de utilitati cu electrica sigur.FP a dat 5 % anul trecut ce e asa minunat? Vinde sau a vandut cele mai bune companii SNP ,TGN si SNG restul vor fi greu de valorificat la valoarea cntabila.Fugiti fratilor

    1. Voturile actionarilor sunt limitate la 1% atat timp cat statul este actionar. Si statul inca este actionar, si conform statutului este cel care decide. Asa ca vulturii de la eliott si ft in coniventa cu ASF sunt la cel mai propriu furat cu putinta.

      @ion: s-a ridicat de multa vreme limita

      Fals. Modificarea actului constitutiv a fost anulata in instanta.

      nu cumva faci con fuzie cu SIF????

      Hot de adunare generala privind modificarea statutului au fost anulate in instanta, pe rand una cate una. Asa ca Eliott simte nevoia la fiecare aga sa ratifice si sa reconfirme hot aga si deciziile luate de FT din anul 2010 pana in prezent. Ca si cum ceva anulat in mod absolut poate fi ratificat sau reconfirmat!!!!!!! Dar aici apare sfinta coruptie si coniventa unei institutii care este pusa sa pazeasca legalitatea in piata de capital, ASF, si avizeaza aceste enormitati logice si juridice. Mai studiati, speta este interesanta pentru circuitul spagii in natura.

      @ion: da, asa este. insa, in procesul respectiv, mai trebuie ca d-na sfaraiala sa justifice prejudiciul suferit si sa solicite despagubiri.

      au facut un viciu de procedura la inceput, este adevarat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb