Război valutar contra cetăţeanului european

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 februarie 2021

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

"Nu există nicio scuză pentru manipularea cursului euro-dolar, cel puţin nu din partea unei bănci centrale care a promis exact contrariul". (Ulrich Leuchtmann, director de strategie valutară la Commerzbank)

Călin Rechea

Oficiali ai Băncii Centrale Europene au venit recent în faţa presei cu declaraţii care pun sub semnul întrebării "valoarea de adevăr" a declaraţiilor preşedintelui instituţiei, Christine Lagarde.

În cadrul conferinţelor de presă organizate după şedinţele de politică monetară din ultimele luni, doamna Lagarde s-a confruntat, aproape invariabil, cu întrebări despre acţiunile băncii în ceea ce priveşte cursul de schimb al monedei unice.

Răspunsul era la fel de invariabil: BCE nu ţinteşte cursul de schimb.

Se pare aprecierea euro din ultima perioadă a condus cel puţin la schimbarea unor opinii în cadrul instituţiei, chiar dacă acţiunile deschise pentru deprecierea monedei unice încă se lasă aşteptate, deoarece riscă să alimenteze o nouă intensificare a războaielor valutare la nivel global.

Războiul valutar, cunoscut şi sub numele "depreciere competitivă', presupune existenţa unor etape succesive de depreciere a monedelor naţionale între parteneri comerciali, astfel încât ratele de schimb să fie favorabile producătorilor interni.

Într-un interviu recent acordat televiziunii Bloomberg, Klaas Knot, guvernatorul Băncii Naţionale a Ţărilor de Jos şi membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a declarat că banca dispune de toate instrumentele necesare, inclusiv noi reduceri ale dobânzilor de politică monetară, pentru a preveni continuarea procesului de apreciere a monedei unice.

În opinia lui Knot, aprecierea euro are un rol important în "subminarea inflaţiei", adică în menţinerea acesteia cu mult sub ţinta de circa 2% urmărită de BCE.

Declaraţia oficialului BCE a condus la deprecierea semnificativă a euro faţă de dolar, de la circa 1,217 USD/EUR până la 1,206 USD/EUR (vezi graficul).

Război valutar contra cetăţeanului european

Bloomberg scrie că aprecierea euro faţă de dolar cu aproape 9% în ultimul an "pune presiune asupra inflaţiei prin reducerea preţurilor importurilor şi poate tempera creşterea economică prin scăderea competitivităţii exporturilor".

Pentru Ulrich Leuchtmann, director de strategie valutară la Commerzbank, precizările guvernatorului Knot pot fi interpretate "doar ca o declaraţie de facto a războiului valutar".

În opinia sa "nu există nicio scuză pentru manipularea cursului euro-dolar, cel puţin nu din partea unei bănci centrale care a promis exact contrariul", mai ales că "un astfel de comportament poate genera răspunsuri din partea altor bănci centrale şi se poate ajunge la un război valutar".

Poziţia lui Klaas Knot este susţinută şi de Olli Rehn, guvernatorul Băncii Naţionale a Finlandei, care a declarat, tot pentru Bloomberg, că "monitorizăm evoluţia ratei de schimb, în special pentru perspectivele inflaţiei", iar "BCE este gata să folosească toate instrumentele pentru stimularea inflaţiei".

Oare nu a fost suficientă "administrarea înţeleaptă" a pandemiei de către autorităţile de la Bruxelles şi din celelalte capitale europene? Acum cetăţenii mai trebuie să se "bucure" şi de erodarea permanentă a puterii de cumpărare?

Economistul spaniol Daniel Lacalle a descris recent adevărata natură a războaielor valutare, care se bazează "pe mitul conform căruia devalorizarea ajută competitivitatea".

De fapt, "devalorizarea monedei nu este un instrument pentru stimularea exporturilor, ci un instrument de distrugere a puterii de cumpărare a salariilor şi economiilor populaţiei, de care beneficiază sectoarele economice cu productivitate redusă şi guvernele", după cum scrie Lacalle.

Toţi cei care propun adoptarea unor măsuri pentru deprecierea monedei, indiferent de motivaţiile "pioase", nu fac decât să promoveze "un război valutar împotriva propriilor cetăţeni", în condiţiile în care "deprecierea monedei nu este decât un instrument pentru deghizarea dezechilibrelor structurale, care totdeauna are consecinţe negative mai mari decât cel pozitive".

Economistul spaniol mai subliniază că "un război valutar va devasta puterea de cumpărare a salariilor şi va conduce la suprimarea deciziilor de investiţii şi consum din economie".

Dar toate acestea par să nu conteze pentru BCE.

Pe fondul acestei "înţelepte" politici monetare, Comisia Europeană este ocupată să ne arate "beneficiile" planificării centralizate şi pe alte planuri, cum ar fi alocarea dozelor de vaccin anti-Covid.

Sub titlul "Dezastrul vaccinării în Europa", reputatul profesor german Hans-Werner Sinn scrie că acesta este rezultatul "deciziei de oferi Comisiei Europene coordonarea procesului".

"Nu a existat nicio bază legală şi nicio justificare economică pentru planificarea centralizată", mai subliniază profesorul Sinn în articolul de pe site-ul Project Syndicate.

Concluzia profesorul german este că "dezastrul a fost determinat de planificarea centralizată şi de activitatea de lobby a producătorilor de vaccinuri", iar acum "europenii trebuie să suporte consecinţele unei tragedii care putea fi evitată".

Putem doar să ne imaginăm unde va ajunge Uniunea Europeană când CE va trece direct la o planificarea economică construită în jurul dezideratului verde.

La scurt timp după publicarea articolului lui Hans-Werner Sinn, presa europeană a început să ofere informaţii despre conflictul deschis dintre UE şi Marea Britanie în ceea ce priveşte alocarea vaccinurilor produse de AstraZeneca.

"Bruxelles-ul vrea ca britanicii să moară astfel încât europenii să trăiască", a scris Ambrose Evans-Pritchard în The Telegraph, pe fondul pe fondul tonului ultimativ al preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitor la transferarea a 75 de milioane de doze de vaccin către ţările UE.

În opinia lui Evans-Pritchard, "AstraZeneca este ţapul ispăşitor pentru uluitorul eşec instituţional al Comisiei Europene". Conflictul dintre Marea Britanie şi UE poate scăpa foarte uşor de sub control, iar consecinţele pot fi deosebit de grave pentru aşa-numitul Proiect European, mai ales în condiţiile în care "Germania caută cu înfrigurare un vinovat pentru faptul că nu poate obţine mai mult vaccin de la propriul său producător, BioNTech".

După cum mai scrie jurnalistul britanic, întârzierea procesului de vaccinare va avea efecte economice foarte grave, mai ales din punct de vedere al evoluţiei datoriilor suverane, solvabilităţii firmelor mici şi mijlocii şi al pieţei muncii.

Prin deprecierea monedei unice, chiar dacă principalii parteneri comerciali vor privi în altă parte pentru o vreme şi nu vor riposta, BCE nu poate rezolva aceste probleme, ci le va amplifica.

Iar un război valutar pornit împotriva cetăţenilor europeni va elimina şi iluzia redresării prin "dezlănţuirea" aşa-numitei "cereri reprimate", considerată inevitabilă după eliminarea restricţiilor impuse de autorităţi asupra activităţii economice şi circulaţiei libere a persoanelor.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. excelenta grafica pentru acest articol :) ! Felicitari maxime! :))

    E cunoscut faptul ca FED a decis (inca din epoca Trump) sa dezlantuie cainii razboiului impotriva ECB.  

    Ati observat ca SUA ataca cate o tara sau alta aplicandu-i eticheta de "tara care isi manipuleaza moneda", nu ?  

    Cine aplica aceasta eticheta in acest caz asupra SUA?  

    Pentru ca SUA a pornit o adevrata cruciada de depreciere a USD si apreciere a euro.  

    Scopul ?  

    Calarea motoarelor de export ale UE in urma aprecierii artificiale ale euro.  

    Vi se pare euro puternic fata de usd? Inca nu ati vazut nimic fata de ce urmeaza!  

    Pentru moment pe ch artul monthly euro mangaie tandru in zona erogena a liniei de rezistenta (mmmmm ! :D ) in timp ce usd (dxy:ice - indice sintetic) impunge masculin in zona de linie suport a aceluiasi trend vizibil pe un ch art monthly pe ultimii aprox. 10 ani.  

    Care va fi urmarea?  

    Daca rezistenta pentru euro e sparta si daca suportul pentru usd e spart.... eh.... :) urmeaza timpuri istorice.  

