RDF Arad şi-a crescut afacerile cu 65% şi a ajuns, de la un profit operaţional (EBITDA) negativ în 2019, la unul 4,3 milioane lei în 2020

Comunicate de presă / 23 martie 2021

RDF Arad şi-a crescut afacerile cu 65% şi a ajuns, de la un profit operaţional (EBITDA) negativ în 2019, la unul 4,3 milioane lei în 2020

RDF Arad raportează creştere financiară semnificativă pe anul 2020, de 65%, respectiv 45 mil lei, atingând o profitabilitate de 4,3 mil lei. Creşterile se datorează unei serii de investiţii realizate în acest an, printre care: dublarea capacităţii de depozitare a cerealelor de la 10.000 tone la 22.000 tone, mărirea suprafaţei de teren prelucrate de la 500 de hectare în 2019 la aprox 2.000 de hectare în prezent şi demararea unui proces de digitalizare a activităţii de exploatare agricole, pentru a trece la agricultura de precizie, raportează RDF, companie în care ROCA Investments deţine 40% dintre acţiuni din noiembrie 2019, conform unui comunicat remis redacţiei.

"În anul 2020 am avut o cifră de afaceri de 114 milioane lei faţă de 69 milioane lei în 2019 şi EBITDA de 4,3 milioane lei în 2020 faţă de un EBITDA negativ în 2019, înainte de implicarea ROCA. Provocările RDF pentru anul 2020 nu au fost legate de criza COVID ci de planul de scalare care a presupus şi reorganizarea tuturor activităţilor din companie. Am început implementarea unui proiect de investiţii în valoare de 2,5 mil eur, am demarat implementarea unui sistem ERP pentru managementul activităţilor, am reorganizat fiecare linie de business în parte, am introdus noi proceduri, am angajat oameni competenţi în poziţii cheie. Pe partea de activitate de producţie agricolă, în anul agricol 2020-2021 am ajuns să exploatăm 2.000 ha teren, faţă de doar 500 ha în anul 2019, momentul intrării ROCA în acţionariat", a spus Florin Deznan, CEO RDF Arad.

RDF a investit de asemenea în schimbarea întregii infrastructuri deţinute prin schimbarea sistemului de canalizare, în înlocuirea şi refacerea a peste 12.000 mp de platforme betonate şi în renovarea integrală a spaţiilor de depozitare şi a întregului sediu al companiei. Şi-a completat parcul de utilaje agricole cu utilaje noi, moderne, pentru exploatarea terenurilor. Mai mult RDF, a restructurat operaţional compania, prin construirea unor departamente performante şi a implementat sisteme de evaluare şi de stimulente (incentives) moderne.

"Agricultura se numără printre sectorarele cele mai afectate de criza sanitară şi multe companii au optat pentru reducerea costurilor. Noi, la RDF am văzut criza ca pe o oportunitate de schimbare, de investiţii, de sporire a competitivităţii şi rezultatele vorbesc de la sine." a spus Alexandru Savin, Membru în Consiliul de Administraţie al ROCA Investments. "România ar putea hrăni peste 80 milioane de oameni, dar este astăzi mult sub potenţialul ei. Programe la nivel naţional de tehnologizare pentru creşterea gradului de irigare şi cultivarea terenurilor mai puţin favorabile ar duce agricultura la un alt nivel şi ar spori competitivitatea ţării."

În anul 2021 compania va miza tot pe cele patru linii de business ale companiei, respectiv vânzarea de input-uri pentru agricultură, trading-ul de cereale, producţia agricolă şi trading-ul de produse de morărit şi panificaţie, şi estimează o creştere de aproximativ 20% a cifrei de afaceri faţă de anul 2020 şi o creştere de EBIDTA cu aproximativ 50% faţă de acelaşi an. De asemenea, RDF derulează un proiect de investiţii prin care va achiziţiona o nouă bază de depozitare de cereale pentru creşterea capacităţii de la 22.000 tone la aproximativ 40.000 tone şi va achiziţiona noi utilaje agricole.

Sectorul agricol în România

În ceea ce priveşte sectorul agricol, studiul CONFIDEX Q4 creat de Impetum Group arată că este unul dintre cele mai afectate de pandemie. Indicele CONFIDEX, care măsoară încrederea managerilor din agricultură pe o scară de la 0 la 100, se situează la 45, cu două puncte peste nivelul din Q2 şi Q3, spre deosebire de alte sectoare unde managerii au raportat o creştere mai mare a încrederii în economie. În acelaşi timp, managerii din agricultură, arată studiul, au optat mai degrabă pentru reducerea costurilor decât pe creşterea productivităţii în Q4 2020.

Prim-ministrul Cîţu a declarat în cadrul dezbaterii CONFIDEX din 11 martie că agricultura este un sector care are un acces mai greoi la creditare, dar a aprobat Agri-Invest în şedinţa de Guvern din 10 martie, program dedicat sectorului agricol şi problemelor sale specifice. Programul are momentan plafonul de 1 miliard de lei, dar va creşte daca se va dovedi că produsul va funcţiona bine. De asemenea, premierul a declarat că plănuieşte să impulsioneze dezvoltarea de diverse instrumente financiare în acest sector, cum ar fi produsul de asigurare pentru secetă.

Despre RDF

RDF este unul din principalii distribuitori zonali de input-uri (îngrăşăminte chimice, seminţe şi pesticide) fiind distribuitor direct al produselor: Pioneer, Dekalb, Syngenta, KWS, Limagrain, RAGT - pe partea de seminţe, Bayer, Syngenta, BASF, Arysta - pe parte de pesticide, iar pentru îngrăşăminte chimice, RDF colaborează atât cu furnizori interni, cât si cu producători externi de la care face import direct.

Pe lângă activitatea de distribuţie, RDF este unul din principalii traderi zonali de cereale, comercializând în jur de 100.000 tone cereale/an. Pentru a-şi desfăşura cât mai bine aceasta activitate, care presupune preluarea cerealelor în cantităţi mari de la fermieri, stocarea produselor preluate, condiţionarea lor şi livrarea, RDF deţine un siloz de cereale cu capacitatea de stocare de 22.000 tone.

Amprenta ROCA Investments în mediul de business

ROCA Investments este o companie de private equity care oferă soluţii de capital şi parteneriat activ, dedicate IMM-urilor româneşti dintr-o arie largă de domenii de activitate. Comunitatea ROCA este formată din companii din sectoare diverse precum: Frigotehnica (industria frigului), BICO Industries (producător de plasă din fibră), Romcargo Maritim (operarea portuară), RDF Arad (agribusiness), Electroplast (producător de cabluri electrice), MECANEX (producător de pompe pentru diverse industrii) , Piscicola (ferma piscicolă), Artesana (produse lactate artizanale) şi Yellow.Menu (restaurant online).

În paralel, ROCA Investments şi asumat misiunea, prin câteva proiecte strategice, de a dezvolta cultura antreprenorială în România. Viziunea ROCA se bazează pe parteneriat şi vizează sinergii între businessurile proprii şi prin urmare valoare adaugată şi impact în economie. 

Despre CONFIDEX

Iniţiat la scurt timp după debutul pandemiei, CONFIDEX este cel mai complex studiu pro business din România. Măsoară încrederea managerilor români în economia actuală şi are scopul de a crea repere concrete şi de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realităţii.

CONFIDEX Q4 2020 a acoperit un eşantion de aproximativ 950 de companii din top 7 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB şi toate regiunile ţării: agricultură; industrie şi energie electrică; construcţii; comerţ; HORECA; transport, distribuţie, depozitare; servicii. La studiu au răspuns doar CEOs şi manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifră de afaceri şi 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb