"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS) a decis să renunţe la înstrăinarea diviziei sale bancare "Williams & Glyn" (W&G), înlăturând astfel unul dintre cele mai mari obstacole care stăteau în calea acordării de dividende către acţionari şi a reducerii participaţiei statului la această instituţie de credit, anunţă Bloomberg.
RBS trebuia să înstrăineze sucursalele W&G până la finele lui 2017, ca parte a acordului de salvare în sumă de 45,5 miliarde de lire, de care a beneficiat în perioada crizei financiare din 2008. Acordul a fost încheiat între Ministerul britanic de Finanţe şi Comisia Europeană.
În luna aprilie 2016, RBS avertiza că "există un risc semnificativ" ca separarea sucursalelor W&G, respectiv înstrăinarea la care s-a angajat, să nu fie realizată până la data de 31 decembrie 2017. În urmă cu aproape doi ani, RBS era pe punctul să încheie o afacere cu "Santander UK" în privinţa sucursalelor W&G, însă tranzacţia a eşuat din cauza provocărilor apărute în sectorul IT, în bancă, în 2012.
În august 2016, RBS sublinia că se concentrează pe vânzarea "Williams & Glyn" către o altă companie, după ce a derulat "discuţii pozitive" cu mai mulţi potenţiali cumpărători. Conform unor surse citate de presa străină, RBS primise o ofertă oficială de la "Banco Santander" SA, în iulie 2016, pentru divizia amintită.
RBS îşi va constitui provizioane de 750 de milioane de lire ca parte a noului plan de renunţare la vânzarea "Williams & Glyn". Comisia Europeană ia în calcul să îi permită băncii britanice să păstreze divizia, în anumite condiţii.
Potrivit analiştilor "Deutsche Bank", RBS este aşteptată să raporteze pierderi de aproape 6,5 miliarde de lire sterline pentru 2016, care ar fi al nouălea an consecutiv cu un rezultat negativ pentru bancă. Dacă cifra se va confirma, pierderile consemnate de RBS de la izbucnirea crizei financiare ar depăşi 58 de miliarde de lire.
Conducerea RBS aşteaptă ca banca să revină pe profit în 2018.