    Sunt cu ochii pe grafice ca pe butelie!  

    Dar daca vedem la nivel lunar o luna inchizand peste 1.2475-1.2510 .... cursa incepe doamnelor si domnilor!  

    Tintele?  

    eur-usd 1.68 si apoi 1.895  

    nici nu vreti sa stiti ce va insemna asta la nivelul leului ! :)))) studiati perioada 2000-2008 pentru a intelege cum s-a reflectat in leu ultima depreciere agresiva a usd! :) :*  

    la cat sa coboare BNR dobanda la leu ca sa evite fluxurile speculative pe fondul unui carry-trade cu sursa in usd ,... alias banii fierbinti pentru Romania ? La -1 , -2, poate -3% ? :))  

    Timpuri speciale urmeaza...insa retineti! Doar daca are loc o inchidere LUNARA a eur/usd PESTE NIVELELE AMINTITE DE MINE MAI SUS! 

    Daca nu... nu!  

    Urmeaza iar o apreciere a usd daca trendul se reverseaza de la nivelele actuale.

    1. Cum s-a mai dovedit in trecut, bancherii centrali pot doar sa uniformizeze un trend. Cine este contra trend va fi maturat mai devrme sau mai tarziu, iar cu cat se intampla mai tarziu, cu atat "explozia" va fi mai mare.

      da, e real ce zici.

      autoritatile (gen banci centrale) pot doar "aplatiza" o curba de dezvoltare, nu pot face magie, nu pot inversa trenduri si cicluri.  

      ...desi eu am dubiile mele legate si de capacitatea bancilor centrale de a uniformiza trenduri.  

      Avand in vedere conexiunea bazala intre o banca emitatoare de moneda si o institutie de cult religios (templu) ... ambele bazandu-se pe existenta credibilitatii, increderii si credintei ...stii? la un moment dat si zeii "se pensioneaza"... am mai scris... unde e zeita Isis? Dar zeul Ba'al ? Dar zeitele preistorice ale fertilitatii ? ... Dar Ra al Egiptului ?  

      Sa continui : unde sunt acum monedele ateniene ? Dar monedele Imperiului Roman ?  

      TOATE SUNT LA MUZEU ! :) 

      Sa ma duc sa aprind o lumanare pentru Ba'al? Neaaaah! NU MAI POATE SA IMI FACA NIMIC DACA NU II ADUC RESPECTELE MELE! :)  

      Si desi pare ca bat campii , am zis TOTUL cu metaforele de mai sus. :)  

      Urmeaza momente de mari schimbari.  

      Am mai zis-o si o repet: euro e in cosciug. Nu stiu exact cand dispare - poate fi 2024, poate fi 2026, poate fi 2029 (cel tarziu) - si spre surpriza oamenilor disparitia euro va fi semnalizata de rate de apreciere din ce in ce mai mari!  

      Toate monedele dispar , asa cum toti zeii dispar!

      Sa zicem ca ies la pensie si ajung la muzee! :)  

      nene Vali eu cred ca e mult mai complex mecanismul de balansare moneda cu economia ce o reprezinta

      daca vorbim de SUA e clar ca atita timp ce in interior nu va fi inflatie galopanta nici devalorizarea fata de euro nu va fi la cifrele scrise de tine decit dupa o perioada de cel putin un an 

      intre timp eu cred ca tiparitul de dolari si euro se va revarsa inclusiv in RO si asta va duce la ceea ce ai zis cu BNR adica se va duce spre dobinda negativa

      piata romaneasca arat cu mult mai bine decit cele dezvoltate pentru ca este in crestere in urmatorul an iar ceea ce va face BNR va amplifica acest lucru 

    Tarile de Jos au mai avut "valuta" unica tranzactionata prin 1600 si cv... ca aparare impotriva Frantei si Angliei!

    Nu a tinut mai mult de 100 de ani (daca nu ma insel a disparut mai rapid de atat). 

    Se doreste de mult integrarea Statelor europente intr-un imens stat FEDERAL (federal vine in ralitate, istoric, de la radacina princi[ala de a guverna economic -monetar- militar intr-un anume fel; Anume fel ca Egiptul Antic, Imperiul Otoman, Imperiul Romani, Grecia Antica, si alte imperii... ce se vor baza pe o banca centrala separata ca putere de stat; Un stat federal se formeaza prin unirea mai multor triburi, state, economii regionale, sunb o umbrela economica militara monetara, pastrdu-se anunite caracteristici regionala a fiecarei parti ca parte din grupul format; Doar ca odata grupul format -federal - incepe sa se autodistruga treptat, scotand din joc fiecare regiune si descentralizand industrii economice, politice, militare, ideologice pana cand ciclul se consuma si jocul se reseteaza prin revolutii, razboaie si ruperi de teritorii.) 

