RBS, în al optulea an cu pierderi

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 februarie 2016

RBS, în al optulea an cu pierderi

Totuşi, acestea au scăzut la 1,98 miliarde lire anul trecut, de la 3,47 miliarde lire în 2014

"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, a raportat, pentru 2015, cel de-al optulea an consecutiv cu pierderi, după ce a avut costuri legale şi de restructurare de 6,5 miliarde lire.

Pierderea netă a fost de 1,98 miliarde de lire sterline (2,77 miliarde de dolari) anul trecut, mai mică faţă de cea din 2014: 3,47 miliarde de lire, conform anunţului făcut de RBS la finele săptămânii trecute. Câştigul brut, care nu ia în calcul costurile speciale, s-a diminuat cu 28%, la 4,41 miliarde de lire, sub cifra anticipată de analişti: 4,45 miliarde de lire. RBS nu a mai avut profit net din 2007.

Banca şi-a redus activele ponderate la risc cu 113 miliarde de lire, la 243 de miliarde de lire, în baza înstrăinării "Citizens Financial Group" Inc. din SUA, respectiv a activelor diviziei de valori mobiliare.

Costurile operaţionale ale RBS, altele decât cele cu litigiile şi restructurarea, au scăzut cu peste un miliard de lire în 2015, iar pentru anul curent, banca anticipează economii de 800 de milioane de lire, în privinţa cheltuielilor.

Directorul executiv al RBS, Ross McEwan, a declarat: "RBS devine o bancă aşa cum ne-am dorit, care generează circa 90% din vânzări în Marea Britanie şi Irlanda, în condiţiile în care iese de pe mai multe pieţe. Mai avem costuri determinate de conduita băncii, nu doar în legătură cu titlurile garantate ipotecar din SUA. Abia aştept ziua în care vom putea lăsa în urmă aceste probleme".

Divizia comercială şi de private banking din cadrul RBS, una din principalele unităţi ale băncii, şi-a redus vânzările totale cu 2,7% anul trecut, la 4,27 miliarde de lire.

Banca intenţionează să plătească 1,2 miliarde de lire către guvernul de la Londra, în primul semestru din 2016, ca să elimine dreptul statului la dividende preferenţiale.

RBS încă este deţinută de stat în proporţie de 73%, după ce, în august anul trecut, Guvernul de la Londra a vândut 5,2% din bancă pentru 2,1 miliarde de lire sterline. În urma tranzacţiei, statul a înregistrat pierderi de 1,1 miliarde de lire, în condiţiile în care preţul la care au fost vândute acţiunile este cu o treime mai scăzut decât cel de la momentul la care Guvernul a injectat peste 45,8 miliarde de lire sterline pentru salvarea RBS, în timpul crizei financiare din 2008.

Planul ministrului de finanţe George Osborne de a readuce banca sub acţionariat privat a fost amânat de declinul puternic al preţului acţiunilor pe pieţele europene, anul acesta. Acţiunile RBS au pierdut aproape 20% în 2016.

În 2015, RBS şi-a constituit provizioane de 1,5 miliarde lire pentru litigiile privind titlurile garantate ipotecar şi a suferit deprecieri de 498 milioane de lire pe segmentul de private banking.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb