Prioritatea absolută în acest moment o reprezintă diminuarea impactului crizei şi sporirea ponderii turismului în economia naţională, consideră Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - Direcţia Generală Turism.
"Cred că o prioritate absolută în acest moment este diminuarea impactului acestei crize şi relansarea cât mai rapidă a turismului naţional, în perioada imediat următoare. Locurile de muncă pierdute vor trebui cu siguranţă recreate şi bineînţeles, ne dorim o creştere a ponderii turismului în economia naţională. În acest sens, am elaborat un proiect de strategie, mă refer la Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Turismului, adaptată condiţiilor de astăzi", a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, într-un comunicat remis sâmbătă AGERPRES.
La iniţiativa sa a fost organizată vineri o şedinţă în sistem de videoconferinţă cu reprezentanţii a 18 organizaţii importante din turismul românesc, unite informal sub denumirea Alianţa Pentru Turism (APT).
În cadrul şedinţei au fost expuse ideile elaborate la nivelul Direcţiei Generale Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, ca parte integrantă a proiectului Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Turismului în România. Ideile structurate, care urmează să fie aprofundate şi evaluate, sunt împărţite în trei categorii: propuneri de măsuri pentru diminuarea efectelor crizei epidemiologice actuale, dar şi pentru perioada imediat următoare, reorganizarea administrativă şi logistică la nivelul instituţiei şi modalităţi pentru interacţionarea cu partenerii privaţi.
Totodată, au fost prezentate spre analiză de către Călin Ile, preşedinte FIHR, propunerile de măsuri cu aplicare imediată pentru industria ospitalităţii, pregătite de Alianţa Pentru Turism în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus SARS-CoV-2, cât şi cele care vizează termenul mediu şi lung, detaliate de către liderii de grup, care au lucrat activ la elaborarea acestora.
"Europa caută să îşi armonizeze data de redeschidere şi măsurile pentru siguranţă. În acest sens, omologul din Franţa a solicitat să ne unim ideile şi să le prezentăm la Bruxelles, iar cel din Grecia doreşte să purtăm o discuţie în acest sens săptămâna viitoare. Subliniez că la nivelul instituţiei avem centralizate seturi de propuneri procedurale de operare pentru hoteluri şi restaurante, care vizează momentul redeschiderii, pe care le vom pune la dispoziţie sub formă de ghid orientativ. Însă, reamintesc că normele de siguranţă obligatorii vor fi emise de autorităţile sanitare competente. Important este ca în momentul impunerii lor să nu se piardă bucuria de a călători, iar procesul să nu fie unul imposibil de operat de partea mediului privat", precizează Emil-Răzvan Pîrjol.
Printre temele de discuţie reiterate se regăsesc şi promovarea României ca destinaţie turistică pe plan naţional, cât şi internaţional, digitalizarea activităţilor, investiţiile publice şi eficienţa administrativă, forţa de muncă a acestui sector economic şi turismul sustenabil.
"Mă bucură faptul că majoritatea acţiunilor noastre deja întreprinse şi ideilor propuse pentru viitor corespund cu cele enunţate de Alianţa Pentru Turism. Dialogul deschis şi onest a relevat o gândire argumentată, pe aceleaşi baze logice, de ambele părţi. Cred că această colaborare dintre mediul privat şi cel public trebuie să continue şi astfel să ducă la o redefinire fundamentală a conceputului de industrie a ospitalităţii, în sensul înţelegerii impactului social şi economic pe care turismul îl are în societate, dar şi prin activităţile conexe dependente. Menţionez că această uniune a asociaţiilor profesionale şi patronale din turism este absolut salutară şi încurajez membrii ei, pe această cale, să lase uşa deschisă şi altor entităţi reprezentative pentru industria turismului din România", a mai spus secretarul de stat.
La întâlnire au participat şi Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice şi Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
1. Turismul va arde in flacari
(mesaj trimis de Cristian în data de 09.05.2020, 10:55)
Turismul va arde in flăcări, cum a zis cineva din turism. Nu se va mai duce nici drku sa facă turism in dictatura FIAREI, sa poarte masca prin hoteluri. Vor da faliment toate din HORECA, o să vedeți.
2. deschideti turismul integral ACUM, AZI!
(mesaj trimis de Vali în data de 10.05.2020, 08:40)
pana in prezent cifra de afaceri (conf. unui articol citit in zf) in turism a scazut cu 82% fata de aceeasi perioada a anului trecut
cei din turism cu care am mai vorbit (2 directori de hotel de la mare, 1 patroana pe 2 pensiuni din Sinaia, angajati de la 2 agentii de turism) mi-au povestit lucruri de mi-a stat mintea in loc... turismul in Romania e sugrumat cu buna-stiinta de guvern! Asta mi-au zis.
cum sa lasi hotelurile deschise si sa inchizi circulatia interurbana?
un intreg sector e impins cu forta si in regim accelerat in faliment.
pacat de capitalul local romanesc...
cine s-ar fi gandit ca un partid pro-business in mod traditional va fi atat de anti-business???
ne vedem la alegeri PNL!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2020, 08:48)
Vorbe frumoase si minciuni.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2020, 10:16)
Probabil în secolul următor. Dacă nu va exista un tratament sau un vaccin eficient acest lucru nu va fi posibil prea curând.