    Istoria demonstreaza clar cand au existat perioade cu valute internationale ce dominau regiuni economice si cand au existat valute nationale ce apara interesele economice locale mai mult ca interesele valutare internationale. 

    Acesti ciclu se repeta pentru ca fiecare ciclu duce inevitabil la o alta forma de consumare si descentralizare; iar ciclul urmator duce iar la o forma de constructie si unificare. 

    Este un ciclu al crearii si al distrugerii unui sistem / ideologii - economice, politice, monetare, militare, culturale. 

    Euro nu o sa dispara asa de repede! 

    Oricum Germania, Franta si Italia au descentralizat o buna parte din alte economii! 

    Romania, Moldova, Bulgaria, si alte tari din jur... au fost devastate economic in schimbul infuziilor de capital "gratis"; ca e bine ca e rau.. nu are relevanta.. asta este jocul economic. 

    Intimp ce Germania, Franta si Italia au dominat rutele comerciale in tarile in "proces de dezvoltare" tot ele urmaza sa isi consume ciclul lung de dezvoltare tehnologica simultan cu uzura fizica a productivitatii (o populatie masiva ce iese la pensie)... si inevitabil aceste economii urmeaza sa se descentralizeze destul de sever pe urmatorii 20-50 de ani! 

    UK are un avantaz inechitabil fata de toata EUROPA ... trendul lor demografic continua sa creasca... vor ramane in continuare un stat destul de puternic in regiune, cu sau fara UE! 

    Banca Centrala Europeana a inceput un QT (restrangere cantitativa) -> acesta va da soc in piata in propagare somaj si disparitie din competitori (cel putin in tarile dezvoltate economic ce tocmai ele apara moneda euro, in timp ce tarile in dezvoltare vor atrage capital caci ratele lor de recuperare vor continua sa creasca; vezi hubul de prin Romania - Timisoara, Iasi si Bucuresti). 

    PS: stiti cine mai facea QT prin anii 81 pana in prabusirea din 89 si depresia din 90? 

    Dolarul facea asta pe piata internationala unde a rezultat simultan in descentralizarea industrie la ei in tara (socul prabusirii pretului la otel!!), fortandu-ui sa externalizeze. 

    Acelasi QT lovise grav si in ROMANIA... singura care inca a mers din inertie a fost Japonia unde productivitatea lor a tinut o buna parte din cerea din Europa! 

    Sa faci afaceri intr-un mediun cu QE nu este greu! 

    Sa faci afaceri intr-un mediu cu QT atunci se vede real competitivitatea si ocuparea cotei de piata! 

    Cand aperi moneda distrugi industii si disloci capital uman; cand diluezi moneta mentii industrii si capitalul uman pana in socul inflationist. 

    Ambele situatii au consecinte severe plasate pe axul: un QE la infinit (vezi venezuela, Argentina, si Turcia ce intra in joc) distruge increderea in valuta respectiva si forteaza participantii economic sa fuga intr-o alta forma de "valuare tranzactionare" - adica spun la unison un mare nu clasei politice si monetare din tara respectiva. 

    QT apara suveranitatea Statului si a monedei, ajuta la imprumuturi ieftine internationale aproape gratis sau la dobanzi mici (cum face UE ... gen asa a facut si dolarul in trecut perioada 73... 81 pana au sarit ratele de dobanda la termen scurt odata cu inflatiile masive de prin tarile tocmai imprumutate initial). 

    O tara / Stat poate sa imprumute inernational (daca e valuta princiala sau secundata) si far sa faca QE... daca are EXCEDENT in productivitate si depozite. 

    Razboiul pe care il joaca BEC nu este impotriva "valutei euro" ci in potriva tarilor ce nu au adoptate euro, si / sau urmeaza sa adopte euroe, si / sau permit tranzactionarea Euro prin conturile curente a tarilor respective, unde poate insemna o pondere importanta in cosul national valutar (totalul valutelor din natiia respectiva). 

    semnat comenturi "cretine" 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb